In elke grote ronde komen er weer nieuwe namen bovendrijven, dus de kans dat dat ook in deze Giro d'Italia het geval zal zijn is levensgroot. In de Leiderstrui licht de tien grootste kanshebbers voor de witte trui van de Ronde van Italië uit.
De trend dat de toppers steeds jonger worden, is ook terug te zien bij de Giro d'Italia: de laatste twee winnaars van de witte jongerentrui waren namelijk ook de winnaar van het eindklassement: Egan Bernal (2021) en Tao Geoghegan Hart (2020).
Om in aanmerking te komen voor het winnen van het jongerenklassement moet je als renner op 1 januari 2022 25 jaar of jonger zijn. Renners geboren voor 1 januari 1997 komen dus niet in aanmerking voor de witte trui.
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten paarse trui
Favorieten roze trui
Favorieten blauwe trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia
Laatste winnaars witte trui Giro d'Italia
2021 Egan Bernal
2020 Tao Geoghegan Hart
2019 Miguel Ángel López
2018 Miguel Ángel López
2017 Bob Jungels
2016 Bob Jungels
2015 Fabio Aru
2014 Nairo Quintana
2013 Carlos Alberto Betancur
2012 Rigoberto Uran
Favorieten witte trui Giro d'Italia 2022
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het jongerenklassement in de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Juan Pedro López (13,9%)
Op plek tien in onze lijst vinden we Juan Pedro López, de eerste van twee Trek-Segafredo-renners. De 24-jarige Spanjaard heeft dat naar alle waarschijnlijkheid te danken aan zijn geslaagde debuut in een grote ronde in de Vuelta van vorig jaar. López eindigde daar als dertiende na een sterke laatste week, waarmee hij bewees de nodige inhoud te hebben.
Dit seizoen begon de Spanjaard kwakkelend aan zijn seizoen, maar in zijn laatste wedstrijd kwam hij plots weer bovendrijven: in de Ronde van het Baskenland finishte López sterk als elfde, grotendeels door een fantastische slotrit. Het moge duidelijk zijn: deze jongeling verzwakt niet gauw gedurende een wedstrijd en dat maakt hem een mooie kandidaat voor de loodzware slotweek van de Giro.
9. Mattias Skjelmose Jensen (17,6%)
Op plek negen vinden we Trek-Segafredo's nummer twee: Mattias Skjelmose Jensen. De Deen viel hard in Luik-Bastenaken-Luik en kon maandagmorgen zijn broek nog niet aandoen door rugpijn, maar heeft zich door bezoeken aan de specialisten alsnog op kunnen werken naar de Giro: naar eigen zeggen voelt Skjelmose zich zelfs beter dan voor zijn val.
Skjelmose, pas 21 jaar oud, is misschien nog wel een groter talent dan zijn ploegmaat López: ook hij verzwakt niet snel gedurende races, maar als Deen is hij ook nog eens sterk tegen de klok en in het waaiergeweld. Het leverde hem vorig jaar al een zesde plek in de UAE Tour op, terwijl hij dit seizoen als derde eindigde in de Tour de la Provence.
8. Mauri Vansevenant (21,3%)
Op plaats acht vinden we een bekende naam terug: Mauri Vansevenant. De 22-jarige Belg van Quick Step-Alpha Vinyl kan hij zomaar eens wat moois laten zien in de bergen. In het voorjaar liet hij al zien over prima benen te beschikken met een 23e plek in Luik-Bastenaken-Luik als knecht van Remco Evenepoel, terwijl hij in de Brabantse pijl nog veertiende werd.
Het is niet de eerste grote ronde van Vansevenant. In 2021 reed hij al de Vuelta a España. Toen gooide hij nog hoge ogen met een tweede plek achter Michael Storer in de tiende etappe. Ook dit jaar mag Vansevenant weer voor zijn eigen kansen gaan, zo kondigde ploegleider Davide Bramati aan bij de presentatie van de ploeg. Mocht Vansevanant voor een stiekem klassement gaan, zien we hem hoog eindigen in het klassement voor de witte trui.
7. Felix Gall (24,1%)
Waar Vansevenant inmiddels al aardig naam voor zichzelf heeft gemaakt, is dat niet het geval voor onze nummer zes: Felix Gall. De Oostenrijk van AG2R Citroën kwam in de zomer over van Team DSM, waar hij in zijn eerste WorldTour-jaar redelijk anoniem rondreed. Bij zijn nieuwe ploeg lijkt de 24-jarige echter een volgende stap te hebben gezet in zijn ontwikkeling.
In april wist hij zijn klimmersbenen te tonen in twee grote weekkoersen. Eerst werd hij in een sterk deelnemersveld twaalfde in de Ronde van Baskenland (derde in het ploegenklassement), om die prestatie nog eens te overtreffen in de Tour of the Alps. Met een zesde plaats in het eindklassement wist hij grote namen als Richie Porte, Mikel Landa en Hugh Carthy zelfs voor te blijven. Als Gall dat niveau weet vast te houden in een drieweekse koers als de Giro, kan hij zomaar eens gaan verrassen. De ploeg zegt dat ze mikken op een plek bij de beste vijftien in het algemeen klassement.
6. Attila Valter (44,4%)
We maken een iets grotere sprong in het puntenaantal van 24,1 naar 44,4%, en dat mag geen verrassing heten in dit geval. Attila Valter reed een jaar geleden een onverwachts sterke Giro, met zelfs een aantal dagen in de roze trui. Hij lijkt bij zijn ploeg Groupama-FDJ de enige die een vrije rol krijgt en kopman Arnaud Démare niet aan sprintzeges hoeft te helpen. Kan hij in zijn thuisland Hongarije wellicht het publiek laten juichen door wederom het roze te grijpen?
Als we kijken naar zijn prestaties in 2022, is dat niet eens uit te sluiten. Zijn vierde plek in Strade Bianche laat zien dat Valter op steile, explosieve stroken zeer goed uit de voeten kan. Daarnaast presteerde hij met een bijna-ritzege in de Ronde van Catalonië en Tour en een bijna-ritzege en vijfde plek in het eindklassement van de Tour of the Alps zeer goed in de weekkoersen.
5. Thymen Arensman (48,1%)
Op plek vijf vinden we een Nederlander terug: Thymen Arensman. De pas 22-jarige renner van Team DSM reed vorige week nog naar een zeer mooie derde plek in de Tour of the Alps, waar hij zijn kopman Romain Bardet aan de eindwinst hielp. Even daarvoor was hij in de Tirreno-Adriatico als zesde geëindigd. Dat Arensman aan een sterk seizoen bezig is, mag dus een understatement genoemd worden.
Dat Arensman in potentie een klassement in een grote ronde kan rijden, blijkt wel uit zijn palmares. In 2018 werd hij tweede in de Tour de l'Avenir achter ene Tadej Pogacar en voor renners als Gino Mäder en Aleksandr Vlasov. In weekkoersen liet hij inmiddels al meermaals zien top tien te kunnen rijden. Daar komt nog eens bij dat Arensman een zeer begenadigd tijdrijder is. Gaat hij dat om kunnen zetten in een stiekeme topnotering in de schaduw van zijn kopman Bardet? Hijzelf zegt van niet, maar alle ingrediënten lijken aanwezig voor een prachtige Giro voor Arensman!
4. Iván Ramiro Sosa (49,1%)
Met het vertrek van Marc Soler heeft Movistar afgelopen zomer geshopt op de transfermarkt, en daarbij kwamen ze uit bij Iván Ramiro Sosa. De Colombiaan had een contract bij INEOS Grenadiers en stond bekend als een groot talent. Dat kwam er bij de Engelse formatie echter nooit helemaal uit, met anonieme deelnames aan de Giro en Vuelta. De 24-jarige hoopte bij Movistar een grotere kans te krijgen om zijn talenten te etaleren.
Dat lukte in 2022 tot een week geleden nog niet echt. Buiten een topvijfnotering in Gran Camiño, waar het deelnemersveld niet bijzonder sterk was, wist hij nog geen topresultaten te rijden. Daar kwam echter verandering in met zijn zege in de Ronde van Asturië, al was daar wel een volledige inzinking van Simon Yates voor nodig. Desalniettemin wist Sosa eindelijk te zegevieren en als Colombiaanse rasklimmer kan hij ook zomaar eens verrassen in de Giro. kan hij de vierde plek op deze ranglijst waarmaken met een topklassement en mogelijke witte trui?
3. Pavel Sivakov (63,9%)
Waar Sosa het nooit wist waar te maken bij INEOS in een grote ronde, lukte dat Pavel Sivakov al wel. De 24-jarige kersvers Fransman beleefde in 2019 als jonkie van Team INEOS een waanzinnig goed jaar: eindwinst in de Ronde van Polen en de Tour of the Alps, terwijl hij in de Giro van dat jaar negende eindigde. De sky leek de limit voor Sivakov na 2019, want als 21-jarige zo presteren is niet voor velen weggelegd.
Die belofte heeft hij eigenlijk nooit ingelost. Sivakov mocht vaak als schaduwkopman aan de start verschijnen van de grote rondes, maar behaalde achtereenvolgens de volgende resultaten: 87e in de Tour van 2020, DNF in de Giro van 2021 en 35e in de Vuelta van 2021. Ook dit jaar mag hij in de luwte achter kopman Richard Carapaz opereren, al deelt hij die rol met Richie Porte. Als Sivakov op de fiets blijft zitten, kan hij top tien rijden in deze Giro en ook een gooi doen naar de witte trui, maar dat is in het verleden erg lastig gebleken.
2. Tobias Foss (73,1%)
We hadden het net over een jonge renner die knap negende werd in de Giro d'Italia en ook de runner-up van deze lijst valt onder die groep. Tobias Foss stond in 2021 op na de tegenvallende resultaten van George Bennett en redde de Giro van Jumbo-Visma met zijn negende eindstek. De Noors weg- en tijdritkampioen mag het ook dit jaar weer laten zien, maar nu als gedeeld kopman met Tom Dumoulin en Sam Oomen.
Als je kijkt naar zijn voorbereiding, kan je misschien wel je twijfels zetten bij een nieuwe topnotering voor Foss. Na een redelijke Volta a Algarve, moest hij na een zware val opgeven in de Coppi e Bartali. Sindsdien, eind maart, reed de 24-jarige Noor geen koers meer. Dat hoeft bij Foss echter niet heel veel te zeggen, want in de voorbereiding op de Giro van 2021 reed hij ook geen spraakmakende resultaten.
1. João Almeida (100%)
Of hij João Almeida kan weerhouden van de winst van de witte trui, is echter maar de vraag. Bij In de Leiderstrui twijfelt er in ieder geval niemand over wie de grote favoriet is: iedere redacteur zette de Portugees op één, en dat is natuurlijk niet zonder aanleiding. Hij reed tot nu toe twee keer de Giro, resulterend in een vierde en zesde eindklassering. Dit jaar start hij voor het eerst als kopman, nadat hij in 2021 nog anderhalve week knechtte voor Evenepoel, dus de verwachtingen zijn wederom hoog.
De witte trui won hij echter nog niet. Zowel Tao Geoghegan Hart als Egan Bernal wonnen zowel het roze als het jongerenklassement. Gaat Almeida deze traditie voortzetten door ook de wit-roze-combi op zijn naam te schrijven? Dan moet hij nog wel een stap vooruitzetten ten opzichte van de afgelopen jaren. In 2021 kende hij al vroeg een offday die hem minuten en een mogelijk podium kostte. Daarnaast is het gebrek aan tijdritkilometers niet in zijn voordeel. Desalniettemin prijkt hij bovenaan deze ranglijst met een 100% score, want met de kwaliteiten van Almeida, steekt hij in de strijd om het wit met kop en schouders boven de concurrentie uit.
Odds witte trui Giro d'Italia 2022
João Almeida - Bet365: 1,72 / Jacks: 1,70
Tobias Foss - Bet365: 7,00 / Jacks: 8,00
Iván Ramiro Sosa - Bet365: 8,00 / Jacks: 9,00
Thymen Arensman - Bet265: 12,00 / Jacks: 15,00
Pavel Sivakov - Bet365: 13,00 / Jacks: 11,00
Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!
Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.
Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.
Tom van der Salm (t.vandersalm@indeleiderstrui.nl) en Pim Lansbergen (p.lansbergen@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties