Evenepoel slaat dubbelslag dankzij verbluffende tijdrit in Ronde van de Algarve Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel slaat dubbelslag dankzij verbluffende tijdrit in Ronde van de Algarve

Evenepoel slaat dubbelslag dankzij verbluffende tijdrit in Ronde van de Algarve

Remco Evenepoel heeft zaterdag de tijdrit in de Ronde van Algarve gewonnen. De Belg van Quick Step-Alpha Vinyl was bijna een minuut (!) sneller dan Stefan Küng en nam dankzij zijn prestatie ook de leiding in het klassement over van David Gaudu. Zondag eindigt de Portugese rittenkoers met een lastige rit die finisht op de steile Malhão.

Dag vier van de Ronde van de Algarve was met een tijdrit van ruim dertig kilometer een dag waarin de favorieten de verschillen onderling konden vergroten, daar deze voorafgaand nog klein waren. Vooral de betere tijdrijders, zoals Evenepoel, Brandon McNulty en Hayter, zouden graag een flinke voorsprong willen pakken op de pure klimmers richting de slotetappe, die in de finale twee keer de korte maar steile Malhão-klim aandoet.

Thuisrijder Reis blaast Lampaert van de hotseat

De eerste richttijd werd neergezet door de Belg Yves Lampeaert (Quick Step-Alpha Vinyl). Hij legde de 32 kilometerlange tijdrit af 42.20 minuten. Lampaert werd echter al snel overvleugeld door de thuisrijder Rafael Reis, die de tijdrit maar liefst ruim een minuut sneller reed. De prestatie van de Portugees was echter geen verrassing, want in de editie van vorig jaar eindigde hij al als tweede in de tijdrit, slechts drie tellen achter de toenmalige winnaar Kasper Asgreen.

Of de tijd van Reis dit jaar ook goed genoeg zou zijn voor het podium, viel te betwijfelen. Het deelnemersveld was vorig jaar wegens een andere datum (verplaatst vanwege coronavirus) namelijk van mindere kwaliteit dan dit jaar. De eerste die de tijd van Reis benaderde - en niet zo'n beetje ook - was verrassend Jay Vine, de Australische klimmer van Alpecin-Fenix. Hij kan echter dus ook meer dan een beetje tijdrijden. Vine strandde slechts op een paar honderdsten van Reis, die deze keer niet hoefde te vrezen voor Asgreen. De Deen was dit jaar 23 seconden langzamer dan de Portugees.

Neoprof Hoole imponeert met geweldige tijdrit

Bij het eerste tussenpunt had de Duitse neoprof van Jumbo-Visma Michel Hessmann intussen de snelste tussentijd genoteerd. Hij zette dat door met ook de snelste tijd op punt twee. Hessmann, die inmiddels bij het eerste tussenpunt was voorbijgestreefd door de Nederlander Daan Hoole (ook neoprof), begon met een voorgift van elf seconden op Reis aan het laatste gedeelte. Die elf seconden bleken onvoldoende, want aan de finish kwam Hessmann twee seconden tekort.

Waar Hoole zijn goede tijdrit voortzette met de beste tijd bij tussenpunt twee, verbeterde Geraint Thomas enigszins onverwacht de tijd van Reis met een seconde. De renner van INEOS Grenadiers had overduidelijk een sterk tweede deel gereden. Iemand reed echter nog een veel sneller tweede deel en dat was Hoole! De boomlange Nederlander van Trek-Segafredo was aan de finish maar liefst 1.47 minuut (!) sneller dan Thomas.

Hoole liet dus zien dat het nog veel sneller kon dan de renners voor hem lieten zien. Ook de Fransman Clément Russo reed erg sterk, al was dat met een tijd van 40.29 wel op geruime achterstand van Hoole. Inmiddels waren er met Stefan Küng en Tobias Foss weer enkele tijdritbommen vertrokken. Dat bleek want bij het eerste tussenpunt waren ze sneller dan Hoole: Küng twintig seconden, Foss veertien.

Küng stoot Hoole van de troon, Evenepoel snel onderweg

Küng en Foss trokken hun goede tijdrit door en de Zwitser kwam als eerste aan de finish. Hij klopte de tijd van Hoole met veertig seconden (38.47 minuut). Ook Foss (Jumbo-Visma) klopte de Nederlander. Voor de tijd van Küng kwam de Noor echter 13 seconden tekort. Het was echter nog lang geen gelopen race, want Evenepoel was aan het eerste tussenpunt negen seconden sneller dan de Europees kampioen tijdrijden.

Evenepoel was alvast goed op weg om een dubbelslag te slaan, want leider Gaudu was bij het eerste punt al veertig seconden langzamer dan de Belg. Ook andere klassementsrenners zoals Ethan Hayter en McNulty, die in tegenstelling tot Gaudu wel een goede tijdrit in de benen hebben, konden de tijd van Evenepoel niet bijbenen.

Dat Evenepoel bezig was met een bijzondere tijdrit, bleek wel bij het tweede tussenpunt. Hij was daar 51 (!) seconden sneller dan Küng. Aan de finish was het verschil zelfs gegroeid naar 58 seconden. Er stond geen maat op Evenepoel die een dubbelslag sloeg en zondag met een grote voorsprong aan de slotrit begint, waarin de renners in de finale tweemaal de steile Malhão moeten trotseren.

Uitslag etappe 4 Ronde van de Algarve 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws