Arnaud Démare is een Franse wielrenner die voor Groupama-FDJ al meer dan negentig profoverwinningen bij elkaar fietste. Hij won massasprints in grote rondes, maar boekte zijn grootste overwinning in 2016, toen hij Milaan-Sanremo won. Na zes succesvolle jaren gingen hij en FDJ na een vechtscheiding uiteen, waardoor Démare vanaf augustus 2023 uitkwam voor Arkéa-Samsic.
Arnaud Démare werd op 26 augustus 1991 geboren in het Franse Beauvais. Al bij de jongste categorieën maakte de Fransman indruk met de nodige overwinningen. Hij ontwikkelde zich door en wist in 2011, op 20-jarige leeftijd, wereldkampioen bij de beloften te worden. Vanaf dat jaar zat hij ook bij de Franse ploeg Groupama-FDJ, om er voorlopig niet meer weg te gaan. Bij dat team werd hij onder meer drie keer nationaal kampioen, de laatste keer in 2020.
In totaal reed Démare in twaalf jaar profwielrennen elf grote rondes, 24 grote klassiekers en boekte hij 91 overwinningen. Het begon in 2012, toen hij voor het eerst écht grote wedstrijden ging rijden en onder andere mee mocht doen aan de Giro d'italia. Daar was zijn beste resultaat een vierde plek, maar hij won dat seizoen al wel de GP Samyn en de Vattenfall Cyclassics. Het jaar daarop wist hij ook een etappe in de Ronde van Zwitserland en de Eneco Tour te winnen.
In 2014 was Démare één van de succesvolste renners van het peloton, met vijftien overwinningen. Het was het jaar waarin hij voor het eerst Frans kampioen werd, iets dat hij later in 2017 en 2020 nogmaals presteerde. In 2015 kende hij een wat minder jaar, maar in 2016 begon hij meer dan uitstekend. Nadat hij al een etappe in Parijs-Nice wist te winnen, kon hij iets meer dan twee weken later de grootste overwinning van zijn carrière aan zijn palmares toevoegen. In een grote groep van 31 renners wist Démare in Milaan-Sanremo Ben Swift en Jürgen Roelandts te snel af te zijn en zo won hij zijn eerste Monument!
In de Giro d'Italia van 2016 zat Démare twee keer dicht bij zijn eerste overwinning in een grote ronde, maar twee keer moest hij genoegen nemen met een tweede plaats. In 2017 sloeg hij in etappe vier van de Tour de France wel toe. Nadat hij dat jaar al etappes in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné won, kon hij in de massasprint toppers als Alexander Kristoff en André Greipel voorblijven. Dat lukte hem een jaar later weer in de Tour van 2018.
Nadat hij overwinningen boekte in de Tour de France, wilde hij in 2019 dat kunststukje herhalen in Italië. In de Giro d'Italia van dat jaar won hij etappe tien, door in een massasprint Elia Viviani voor te blijven. Uiteindelijk eindigde hij als tweede in het puntenklassement, maar dat was niet genoeg voor de Fransman. In het rare coronajaar werd de Giro d'italia pas in oktober verreden, maar dat deerde de sprinter niet. In 2020 boekte hij namelijk veertien zeges, waarvan vier in de Italiaanse grote ronde. Hij was met overmacht de sterkste sprinter en dat kwam ook tot uiting met het winnen van het puntenklassement.
Een jaar later probeerde de Franse spurter het in de Tour de France en in de Vuelta a España, maar beide zonder succes. In 2022 liet hij opnieuw zien een speciale relatie te hebben met de Giro, door er drie keer te winnen. Hij nam eveneens de puntentrui mee naar huis. In 2022 won hij ook een rit in de Ronde van Polen op WorldTour-niveau. Ook in 2023 zal de Fransman uitkomen voor Groupama-FDJ, maar wat zijn programma wordt, is nog ongewis.
2023 was een woelig jaar voor de intussen 32-jarige Fransman. Démare kwam mede door ziekte pas traag op gang en ook de relatie met David Gaudu, die andere klepper bij Groupama-FDJ, liep op de klippen. Eind mei en begin juni kwam de Franse ex-winnaar van Milaan-Sanremo aan winnen toe in de Boucles de la Mayenne en de Brussels Cycling Classic, maar nog waren de problemen binnen de Franse WorldTour-formatie niet opgelost. FDJ stuurde Gaudu naar de Tour en niet Démare, wat voor de spurtbom de druppel was die de emmer deed overlopen. Démare koos eieren voor zijn geld en stapte in augustus per direct over naar Arkéa-Samsic. Het bleek een goede zet te zijn, want de Fransman spurtte al zijn frustraties eraf met zeges in de Tour de Vendée en Paris-Bourges.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties