Trainen mogen we het volgens Alpecin-Fenix nog niet noemen, maar Mathieu van der Poel zit al wel weer een aantal weken op de fiets. Wat begon met een uurtje trappen op Zwift, werd uitgebouwd naar enkele rustige duurritten in de Spaanse zon. De echte trainingen moeten nog beginnen, maar wat voerde Van der Poel zoal uit na een wekenlange break zonder enige activiteit? In de Leiderstrui zet het op een rijtje.
Maandag 14 februari op Valentijnsdag, dat is volgens HLN de dag dat Van der Poel zijn lichaam serieus mag gaan testen. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat we de Nederlander in actie zagen. Op 27 december stapte hij vroegtijdig af in de cross in Heusden-Zolder, alvorens een dag later eindelijk een diagnose kwam na maandenlang zoeken: een zwelling op de tussenwervelschijf. Enige genezingsmethode? Rust. Het veldritseizoen werd niet veel later afgeblazen, inclusief het WK in Fayetteville.
Van der Poel had in de afgelopen jaren nooit langer dan één of twee weken volledige rust gehouden, dus waren de vijf weken thuis ongetwijfeld een hel. Hij zat volgens vader Adrie in een hoekje op de bank, films kijken en een beetje gamen. Hij liet operatief wat littekenweefsel uit z'n knie verwijderen en nam nog meer rust. Totdat we hem op 29 januari plots actief zagen op Zwift. Gezien het feit dat Van der Poel niet mocht fietsen totdat hij weer volledig pijnvrij was, was dat ene ritje van 20 kilometer de start van de grote hoop.
Van der Poel trapt af via Zwift
Uiteindelijk duurde de volledige fietsloze break van Van der Poel een kleine vijf weken. Dat viel - met alle doemscenario's die eind 2021 werden geschetst - nog mee. Toch was wel duidelijk dat de Nederlander van heel ver moest komen, toen hij op 29 januari op de fiets stapte. Zijn eerste rit was 19,50 kilometer aan een gemiddeld gewogen vermogen van 178 watt. Even warmdraaien, daar alles onder de 200 watt voor een huis-tuin-en-keuken-fietser ook goed te doen is.
Op 30 januari voegde Van der Poel er een rit van 42,35 kilometer door virtueel Zwitserland aan toe. De rug had duidelijk geen problemen, daar het gemiddelde vermogen steeg naar 202 watt en de het piekvermogen steeg van 333 watt op de 29e naar 529 watt op de 30e. De hartslag ging alweer even over de 180 slagen per minuut, wat (op basis van eerdere blikken op Strava) zo ongeveer rond het omslagpunt van Van der Poel moet liggen. Hij sloot januari op de 31e af met een derde en laatste Zwift-rit van 27,72 kilometer aan gemiddeld 210 watt. Van der Poel testte voor het eerst ook even zijn sprint, getuige een piek van 999 watt. De kop was eraf!
Mathieu op pad met vrienden en familie
De eerste test was duidelijk geslaagd, want Van der Poel had geen rust nodig na zijn eerste drie dagen op Zwift. Hij pakte op 2 februari voor het eerst de fiets van de thuistrainer en reed naar de fietsenmaker in Herentals om de benen even los te schudden. Althans, hij kreeg Niels Verdijck met zich mee en de twee konden het toch niet laten om elkaar even te testen. 64,33 kilometer aan 32,9 kilometer per uur is op zich nog niet de prestatie, maar Van der Poel tikte al wel even de 900 watt weer aan. Het blijven kleine jongens, nietwaar?
In de dagen erna bleef Van der Poel aan de gang. Hij reed een stukje (dik 75 kilometer) met goede vriend Zdenek Stybar en hij tikte op 5 februari al bijna de 100 kilometer aan in een solorit. Wat opvalt: het gemiddeld gewogen vermogen steeg sinds zijn eerste activiteit op 29 januari eigenlijk altijd. Op 5 februari fietste hij al rond aan gemiddeld 229 watt. En ook grappig: iedere training lag het maximale vermogen rond of zelfs boven de 900 watt. Misschien in het verlengde daarvan, vallen de persoonlijke records op die er iedere rit wel vielen te noteren in Strava.
We zoeken het in de kleine dingen, want het is duidelijk dat 229 watt voor een normale Van der Poel eigenlijk geen inspanning is. Niet voor niets zette hij op 7 februari 'Patience is key' bij een training van 98,98 kilometer. Weer een piek van 892 watt, weer een handvol persoonlijke records, maar ook de duidelijke boodschap dat er nog een lange weg te gaan is. Op 8 februari sloot hij zijn fietsweek in België af met een gravelrit van 82,28 kilometer. Op naar Spanje!
Vlucht naar Spanje en trainingen in de zon als positief signaal
Na het gravel op de achtste van februari vloog Van der Poel op woensdag 9 februari naar Spanje, Altea welteverstaan. Het was een positief signaal, want als de rugklachten waren teruggekeerd, had Alpecin-Fenix hem nooit op het vliegtuig gezet, toch? 'Voor de rest revalideert hij ook daar verder. Hij fietst voorzichtig, zit dagelijks bij de fysio en in de fitness en probeert vooral zijn rug sterker te maken. Gaat het beter? Ja. Maar is hij genezen en kan hij stilaan voluit trainen? Nee. Op dat punt is hij nog lang niet', zo zei ploegbaas Christoph Roodhooft erover.
Logische terughoudendheid, maar volgens HLN zitten de eerste echte trainingen er dus wel aan te komen. De signalen waren vanuit Spanje in ieder geval ook goed. Voorzichtig of niet, Van der Poel noteerde op 10 februari zijn eerste kilometers in de zon. Hij reed 98,40 kilometer op de teller en zag de hoogtemeters voor het eerst dik boven de 1.000 uitkomen. Het gemiddeld gewogen vermogen van 253 watt lag ook alvast een heel stuk hoger dan bij zijn ritten in België.
De eerste serieuze test kwam stiekem op 11 februari? 143,41 kilometer en 2.509 hoogtemeters aan 31,3 per uur gemiddeld. Dat zouden we toch niet per se voorzichtig noemen, getuige ook het feit dat Van der Poel dertien persoonlijke records uit de boeken reed. Op het vlakke en in gezelschap van onder meer Jasper Philipsen, dat wel. Wat naast het gemiddelde vermogen van 254 watt echter ook opviel: het piekvermogen van 1.427 watt! Dat zijn de Van der Poel-waardes die we kennen, goed om te zien dat hij die nog in de benen heeft.
Op 12 februari vervolgde Van der Poel met zijn ploegmaats van Alpecin-Fenix en noteerde hij 102,67 kilometer. Andermaal deed hij dat aan 257 watt gemiddeld, maar dit keer met een piek van maar liefst 1.537 watt. Nu kan dat wat vertekenen, in de wetenschap dat Van der Poel ongetwijfeld niet op zijn lichtste gewicht is, maar toch: het lichaam lijkt het vooralsnog goed te doen. We zijn heel benieuwd of dat ook het geval gaat zijn als Van der Poel - misschien wel vanaf de 14e - de échte trainingen gaat beginnen.
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties