Van der Poel verruilt loopschoenen weer voor wielervariant: dit zei hij voor laatste koersen in regenboogtrui Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel verruilt loopschoenen weer voor wielervariant: dit zei hij voor laatste koersen in regenboogtrui

Van der Poel verruilt loopschoenen weer voor wielervariant: dit zei hij voor laatste koersen in regenboogtrui

Het was een puzzel, maar hij is gelegd: het najaarsprogramma van Mathieu van der Poel. De Nederlander hakte anderhalve week voor de Vuelta de knoop door en liet de Spaanse ronde voor wat het is, maar met de Renewi Tour, het EK, de Ronde van Luxemburg en uiteindelijk het WK ligt er een mooi alternatief klaar. Rondom de teampresentatie van die eerste koers sprak hij met de pers.

Onder de Brug bij Kanne werden de ploegen en renners een voor een voorgesteld aan het Nederbelgische publiek, op een steenworp afstand van de grens tussen de twee landen. Daarbij klonk er telkens gejuich, maar een groot deel van de aanwezige mensen had het toch vooral op een foto of glimp van de wereldkampioen van Alpecin-Deceuninck gemunt.

Op het moment dat Van der Poel vanop de brug neerdaalde in de teampresentatie-zone, haalden vaders en zonen capriolen uit om maar net dat shot van de Nederlander te kunnen vangen. De hoofdpersoon in kwestie onderging het met een lach, nam uitgebreid de tijd voor handtekeningen, deed zijn ding en stond ook de pers even te woord. Maar toch: voor de critici die beweren dat hij té weinig koerst, was het wel waard om te kijken hoeveel aandacht er op zo'n dag naar Van der Poel gaat en hoezeer hij - als wereldkampioen - meer in the picture staat dan veel van zijn collega's.

Lees verder onder de foto.

Van der Poel verruilt loopschoenen weer voor wielervariant: dit zei hij voor laatste koersen in regenboogtrui

Dat ga je Van der Poel zelf overigens nooit horen zeggen. Die houdt zich vooral bezig met koersen, maar ook de vraag welke koersen. 'En dat is wel een beetje zoeken geweest', beaamt hij. Lange tijd leek de Vuelta a Espana een logische optie, maar anderhalve week voor die ronde ging daar een streep door. 'Het zat in mijn achterhoofd, maar uiteindelijk hebben we voor deze wedstrijd gekozen.'

Van der Poel kijkt uit naar etappe rondom Muur van Geraardsbergen

Niet dat de voorbereiding overigens niet via Spanje ging, want de laatste tijd bracht Van der Poel door aan de Spaanse kust. Daar liet hij eind vorige week nog een indrukwekkende hardloopronde zien. Tien kilometer rennen aan een gemiddeld tempo van 4.34 minuut per kilometer, maar vooral: aan een gemiddelde hartslag van 114 slagen per minuut. Een rondje naar de bakker, topsport-style. 'Ik doe dat lopen graag ter afwisseling', aldus de Nederlander.

Lees verder onder de foto.

Maar goed: de Renewi Tour, dus. Is dat nu een doel an sich of in dit geval meer een voorbereidingskoers voor de eindwinnaar van 2020? 'Een beetje van beiden', beaamt Van der Poel. 'Het is altijd afwachten hoe je uit een periode van training komt, maar het is een mooi rondje. Er zitten wel wat makkelijkere ritten in, maar de laatste rit is er wel een die me zou moeten liggen. Daar kijk ik wel naar uit.'

'Het zal vooral om ritwinst gaan', verklaart hij zijn primaire doelstelling. 'Ik besteed niet genoeg aandacht aan de tijdrit om mee te doen voor de eindwinst, maar wie weet kan ik het zondag toch proberen. Het lijkt erop dat die rit toch wel de beslissing zal maken in het eindklassement. Met de aanloop naar het plaatselijk rondje is het toch wel een lastige rit, dus daar is wel iets mogelijk.'

'Minuten kun je daar niet goed maken, maar die ga ik normaal ook niet verliezen in de tijdrit. Als ik de verliezen weet te beperken, dan is er dus wel wat mogelijk', aldus de kopman van Alpecin-Deceuninck, die met sprinter Jasper Philipsen ook nog een ploegmaat heeft die voor ritwinsten kan gaan. 'Maar toch had ik op meer lastige ritten gehoopt. We moeten het ermee doen, zondag zal ik me alleszins wel kunnen testen.'

Van der Poel krijgt vrije rol op EK 

Na de Renewi Tour volgt het EK, dat op zondag 15 september in Belgisch-Limburg gehouden zal worden. Startplaats Heusden-Zolder, finish Hasselt en op papier toch iets voor de sprinters. Nederland doet het dus ook met Olav Kooij, terwijl de Belgen Tim Merlier, Jasper Philipsen, Jordi Meeus én Wout van Aert meenemen.

'Maar ik vermoed niet dat ze met vier voor een sprint zullen gaan', lacht Van der Poel. 'Het zou dus mooi zijn als ze mee koers willen maken. Ikzelf krijg een vrije rol, maar ik verwacht dat andere renners het ook zo zullen uitspelen. Iemand die aan kan vallen en dan de sprinter achter de hand houden', zo laat hij al in de Nederlandse kaarten kijken.

Lees verder onder de foto.

mathieu van der poel

Enkele dagen na het Europees kampioenschap legt hij in de Ronde van Luxemburg zijn laatste hand aan de gewenste WK-vorm. Met het heuvel- tot bergachtige parcours in Zürich wil Van der Poel daar nog één keer de benen op scherp zetten. 'Het is om toch nog iets te rijden dat weekeinde, want ik wil nog wel wat koersen richting het WK na deze periode van training', verklaart hij zijn deelname aan de 2.Pro-rittenkoers.

Van der Poel houdt na WK alle opties nog open

Tot zover is het programma van de Nederlander tot einde september bekend. Wat daarna volgt, is nog ongewisse. Het WK gravel zou een optie kunnen zijn, maar ook het veldritseizoen loert dan natuurlijk al om de hoek. Zo zette Thibau Nys zondag al een punt achter zijn wegseizoen, om zich op de veldritwinter te richten. 'Maar daar ben ik nu nog niet mee bezig', verzekert Van der Poel, die alle opties nog open wil houden voor komende winter.

Dus ook zijn eerder uitgesproken mogelijkheid om een seizoen over te slaan. 'Ik weet het zelf nog niet, ik heb geen idee', klinkt het logischerwijs eerlijk. Eerst deze periode die begint in de Renewi Tour en eindigt met het WK op de weg, dan zien of horen we het daarna zelf wel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws