Zabelt Van der Poel reeks sinds de eeuwwisseling neer? Evident zal het volgens geschiedenisboeken niet worden Wielrennen
Wielrennen

Zabelt Van der Poel reeks sinds de eeuwwisseling neer? Evident zal het volgens geschiedenisboeken niet worden

Zabelt Van der Poel reeks sinds de eeuwwisseling neer? Evident zal het volgens geschiedenisboeken niet worden

Na zijn zeges in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gaat Mathieu van der Poel zondag voor een nieuwe Amstel Gold Race-trofee. Makkelijk zal het niet worden, daar hij in de Limburgse heuvels een totaal ander deelnemersveld treft dan in de kasseienkoersen. Waar liggen de kansen en obstakels en wat zegt het verleden over de combinatie Amstel-Roubaix?

Drie mannen slaagden er in het verleden in om Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race in één jaar te winnen: Eddy Merckx in 1973, Bernard Hinault in 1981 en Jan Raas in 1982. Daar moet bij gezegd worden dat voor zowel Merckx als Hinault gold dat de Amstel nog vóór Roubaix werd verreden en dat de parcoursen in Linburg door de jaren heen ook nog wel wat aan veranderingen onderhevig waren. Van der Poel is wél de eerste die erin kan slagen om Vlaanderen, Roubaix en de Amstel te winnen in één jaar.

Makkelijk zal het niet worden, daar de belasting van de Hel van het Noorden altijd nog wel wat naweegt. Fysiek gezien is de kasseienkoers in Noord-Frankrijk een aanslag op je lichaam, gezien de klappen die onder meer de rug en handen op moeten vangen. Van der Poel zijn handen bleven - ondanks de afwezigheid van handschoentjes - alvast gevrijwaard van schade, terwijl de gevolgen voor zijn eens zo kwetsbare rug vermoedelijk ook wel mee zullen vallen.

Ook mentaal valt de serie wedstrijden niet te onderschatten. Tim Wellens en Michael Matthews spraken er beiden bij de start van de Brabantse Pijl al over. 'Je hebt dan wel niet veel wedstrijddagen op papier, maar eigenlijk telt een Ronde van Vlaanderen of Roubaix voor drie of vier koersdagen. Het duurt zo lang en je moet de gehele tijd gefocust zijn', stelde Wellens, die de wedstrijden in de Ardennen dan ook niet meer rijdt. Matthews doet dat wel, maar ook hij benoemde de moeilijkheidsgraad om - net als Van der Poel - van Sanremo tot Luik gefocust te blijven.

Van der Poel dubbelde in gemankeerde edities al eens

Wat leren de afgelopen jaren ons dan? Vrij weinig, mede door het coronavirus. Van der Poel zelf skipte de Amstel Gold Race vorig jaar na het winnen van Parijs-Roubaix, net als alle andere top tien-klanten in de Franse koers. Gianni Vermeersch, elfde in Roubaix vorig jaar, dubbelde wel: hij werd veertiende. Sjoerd Bax, dertiende in de Hel, hielp Tadej Pogacar dan weer naar de zege.

In 2022 was de winnaar van Roubaix wel in de Amstel te zien, maar toen wisselden beide koersen van week op de kalender door de Franse presidentsverkiezingen. Van Baarle, winnaar in de Hel, eindigde toen als 22e in Berg en Terblijt, terwijl diens ploeggenoot Michal Kwiatkowski als winnaar van de Gold Race als 77e eindigde in Zuid-Limburg. Van der Poel deed destijds ook de dubbel: hij werd vierde in de Amstel en negende in Roubaix.

Lees verder onder de foto.

Zabelt Van der Poel reeks sinds de eeuwwisseling neer? Evident zal het volgens geschiedenisboeken niet worden

2021 en 2020 kunnen we schrappen van onze lijst, daar Parijs-Roubaix in die jaren moest schuiven door corona. In 2021 werd de Hel van het Noorden verplaatst naar oktober, met Sonny Colbrelli (72e in de Amstel in april) als winnaar. Wout van Aert, dat jaar winnaar van de Gold Race, eindigde dan weer als zevende op de wielerpiste. In 2020 ging Roubaix zelfs helemaal niet door omwille van de covid-pandemie.

Sagan, Gilbert en Van Avermaet deden nog goede poging tot Roubaix-Amstel-combi

Parijs-Roubaix stond bekend als koers voor de noeste hardrijders, de anciens, maar in de laatste jaren van de tens zagen we toch ook enkele punchers zegevieren in de Noord-Franse klassieker. Philippe Gilbert (2019), Peter Sagan (2018) en Greg Van Avermaet (2017) reden allemaal de Amstel Gold Race na het winnen van Parijs-Roubaix, waardoor zij misschien wel het beste vergelijkingsmateriaal zijn. Disclaimer: zij kenden wel een stuk meer koersdagen dan Van der Poel op dat moment van het jaar.

Gilbert kon de Gold Race in 2019 voor een vijfde maal winnen, maar werd dertigste. Van der Poel, dat jaar op grandioze wijze winnaar van de Nederlandse klassieker, reed Parijs-Roubaix dat jaar nog niet. In 2018 deed Sagan nog de beste poging in de Gold Race: hij eindigde, na het winnen van de Hel, als vierde in Limburg. Van Avermaet werd in 2017 twaalfde. In die twee jaren werd de Amstel gewonnen door Michael Valgren en Gilbert, maar zij reden dan weer geen Parijs-Roubaix de week voordien. Om de lastigheidsgraad maar aan te geven.

Coureurs als Tom Boonen en Fabian Cancellara lieten de Amstel na het winnen van Roubaix ook steevast links liggen, wetende dat hun deel van het voorjaar erop zat. De laatste coureur die erin slaagde om de Nederlandse klassieker te winnen na het één week eerder rijden van Roubaix, is alweer Erik Zabel. De rappe Duitser werd in 2000, 24 jaar geleden dus, derde in Roubaix en won vervolgens de Amstel. Tussendoor reed hij ook nog Luik-Bastenaken-Luik, dat toen nog voor de Amstel zat, en de Scheldeprijs. Zabelt - ;) - Van der Poel deze reeks komende zondag neer?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws