Zaterdag 4000 hoogtemeters, dat was nog niet genoeg voor de organisatie van de Tour de France. Zondag doen ze er in deel twee van de Pyreneeën nog eens 800 meter bij, om er maar zeker van te zijn dat de renners de tweede rustdag op maandag meer dan nodig zullen hebben. In de Leiderstrui neemt je mee!
Parcours etappe 15 Tour de France 2024
Tourdirecteur Christian Prudhomme blikt dagelijks vooruit op de te verrijden etappe en deze keer zegt de Fransman wel interessante dingen. 'De derde zondag van de Tour zou cruciaal kunnen blijken', is hij van mening. 'Wat er de voorgaande dagen in de bergen ook is gebeurd, het terrein op deze etappe is rijp voor wraak of bevestiging, met 4.850 meter hoogteverschil op het menu over bijna tweehonderd kilometer racen.'
'Er kunnen zich allerlei scenario's afspelen en het is niet onrealistisch om je voor te stellen dat teamgenoten van de klassementskandidaten zullen proberen de kopgroep te infiltreren die de Peyresourde beklimt', stelt Prudhomme zijn te verwachten scenario voor. 'Dat zou van onschatbare waarde blijken gezien wat ons te wachten staat, vooral in een finale met de beklimmingen van de Col d'Agnes en de Port de Lers, gevolgd door de laatste klim naar Plateau de Beille.'
Goed, beginnen doen we vanuit het vertrek in Loudervielle dus met de Peyresourde. Een droom voor goede klimmers die mee willen zitten in de ontsnapping van de dag, een ramp voor de nog aanwezige spurters in deze Tour. Goed warmrijden zal dus het devies zijn, want anders kunnen de benen en longen wel eens overkoken op deze klim.
Vanuit Bagneres-de-Luchon denderen we vervolgens middel een vallei van iets meer dan twintig kilometer door naar het volgende tweeluik. Dit bestaat uit de Col de Mente en de Col du Portet d'Aspet, twee steile beklimmingen. De Mente is 9,3 kilometer lang aan 9,1 procent, welke na een afdaling direct gevolgd woord door de Aspet: 4,3 kilometer aan 9,6 procent.
Nadien ligt het wedstrijdscenario - met een kopgroep - vermoedelijk al vast, maar zogenoemde satellietrenners kunnen in het daaropvolgende tussenstuk van meer dan zestig kilometer van goudwaarde blijken. Alleen of met meerdere renners van je ploeg samenzitten in de vallei, dat maakt namelijk een wereld van verschil.
Het volgende obstakel is de Col d'Agnes, een beklimming van tien kilometer aan 8,6 procent gemiddeld met het zwaartepunt op het begin. Bovenop is er nog altijd zestig kilometer te koersen, waarvan het eerste deel ook nog over de Port de Lers voert.
Daarna volgt een vrij lange afdaling tot in Niaux, waarna men stilaan toch richting het absolute toetje van deze dag voert: de Plateau de Beille, de bijna zestien kilometer lange Pyreneeëncol aan een gemiddeld percentage van 7,9 procent. Deze begint met enkele steile kilometers van negen procent, waar direct het verschil gemaakt kan worden. En dat moet na deze monsterrit zeker wel lukken, waar een opvolger gezocht word voor Joaquim Rodriguez. De Spanjaard won in 2015, voor Jakob Fuglsang en Romain Bardet.
Beklimmingen
7,0 km: COL DE PEYRESOURDE (6,9 km aan 7,8%)
50,0 km: COL DE MENTÉ (9,3 km aan 9,1%)
65,4 km: COL DU PORTET D'ASPET (4,3 km aan 9,6%)
138,6 km: COL D'AGNÈS (10,0 km aan 8,6%)
197,7 km: PLATEAU DE BEILLE (15,8 km aan 7,9%)
Tijden
Start: 12.05 uur
Finish: rond 17.41 uur
Weer etappe 15 Tour de France 2024
Daags voor de rustdag zien we vaak volle bak koers en daar lenen de meteorologische omstandigheden zich zondag ook toe. Het zonnetje is prominent aanwezig in de Pyreneeën, waar de wind het grootste deel van de dag ook in de rug zal blazen.
Favorieten etappe 15 Tour de France 2024
Het is touwtje trekken deze Tour, met Tadej Pogacar die al lange tijd in het geel rijdt en de overhand leek te hebben, totdat Jonas Vingegaard in de tweede week opeens terugsloeg. Alle ogen waren gericht op de Deen, die in de Pyreneeën voor een ommekeer leek te willen gaan. Pogacar counterde echter op dominante wijze en trok de veertiende rit naar zich toe. Op zondag mogen de twee kemphanen het opnieuw gaan uitmaken, wie is dit keer de sterkste?
Een kans voor de vluchters lijkt nihil, nu Pogacar heeft gevoeld dat hij kan toeslaan en Visma | Lease a Bike andersom juist een parcours op maat krijgt om nog eens terug te slaan. Héél misschien krijgen we een man-tegen-man, waar iemand anders van kan profiteren? In dat geval is Remco Evenepoel 'best of the rest'. Minuten daar achter zijn de UAE-mannen João Almeida en Adam Yates dik in orde, met ook Carlos Rodriguez (INEOS) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek) die richting de derde week hun beste benen boven lijken te halen. Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale) kunnen misschien profiteren van hun positie in het klassement, net buiten de top tien.
Uiteraard gaat de rest zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank laten leiden, helemaal niet nu er wordt geklommen vanuit het vertrek. De stevige valleien spelen enkele sterke blokken in de kaart, om zo één leider uit te spelen voor de slotklim. Misschien mag Egan Bernal weleens voor z'n kans gaan in de bergen bij INEOS en EF Education EasyPost is al twee weken heel actief. Ben Healy gaf zaterdag al heel veel, misschien dat Richard Carapaz dit keer een ideale kandidaat is...
De verhoudingen zijn verder wel duidelijk aan het worden. Wie zijn goed en wie echt wel een stuk minder? In dat opzicht schrijven we de mannen op die zich al toonden. Oier Lazkano (Movistar) en David Gaudu (Groupama-FDJ) zullen ook met de bergtrui in hun hoofd zitten, Maxim Van Gils moet bij Lotto-Dstny toch eens uit z'n hok gaan komen, Louis Meintjes (Intermarché) groeit deze Tour en ook Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X) schrijven we op.
Favorieten etappe 15 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui
Topfavoriet: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek)
Long shots: Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), Richard Carapaz, Ben Healy (EF Education-EasyPost), Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X).
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties