Supertalent Philipsen over zijn eerste WorldTour-dagen na megasprong: 'Bij de junioren was ik altijd de favoriet' Wielrennen
Wielrennen

Supertalent Philipsen over zijn eerste WorldTour-dagen na megasprong: 'Bij de junioren was ik altijd de favoriet'

Supertalent Philipsen over zijn eerste WorldTour-dagen na megasprong: 'Bij de junioren was ik altijd de favoriet'

Een handjevol Deense journalisten, een Engelsman en een Nederlander. Nee, dit is niet het begin van een mop, maar de opkomst bij het persmoment met Albert Philipsen. De 18-jarige Deen van Lidl-Trek maakte vanuit Australië even tijd om vragen te beantwoorden, en In de Leiderstrui was erbij.

Met de Tour Down Under reed Philipsen zijn allereerste profkoers. Hij stapte namelijk deze winter in één keer over van de junioren naar de WorldTour, daarmee sloeg hij de beloften over. Hij is dan ook 'geen gewone'. Op 16-jarige leeftijd werd Philipsen bijvoorbeeld wereldkampioen bij de junioren: een record!

Tekst gaat door onder de foto

Supertalent Philipsen over zijn eerste WorldTour-dagen na megasprong: 'Bij de junioren was ik altijd de favoriet'
Albert Philipsen in de witte trui

Philipsen hoopte op meer in de Tour Down Under

Philipsen keek uit naar zijn debuutkoers. 'Ik heb er enorm veel zin en en ben benieuwd wat er gaat gebeuren', vertelde hij voorafgaand aan de wedstrijd. De jonge Deen begon dus met hoge verwachtingen in de Tour Down Under, zijn die ook uitgekomen?

'Ik zou zeggen dat het voldeed aan mijn verwachtingen, maar er waren ook nieuwe, onverwachte dingen. De snelheid ligt natuurlijk een stuk hoger, maar het was vooral anders om te racen tegen zoveel renners die allemaal op hetzelfde hoge niveau zitten. Bij de junioren was ik altijd de favoriet aan de start, maar hier zijn er veel die net zo goed of beter zijn. Het is een andere manier van koersen', analyseert de 18-jarige renner.

In de derde etappe richting Uraidla stak hij meteen zijn neus aan het venster. Het was de eerste serieuze test voor de klassementsrenners, en Philipsen reed knap naar een vierde plaats. Een goed klassement lag binnen handbereik, had hij verwacht in zijn eerste WorldTour-koers direct in de top tien te eindigen? 'Na de derde etappe dacht ik wel dat ik in de top 10 van het klassement zou eindigen. De hoop was er tenminste. Etappe 5 ging echter niet zoals ik had gehoopt’, doelt het supertalent op etappe naar Willunga Hill.

Tekst gaat door onder de foto

albert withen philipsen
Op 16-jarige leeftijd werd Philipsen wereldkampioen bij de junioren: een record.

Slechte positionering nekte het klassement van Philipsen

In de laatste dertig kilometer van de vijfde etappe moesten de renners tweemaal Willunga Hill op. Na de eerste keer waren er wat demarrages. In de achtervolging op de ontsnapte Mauro Schmid en Chris Harper brak het peloton. Philipsen zat aan de verkeerde kant.

'Ik maakte een paar kleine fouten die dag, maar ze hadden een grote impact. Ik was slecht gepositioneerd voor de tweede beklimming van Willunga Hill. Toen het even op de kant ging, zat ik namelijk achter de breuk. Daardoor belandde ik in de tweede groep en moest ik veel energie verspillen om weer aan te sluiten. Op het moment dat we aan de klim begonnen, zat ik al tegen mijn limiet.'

Philipsen finishte die dag als negentiende, op 48 seconden van ritwinnaar Jhonatan Narváez. In het algemeen klassement zakte hij van de zevende naar de zeventiende plaats. 'Dat was wel teleurstellend, maar ik zie het als een leerpunt voor de komende koersen.' Toch hield hij nog een prijs over aan zijn debuut: de witte jongerentrui. 'Ik ging niet specifiek voor de witte trui. Mijn doel was een goed klassement rijden en zien hoe ik me zou houden in de zwaardere etappes.'

Philipsen voelt nu al meer vertrouwen na eerste WorldTour-koers

Ondanks de kleine teleurstelling kijkt Philipsen positief terug op zijn eerste race op het hoogste niveau. 'Uiteindelijk eindig ik in de top 20, en daar ben ik tevreden mee. De Tour Down Under was een geweldige ervaring. Sommige etappes gingen beter dan andere, maar het algemene resultaat was positief.'

Het was een andermaal flinke sprong in zijn steile leercurve. Van de junioren direct naar de WorldTour, meteen starten in een etappekoers, en in korte tijd meerdere mediadagen – het zijn veel indrukken. Een spoedcursus WorldTour-renner zijn. 'Ik voel zeker verschil na deze week. Dit was een geweldige manier om mijn seizoen te beginnen, en ik heb veel geleerd. Ik voel me nu al meer op mijn gemak en zelfverzekerder richting de komende wedstrijden.'

Ook het omgaan met de media is een nieuw aspect voor hem. 'Ik had al wat ervaring met interviews vanuit mijn juniorentijd, en dat helpt zeker. Het maakt het nu veel minder stressvol. Maar de mediawereld rondom het profwielrennen is wel nieuw voor me, en ik wil natuurlijk geen domme dingen zeggen', lacht Philipsen.

Tekst gaat door onder de foto

albert withen philipsen 3
Albert Philipsen

Belangrijkste les: tactiek en teamwork zijn cruciaal in de WorldTour

Zijn grootste leerpunt na de Tour Down Under? 'Vooral hoe er op dit niveau gekoerst wordt. Het is heel anders dan wat ik gewend ben. Je kunt dat van tevoren moeilijk trainen; je moet het echt in de wedstrijden ervaren.' Hij doelt vooral op de tactische verschillen. 'Natuurlijk gaat alles sneller, maar de manier van koersen is ook heel anders. Bij de junioren gingen we vaak vanaf het begin volle bak, zonder veel structuur. In de WorldTour speelt het team een veel grotere rol. Je moet je ploeg en teamgenoten slim gebruiken, en dat verandert de hele aanpak van de wedstrijd.'

Een voorbeeld daarvan zag hij in de derde etappe, die gewonnen werd door Javier Romo na een late aanval. In de achtervolgende groep van zeventien renners zaten vijf renners van Lidl-Trek, maar toch wist de ploeg de koers niet naar hun hand te zetten.

'Om eerlijk te zijn, was het heel lastig om de achtervolging goed te organiseren. De finale was zwaar, en iedereen was helemaal dead at the top. Daardoor was het moeilijk om de jacht op Romo goed op te zetten en te bepalen hoe we de laatste vijf kilometer moesten aanpakken. Het leek misschien gek dat we met vijf renners in de eerste groep zaten, maar toch de etappe niet wonnen', geeft hij toe.

Zondag staat hij aan de start van de Cadel Evans Great Ocean Road Race, en zijn ambities zijn na zijn eerste koers bij de profs zeker niet getemperd. 'Ik hoop dat ik zondag weer mee kan doen voor de winst.' Daarna keert hij terug naar zijn huis in Spanje voor een aantal mountainbikewedstrijden. Zijn verdere programma is nog niet definitief.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws