Olav Kooij heeft de openingsetappe van Parijs-Nice naar zich toegetrokken. Na een smakelijke slotfase, waarin veel topsprinters de rol moesten lossen, was de sprinter van Visma | Lease a Bike de snelste in een sprint van een uitgedunde groep. Mads Pedersen (Lidl-Trek) werd tweede, Laurence Pithie (Groupama-FDJ) derde.
Parijs-Nice, ook wel de Koers naar de Zon genoemd, staat dit jaar voor een groot deel in het teken van het debuut van Remco Evenepoel. De Soudal Quick-Step-renner wordt samen met Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) als absolute topfavoriet voor de eindzege gezien. 'Ik kijk ernaar uit om voor het eerst in Frankrijk te rijden. Parijs-Nice is een geweldige wedstrijd om te kunnen wennen aan Frankrijk, aan het publiek, aan het weer en aan hoe er hier gekoerst wordt', stelde de Aerokogel van Schepdaal deels in het kader van zijn aanstaande Tour de France-deelname.
Bissegger, Rutsch en Burgaudeau vormen de kopgroep van de dag
Vooraleer het de beurt aan Evenepoel en co. was, stond er op dag één een vlakke rit over 157 kilometer op de rol. Tenminste, in de tweede helft van de rit waren wel een aantal venijnige obstakels opgenomen. Dit zou beginnen met de Cote d'Herbeville, die op circa zestig kilometer van de aankomst voor een eerste - van in totaal tweemaal - keer bedwongen moest worden (met de tweede beproeving op veertig kilometer van de aankomst). Daarna zouden een paar muurtjes volgen (met stijgingspercentages in de dubbele cijfers), gevolgd door een verraderlijke slotfase. De slotkilometer liep aan 2,2 procent omhoog, waardoor het vooral uitkijken was naar de sprinters met inhoud. Derhalve werden Pedersen en De Lie onmiddellijk als topfavorieten aangewezen.
Drie dappere gasten kozen al vrij snel in de wedstrijd het ruime sop: Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Jonas Rutsch en Stefan Bissegger (beiden EF Education-EasyPost). Het drietal wist een maximale voorsprong van om en nabij de drie minuten te vergaren, terwijl het peloton werd aangevoerd door de sprintersploegen. In de vrij gezapige openingsfase (lees: de eerste 120 kilometer) gebeurde er weinig tot niets en keken we naar het 'peloton achtervolgt kopgroep'-scenario.
Burgaudeau en Rutsch met vreemde 'strijd' om de bergpunten
In de kopgroep was op de klimmetjes dan wel het nodige waarneembaar. Bissegger cijferde zich volledig weg ten dienste van Rutsch, die dan moest pogen zich tot eerste bergkoning van de ronde te kronen. Door eindeloos 'gepoker' tussen de Duitser en Burgaudeau sprintte dat tweetal niet meer om de punten en werden ook zij ingerekend door het peloton. Een aparte actie, al konden ze nog wel vanuit de grote groep proberen mee te sprinten. Verder was er niemand geïnteresseerd, dus sprintten Rutsch en Burgaudeau alsnog om de status van bergkoning. De boomlange Duitser beloonde in die spurt dan toch het werk van zijn Zwitserse ploegmaat.
Lees verder onder de tweet!
Goed, na die taferelen moest er nog 37 kilometer gereden worden. Zouden we met een compleet peloton de slotfase induiken of kwamen er nog verschillende aanvallen? Het zag er niet echt naar uit, aangezien de sprintersploegen (of die van de sterke sprinters) de boel flink controleerden.
Evenepoel (maar ook Roglic) animeert, Bernal bewijst wéér in topvorm te zijn
Stilte voor de storm dus? Ja, want die storm kwam zeer zeker. Bij het sprinten om de bonificatieseconden - dat sprintje werd gewonnen door Matteo Jorgenson van Visma | Lease a Bike - finishte Evenepoel als tweede. En Evenepoel zou Evenepoel niet zijn als hij eens stevig zou doortrekken na die spurt. De poulain van Patrick Lefevere trok de boel stevig op een lint, met in zijn wiel Jorgenson, Egan Bernal (die steeds beter in vorm komt) en twee heren van Lotto-Dstny. Niemand wilde echter doorrijden met Evenepoel en dus kwam de rest van het peloton (tenminste, een groot deel) weer aansluiten. Onder hen ook Pedersen, die een ijzersterke indruk maakte.
Lees verder onder de tweet!
Alle ogen waren gericht op de volgende klim, de tweede bestijging van de Cote d'Herbeville. Het was duidelijk dat heren als Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen (lees: pure sprinters) geen kans hadden zondagmiddag: de Hulk van Heukelum reed in de slotfase bijvoorbeeld al op meer dan één minuut achterstand van de favorietengroep, waar The Wolfpack het tempo bepaalde. Ook De Lie was er niet bij: de Belg had waarschijnlijk nog te veel last van zijn valpartij in Le Samyn.
Kooij klopt Pedersen in spannende sprint
En wat zagen we daar? Bernal met een aanval! Evenepoel liet dat echter niet zomaar gebeuren en ging erop en erover. Primoz Roglic vond diens wiel, waarna de boel weer stilviel. Wel was de groep flink uit elkaar gereden en was het maar de vraag wie er nog konden terugkeren in de voorste groep. Ondertussen werd er her en der aangevallen, maar geraakte niemand écht weg. Aanvallen van onder anderen Omar Fraile en Anthony Turgis (zij het in extremis) werden geneutraliseerd.
En dus kon er gesprint worden om de ritzege in de ouverture. De laatste kilometer liep verraderlijk omhoog, wat de snelheid natuurlijk flink deed dalen. Pedersen begon van kop af aan te sprinten, maar het Jachtluipaard van Numansdorp was hem nipt te snel af. Een knappe overwinning van Kooij, die dus Pedersen naar plaats twee verwees. Pithie vervolledige het podium, Nils Eekhoff werd vierde.
Uitslag etappe 1 Parijs-Nice 2024
Results powered by FirstCycling.com
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties