Vanaf 29 juni is het zover: de Tour de France gaat dan van start! En de editie van 2024 trekt meer toppers dan ooit. Een ontzagwekkend sterk deelnemersveld van klassementstoppers zal tussen Florence en Nice gaan strijden om een ereplaats of misschien zelfs wel het podium. Feit blijft: velen van hen halen de top tien niet eens. Tadej Pogacar gaat na zijn eenvoudige Girozege ook nog op zoek naar het geel. En hij lijkt op stoom richting de felbegeerde dubbel Giro-Tour. Wie kan hem partij bieden? In de Leiderstrui blikt vooruit op de favorieten voor het algemeen klassement in de Franse drieweekse!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui
Voorbeschouwing op de Tour de France
Favorieten puntenklassement (groene trui)
Favorieten bergklassement (bollentrui)
Favorieten jongerenklassement (witte trui)
Pooltips voor de Tour de France
Laatste tien winnaars algemeen klassement Tour de France
2014: Vincenzo Nibali
2015: Chris Froome
2016: Chris Froome
2017: Chris Froome
2018: Geraint Thomas
2019: Egan Bernal
2020: Tadej Pogacar
2021: Tadej Pogacar
2022: Jonas Vingegaard
2023: Jonas Vingegaard
Favorieten algemeen klassement Tour de France 2024
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
Tom Pidcock - INEOS Grenadiers: 10/120 punten (8,3%)
Tom Pidcock heeft dan zelf wel enorme verwachtingen van zijn Tourklassement, bij onze redactie haalt hij nét de grote ranglijst. De kleine Brit van INEOS Grenadiers heeft zichzelf nog niet bewezen als klassementsrenner in een drieweekse, en dat is het voornaamste argument voor de voorspelling dat ook 2024 in dat opzicht nog geen pot met goud zal brengen. Bovendien heeft Pidcock ook ploeggenoot Carlos Rodriguez weer als mede- en misschien wel tegenstander. Hij werd vorig jaar vijfde en was duidelijk sterker en constanter dan de olympisch kampioen mountainbiken.
Maar, dat gezegd hebbende, Pidcock was aardig in vorm in de Ronde van Zwitserland. Daar werd hij uiteindelijk zesde in het algemeen klassement én bewees hij tevens voor teamgenoot Egan Bernal te willen en kunnen werken. Misschien dat Pidcock zelf ook wel inziet dat het werken voor een net iets betere kopman, hem als luxeknecht een eerste toptienplek in een grote ronde kan brengen. Echter bestaat de kans ook dat hij een vrije rol wenst en alleen tegen al het andere rondegeweld komt te staan. In dat geval zijn de kansen op een podiumplek voor Pidcock toch wel nihil, denkt onze redactie!
Aleksandr Vlasov - BORA-hansgrohe: 17/120 punten (14,2%)
Man, wat reed hij een sterk voorjaar! Aleksandr Vlasov was goed vanaf de openingskoersjes op Mallorca, eigenlijk tot aan de Dauphiné. Gaandeweg moest hij zich steeds meer opofferen voor kopman Primoz Roglic, wat natuurlijk ook zijn rol wordt in de Tour de France. Mede daarom staat de Rus vrijwel helemaal onderaan in deze lijst. Vlasov zal niet voor eigen kansen kunnen rijden in juli. Toch verwacht onze redactie dat de coureur, die al eens top vijf reed, zijdelings zijn rol als meesterknecht in de bergen zelf ook een klassement mee naar huis zal nemen.
En dat is natuurlijk een gekend scenario. De kans is groot dat we in de lastigste, bergachtige stukken van deze Tour de sterke blokken á la UAE Team Emirates en BORA-hansgrohe nog goed vertegenwoordigd zullen zien rondom hun kopmannen. Zij zullen dan niet alleen als steunpilaar gelden voor deze renners, maar zelf ook hoog blijven staan én als plan B fungeren. Die gedachte zal Vlasov tevredenstellen, wetende dat een top tien in Nice reëel is. Maar een podium of het geel? Dat is vrijwel uitgesloten deze Tour.
Juan Ayus - UAE Team Emirates: 25/120 punten (20,8%)
Over UAE Team Emirates is inmiddels al veel gezegd en geschreven. Hun sterkte in de breedte - op papier, maar de dominantie in de Ronde van Zwitserland toch ook behoorlijk gebleken in de praktijk - is indrukwekkend. Juan Ayuso maakt daar zeker onderdeel van uit. De pas 21-jarige Spanjaard haalde zelf al eens een podium in een grote ronde, in de Vuelta van 2022. Hij is deze Tour echter 'gewoon' een helper van Tadej Pogacar. Buiten de gele aspiraties van de kopman denken wij echter dat ook Ayuso ver zal komen in het algemeen klassement.
In de Dauphiné viel hij nog uit, desondanks staan zijn kwaliteiten buiten kijf. Ayuso bewees zijn diensten al in het hooggebergte, kan klassieke finales goed aan en kan een flink houtje tijdrijden. De vraag die voor de buitenwereld, maar misschien ook wel binnen UAE, nog rest, is wie eigenlijk de laatste man zal zijn voor Pogacar in de bergen. Die beslissing zal ook bepalen wie van de drie superknechten (Aysuo, Almeida en Yates, red.) zelf nog de grootste kans maakt op een eindpodium. Die kans is namelijk, na de derde plaats van Adam Yates een jaar geleden, zeker reëel.
Joao Almeida - UAE Team Emirates: 29/120 punten (24,2%)
En ja hoor, daar is de volgende UAE-ster. Joao Almeida is zelf pas net bekomen van zijn tweede plaats én ritzeges in de Ronde van Zwitserland, of de Portugees mag in de Tour weer in een andere rol kruipen. Deze voorzomer lijkt Almeida op te bloeien: vroeger was hij een aanklamper, in Zwitserland reeg hij ineens de zeges aaneen. In vrijwel iedere andere ploeg zou de tijdrijder zelf kopman zijn. Toch is ook Almeida bereid gevonden om voor Pogacar te werken in de Tour de France.
Het is logisch dat Almeida, gezien de topvorm van vorige week, op deze lijst een stekje hoger staat dan zijn teamgenoot Ayuso. Toch zal ook voor de Portugees alles nieuw zijn, het is namelijk zijn allereerste Ronde van Frankrijk. En behoudens een derde plaats in de Giro van 2023, behaalde Almeida verder geen podiumplaatsen in grote rondes. Waarschijnlijk daarom schalen de redacteurs van In de Leiderstrui hem nog net iets lager in dan een andere Pogacar-helper, die we iets verderop in de lijst nog zien.
Carlos Rodriguez - INEOS Grenadiers: 46/120 punten (38,3%)
Binnen INEOS Grenadiers is de keuze reuze. En dat is misschien ook meteen de reden dat de kans op een Tourzege zo ontzettend klein is voor de roodhemden. Het ontbeert de Britse ploeg aan een échte leider, zoals Brad Wiggins, Chris Froome en de nu ook aanwezige Egan Bernal dat in het verleden wel waren. Bernal is echter nog niet op zijn topniveau terug en oud-winnaar Geraint Thomas zal waarschijnlijk een ondersteunende rol op zich nemen. Voor wie dan? Waarschijnlijk voor Carlos Rodriguez.
Rodriguez was vorig jaar een onbeschreven blad in de Tour. Hij kon lang mee bergop, verloor veel terrein in de tijdrit en eindigde na een prachtige ritzege in Morzine, maar ook een lullige val in de voorlaatste rit, als vijfde in Parijs. De Spaanse klimmer lijkt, gezien zijn ritzege in de Dauphiné, op tijd de juiste prikkel te hebben om het dit jaar beter te doen. Maar kan hij 'De grote vier' in topvorm bergop volgen? Wij denken van niet. Als Rodriguez heel en fit blijft, verwachten wij hem opnieuw nét onder de echte top in de Tour. Dat zou absoluut geen schande zijn voor de 23-jarige kapitein van INEOS.
Adam Yates - UAE Team Emirates: 59/120 punten (49,2%)
En daar hebben we knecht nummer drie! Adam Yates, de winnaar van de Ronde van Zwitserland, is de Pogacar-helper met de meeste ervaring. De nummer drie van vorig jaar, toen hij op het podium stond in Parijs aan de zijde van zijn ploeggenoot en eindwinnaar Jonas Vingegaard. Yates is beter gaan presteren als meesterknecht vanaf 2023. Sindsdien fungeert hij niet meer als absolute kopman in een grote ronde. Het is een rol die hem als gegoten past, zonder de druk van het 'moeten'. En in die hoedanigheid is de Brit ook dit jaar een gevaarlijke outsider voor het podium.
Er is één verschil met afgelopen jaar. Toen stonden Pogacar en Vingegaard heel ver boven de rest, terwijl dit jaar ook Remco Evenepoel en Primoz Roglic meedoen. Zij worden geacht de twee kemphanen uit te dagen, of in ieder geval de rest van de subtop voor te blijven. In de Dauphiné waren zij niet super. Aan Yates zelf hoeven we niet te twijfelen, gezien zijn geëtaleerde conditie in de voorbereidingskoers. Hij zal opnieuw voor Pogacar werken, op die manier boven zichzelf uitstijgen en een goede kans maken op een stevige topnotering. Toch scharen wij hem nét minder dan de op papier vier grootste klassementsmannen op de deelnemerslijst.
Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step: 60/120 punten (50%)
Remco Evenepoel is de volgende op de lijst. De kopman van Soudal Quick-Step toonde zich in de Dauphiné zoals verwacht al in redelijke conditie, maar nog niet in topvorm. In de tijdrit blies hij iedereen omver, een mooi teken richting de twee chrono's in de Tour, waar hij op veel mannen alvast een mooie marge kan pakken. Bergop restten er nog flink wat vraagtekens. Al was het nog drie weken tot de start in Florence. De vraag is: heeft Evenepoel genoeg klimpower om in de Tour mee te doen voor het podium?
Een mooi uitgangspunt voor Evenepoel in de Tour is alvast dat hij niet heel veel 'moet'. Al in de vroege voorbereidingen op de Tour werden de verwachtingen wat naar beneden gehaald. Een eindzege? Daar denkt men bij Soudal Quick-Step niet aan. Zodoende start De Aerokogel van Schepdaal voor het eerst in zijn loopbaan een grote ronde zónder een groot gekkenhuis aan verwachtingen. De Vueltawinnaar van 2022 kan een grote ronde winnen, maar heeft ook al vele inzinkingen gekend. Kortom, met de pure kwaliteiten van Evenepoel zit het goed. De vorm én zijn positie ten opzichte van Pogacar en Vingegaard, zijn nog wat onzeker. In de Leiderstrui denkt in ieder geval dat Evenepoel een goede kans maakt op het eindpodium.
Primoz Roglic - BORA-hansgrohe: 76/120 punten (63,3%)
Een duidelijke voorsprong in de punten ten opzichte van Evenepoel is er voor Primoz Roglic. De Sloveen van BORA-hansgrohe is net als zijn Belgische concurrent nog wel een beetje een vraagteken. Roglic won de Dauphiné en boekte twee overtuigende ritzeges. De manier waarop hij op de laatste dag strijdend en vechtend nét genoeg overhield om Matteo Jorgenson achter zicht te laten, was minder indrukwekkend. Een kwestie van het finetunen van de vorm, of een signaal dat de drievoudig Vueltawinnaar simpelweg slechte dagen kent en daardoor kwetsbaar is?
Want toegegeven, er is vaak wat aan de hand met Roglic. Zijn pure klasse én aantoonbare kwaliteiten als klimmer en tijdrijder en zodoende groterondewinnaar, worden vaak overschaduwd door pech, valpartijen of het feit dat anderen net wat beter zijn. Aan de andere kant: vorig jaar in de Vuelta was hij niet per se minder dan zijn toen nog ploeggenoot Vingegaard. Hem en Pogacar verslaan zal lastig worden. Roglic heeft een sterke ploeg om zich heen, met Jai Hindley en de eerder genoemde Vlasov als luxeknechten. Blijft hij constant? Kan hij mee bergop? Beperkt hij de schade in de tijdritten? Heeft hij zelf één of twee topdagen als de rest iets minder is? Positieve antwoorden op deze vragen kunnen Roglic tot een favoriet voor de eindzege maken. De redactie van dit medium schat Roglic op gepaste afstand van Vingegaard en Pogacar in...
Jonas Vingegaard - Visma | Lease a Bike: 104/120 punten (86,7%)
We gaan door naar het allergrootste vraagteken in deze lijst. Of toch niet? Immers, als hij zou starten, is dat in volle overtuiging dat Jonas Vingegaard mee kan doen voor een derde eindzege op rij in de Tour de France. Onze redactie heeft er alvast best wat vertrouwen in. Vingegaard heeft maandenlang in de luwte gerevalideerd van zijn nare blessures, opgelopen in de Ronde van het Baskenland. Op hoogtestage zijn de puntjes op de i gezet. Maar, is dat genoeg om eeuwige rivaal Pogacar te verslaan? Er zijn meerdere signalen die eerder neigen naar een 'nee'.
De ploeg die Pogacar gaat opstellen, lijkt in zekere zin op die van Jumbo-Visma in de Vuelta 2023. Zó sterk, dat de rest van extreem goeden huize moet komen om überhaupt een vuist te maken. Maar ervanuit gaande dat Vingegaard sterk genoeg is, zal Visma | Lease a Bike niet snel panikeren. De laatste twee edities tonen simpelweg het bewijs dat de Deen zowel in de bergen als de tijdrit de betere was ten opzichte van Pogacar. Nog een voordeel: de laatste week is voor een deel op hoogte en Vingegaard heeft tijd om te groeien in de Tour, terwijl Pogacar, met de Giro in de benen, een dikkere kans heeft om fitheid in te leveren. De eerste week doorkomen, zal het devies zijn. Als blijkt dat Vingegaard dan staande blijft, kunnen we ons opmaken voor een nieuwe, epische tweestrijd. De tijd zal het leren...
Tadej Pogacar - UAE Team Emirates: 114/120 punten (95%)
Zie hem daar stralen, in het roze. Zó graag zou hij er dit jaar ook nog een gele trui bij pakken. Niet alleen om zo na drie jaar weer op het hoogste treetje in Nice te staan. Nee, ook om voor het eerst in 26 jaar de dubbel Giro-Tour te laten noteren. Alle seinen staan op groen voor Tadej Pogacar, de nummer één op onze lijst. De Sloveen kent een voorbereiding zonder tegenslagen, heeft een waanzinnige ploeg aan zijn zijde én ziet de op papier drie grootste concurrenten (Vingegaard, Evenepoel en Roglic) nog kwakkelen richting de start in Florence.
Wat scheidt de Sloveen van de Tourzege? Het is de vraag hoezeer het gewicht van de Giro gaat meewegen. Pogacar koos ervoor om zich veel te tonen in die ronde. Hij won zes etappes. Waren dat onnodige escapades in een al gewonnen wedstrijd? Of deren deze kruimels hem niet in de jacht op een Tourzege? In de Leiderstrui denkt in het laatste scenario. Alles valt dit jaar de kant van Pogacar op. Als Vingegaard nog niet top blijkt - die kans is toch aanwezig - en Roglic en Evenepoel het niveau van de Girowinnaar niet kunnen matchen, maakt Pogi de grootste kans op de eindzege in Nice. In de eerste, punchy etappes zullen we hem al van voren zien. Zijn ploeg is sterker dan ooit, hetgeen het verdedigen van een eventuele gele trui makkelijker zal maken in de het vervolg. UAE heeft alles in het werk gesteld om de superkopman het onmogelijke te laten presteren. Kortom: Pogacar is onze topfavoriet voor het geel in de Tour!
Huub Mol (huub_mol@live.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties