Mads Pedersen heeft de tweede etappe van de Ronde van Denemarken op zijn naam geschreven. Na een zware wedstrijd vol met demarrages, waaiers en beulwerk toonde de Deen zich het sterkst in de sprint. Dylan Groenewegen eindigde op plek twee.
In de tweede etappe moest er 189,6 kilometer afgelegd worden, met vooral in de finale nog wat lastige klimmetjes erin én aankomst heuvelop. Norbert Banazsek (HRE Mazowsze Serce Polski) en Tobias Kongstad (Riwal Cycling Team) beproefden hun geluk in deze etappe, zij vormden de eerste vluchtgroep van de dag. Na 25 kilometer had het duo anderhalve minuut voorsprong, waardoor het voor hen een leuke dag leek te gaan worden.
Wind scheurt peloton, nieuwe kopgroep rijdt weg
Het liep anders, want al vroeg in de koers zorgde de wind voor spektakel. Het peloton scheurde in duizend stukjes, met een voorste groep van zo'n vijftig renners. Er werd door de stress hard gevallen, waarbij Etiënne van Empel van Vini Zabù moest opgeven. Banazsek en Kongstad waren er door de tempoversnellingen in de wind ook aan voor de moeite.
Deceuninck-Quick-Step was in de voorste groep goed vertegenwoordigd en wilde wel koersen. Er ontstonden echter niet opnieuw breuken, waarna de rust terugkeerde. Achterblijvers konden terugkeren én er kon een nieuwe kopgroep wegrijden. Dit keer waren het Mads Østergaard Kristensen (Coloquick), Rasmus Quaade (Riwal), Rasmus Bøgh Wallin (Deense selectie), Jakub Kaczmarek (HRE Mazowsze Serce Polski) en Emil Toudal (BHS - PL Beton Bornholm) die elkaar vonden. Ze kregen maximaal twee minuten voorsprong.
Sprintersploegen controleren, eigen sprinters krijgen het lastig
Voor de laatste veertig kilometer draaiden de renners een lokale lus op, die enkele malen moest worden afgelegd. Hierin zaten ook de klimmetjes die nog voor chaos konden zorgen. In de eerste rondes was daar geen sprake van. Deceuninck-Quick-Step, Jumbo-Visma, Qhubeka NextHash en Team DSM controleerden in het peloton voor hun sprinters. Bij het ingaan van de laatste 25 kilometer hadden de vijf leiders nog maar een halve minuut over.
Gaandeweg de etappe wogen de wind en de klimmetjes steeds meer door bij de renners. Het peloton werd constant op een lint gereden door Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step. Met nog twaalf kilometer te rijden trok Remco Evenepoel plots wel erg hard door, wat een scheur in het peloton veroorzaakte. Zijn eigen sprinter Mark Cavendish kon niet mee met de eerste groep. Alles kwam echter weer bij elkaar, met nog tien kilometer te gaan reed alles alleen nog steeds op een lint.
Evenepoel zet peloton verder onder druk in finale, sprint onvermijdelijk
De jonge Belg bleef maar doortrekken, vlak voor het ingaan van de laatste ronde, op een korte kasseienklim, zette hij flink aan. Na de afdaling moesten vele renners alle zeilen bijzetten om niet gelost te worden. Omstreeks vijftig renners gingen dan bij elkaar de laatste ronde in, nog 6,5 kilometer voor de wielen. Heel veel energie zat er niet meer in het vat bij de meeste spurters. Desalniettemin leken zij te gaan strijden voor de zege.
Jumbo-Visma pakte de kop opnieuw over van Evenepoel in de laatste vijf kilometer, Cavendish reed ver van achter en leek uitgespeeld voor de etappezege. Wanhopig probeerde hij nog terug voorin te komen, maar met het hoge tempo, wat ook te wijten is aan zijn eigen ploegmaat Evenepoel, werd dat onwijs lastig. Nederlands Kampioen Timo Roosen leidde het peloton de laatste kilometer in, zijn sprinter Groenewegen zat geweldig gepositioneerd. Van achteren kwam echter Pedersen van Trek-Segafredo, die een lange sprint geweldig afrondde en zo de tweede etappe op zijn naam schreef.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties