Tips voor je trainingsschema: gaan Pidcock en Dumoulin sneller fietsen door meer te hardlopen? IDL-producties
IDL-producties

Tips voor je trainingsschema: gaan Pidcock en Dumoulin sneller fietsen door meer te hardlopen?

Tips voor je trainingsschema: gaan Pidcock en Dumoulin sneller fietsen door meer te hardlopen?

Een opvallende trend is de laatste tijd te zien in topwielrenners die off-season een uitstapje maken naar het hardlopen. Zo zagen we Tom Dumoulin recent een razendsnelle tien kilometer lopen en was Adam Yates meer van de lange adem, door de marathon van Barcelona binnen drie uur af te leggen. De vraag rijst dan ook op of ze dit voor de 'lol' doen of dat er meer achter schuilt. In de Leiderstrui gaat hier dieper op in en zocht het voor u uit.

We beginnen met de meest recente prestatie van Dumoulin, die tijdens de Groene Loper Run in Maastricht de tien kilometer liep. Dat deed hij met een tweede plaats en in een zeer snelle tijd: 32 minuten en 38 seconden. Het schetste de verbazing bij zijn trainer Mathieu Heijboer, die niet eens wist dat hij zou lopen en zo hard kon lopen. 'Tom loopt wel vaker. In deze periode één à twee keer per week. Het staat niet eens altijd op zijn trainingsschema, maar het is onderdeel van de wintertraining als afwisseling', zo liet hij weten bij het Algemeen Dagblad.

Naast Dumoulin was ook ploeggenoot Wout van Aert na het seizoen toe aan een conditieprikkel buiten de fiets. Vorige maand deed hij mee aan de Antwerp 10 Miles, waar hij over iets meer dan zestien kilometer een tijd van één uur, elf minuten en elf seconden realiseerde. 'Puur voor het plezier', zo liet hij weten bij Het Nieuwsblad. Tom Pidcock pakt het wat dat betreft al iets serieuzer aan en richt zich vooral op de kortere afstand: de vijf kilometer. Begin februari rende hij naar een tijd van 13 minuten en 25 seconden, wat slechts zeven seconden boven het Europees record zat. Een foutje, zo laat hij negen maanden later weten aan het Britse Rouleur.' De lijn was niet helemaal juist. Ik weet het niet, maar de meting was wat verkeerd.' Toch gaat Pidcock proberen om na het WK veldrijden (30 januari 2022) nog een poging te doen om in ieder geval onder de vijftien minuten te lopen. Nog steeds een ongelooflijk snelle tijd voor een niet-hardloper.

De omgekeerde weg: Michel Butter door fietsen weer hardloper

Daarnaast is er ook nog de omgekeerde weg: hardlopers die fietsen. Michel Butter is zo'n voorbeeld die het hardlopen combineert met het fietsen. Butter is één van de meest succesvolle marathonlopers uit Nederland en kent op de marathon een toptijd van 2.09.58. Hij zette in 2020 een punt achter zijn carrière en stapte vervolgens op de fiets. Het hardlopen deed hij erbij voor de lol, maar zijn conditie begon ineens weer te verbeteren. 'Mijn conditie werd zo goed van het fietsen, dat ik weer topfit werd. Ik dacht, waarom combineer ik lopen en fietsen niet gewoon? Ik heb er nog zoveel plezier in. Misschien is dit wel een manier om mijn carrière op een gezonde manier te verlengen', zo liet hij half oktober weten tegenover De Volkskrant.

Yates zit wat dat betreft meer in het straatje van Butter en voltooide onlangs nog een volledige marathon. In de marathon van Barcelona bleef hij onder de drie uur, wat als een magische grens wordt gezien in de marathon. Een zeer knappe prestatie, al valt af te vragen welk effect dit heeft op het wielrennen. Ga je er ook harder van fietsen of is drie uur lang rennen vooral een risico op blessures? Voor Butter was het fietsen in ieder geval een openbaring, waardoor hij tegenwoordig meer trainingsuren maakt dan ooit tevoren. 'Ik trainde eigenlijk nooit meer dan tien tot veertien uur per week, zo’n 150 kilometer. Als je daarboven gaat, wordt de belasting op spieren, botten en pezen te hoog. Het is best weinig als je bedenkt dat marathonlopen een duursport wordt genoemd.'

Wat werkt beter: de fietsende hardloper of de hardlopende fietser?

Wie Butter sprak over de voordelen van fietsen, was Louis Delahaije. Hij is onder andere trainer van Annemiek van Vleuten en Marianne Vos en was jarenlang werkzaam bij Rabobank, Belkin en Team LottoNL-Jumbo. Hij stapte echter over naar de Nederlandse triathlon bond, waar hij enkele jaren werkzaam was en daardoor weet wat het is om meerdere sporten met elkaar te combineren. Wij spraken hem over de effecten die hardlopen en fietsen op elkaar hebben en of de één profiteert van de ander.

Dag Louis! Klopt het dat wielrennen vooral een positief effect heeft op de hardloopprestaties en hardlopen minder op de wielrenprestaties?

'Ze hebben allebei effect op elkaar. Het verschil zit hem in het feit dat hardlopen een excentrische component (bewegingen waarbij de spiervezels verlengen, red.) heeft. Het vangt schokken op en daardoor verschillen de sporten. Als een spier gaat samentrekken, merkt die op energetisch niveau niet het verschil tussen fietsen en lopen. Het enige wat de spiercel doet, is meer mitochondriën aanmaken, dat zijn energiefabriekjes in de spiercel. Dat is gunstig voor zowel fietsen als voor lopen. Hoe meer van die energiefabriekjes, hoe harder je kunt gaan of hoe efficiënter je bent. Het punt is dat je bij hardlopen door die excentrische belasting aan een limiet zit van wat je kunt trainen. Als je meer doet, raak je geblesseerd, terwijl meer volume zorgt voor het aanmaken van meer van die energiefabriekjes en dat zorgt voor betere prestaties. Daarom is fietsen zo goed voor lopers. Andersom werkt dat niet zo. Vind je lopen echter leuk, dan levert het een mooie afwisseling op.'

Kan hardlopen dan nog wel bijdragen aan betere fietsprestaties?

'Het is dus niet noodzakelijk om hard te lopen, omdat je voldoende kunt fietsen. Als je het doet, bouw het dan vooral rustig op. Wielrenners kunnen wat uithouding betreft makkelijk lang lopen, maar de spieren en pezen niet. Daarom zou ik voorzichtig beginnen. Als ik als wielrenner zou lopen, dan zou ik het bij lekkere duurlopen in de natuur houden en het specifieke werk op de fiets doen.'

Zijn er wat dat betreft nog kanttekeningen of opmerkingen te plaatsen bij de prestaties van Dumoulin, Pidock, Van Aert en Yates?

'Dat zijn maar momentopnames en een test die ze gedaan hebben die de media haalt. Het gaat erom wat ze voor de rest hebben gedaan en ik denk dat dat gewoon duurloop is. Ik heb Roglic bijvoorbeeld vaak mee op stage gehad en die liep elke dag 15 à 25 minuten lekker rustig om wakker te worden en voor het ontbijt. Ik zou het rustig houden en zeker niet teveel. Je wil geen blessures.'

Lex Kersten | e-mail: l.kersten@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws