Lavreysen lag een uur voor Olympische sprintfinale op bed: 'Concurrent had het niet zo goed als ik' Baanwielrennen
Baanwielrennen

Lavreysen lag een uur voor Olympische sprintfinale op bed: 'Concurrent had het niet zo goed als ik'

Lavreysen lag een uur voor Olympische sprintfinale op bed: 'Concurrent had het niet zo goed als ik'

Drie keer Olympisch goud en drie wereldtitels: het jaar van Harrie Lavreysen was als geen ander. Alles werd gezet op de Olympische hattrick in Parijs. Drie maanden lang lag de focus van de man uit Luiksgestel puur op keihard trainen, maar in de Speed On Wheels-Podcast van Niki Terpstra vertelt hij dat rust net zo belangrijk was, zelfs vlak voor de race.

Lavreysen vertelt in de podcast over zijn sprinttoernooi in Parijs. 'Ik was heel zenuwachtig voor de halve finale. Ik weet niet waarom. Ik moest tegen Jack Carlin, die kan altijd wel gekke dingen doen in de rit, dat hebben we toen later ook wel gezien op die dag', doelt hij op de strijd om het brons van Carlin met Jeffrey Hoogland. Uiteindelijk wist hij zijn Britse rivaal simpel te verslaan in twee heats.

Na de halve finale had Lavreysen een prachtig plan uitgestippeld: zijn hotel lag op honderd meter van de baan, en hij had nog drie uur te vullen. 'Ik had voor de halve finale al een rugzakje klaargemaakt met eten. Ik ben de baan afgekomen, snel uitgefietst, rugzakje om. Ik ben gewoon in mijn Olympische baanpak naar het hotel gefietst, met de fiets de kamer op en ben op bed gaan liggen. Ik heb daar denk ik een uur kunnen liggen, mijn rijst gegeten en daarna weer terug naar de baan voor de finale. Toen ik daar op bed lag, dacht ik: 'Dit kan die concurrent niet zo goed voor elkaar hebben als ik.'

Lees verder onder de foto!

Lavreysen lag een uur voor Olympische sprintfinale op bed: 'Concurrent had het niet zo goed als ik'
Lavreysen won bij zijn eerste deelname aan de kilometertijdrit direct goud op het WK.

Oersterke Lavreysen profiteert, maar betaalt ook de prijs van zijn kracht

Tevens ging Hattrick Harrie in op de verandering van het baanwielrennen, in het bijzonder de sprint. Vroeger kon Theo Bos met zijn relatief ranke lijf meedoen om de zege, maar tegenwoordig draait alles om kracht. 'We zijn eigenlijk geen wielrenners', zei hij. De Nederlander is één bonk spieren: hoeveel kan hij wegdrukken in het krachthonk? 'Met een single-legpress meer dan 400 kilo. En squats 250 kilo.' Duizelingwekkende cijfers, die ook hun tol eisen. 'We hebben gewoon een soort van basisspierpijn, die er altijd is. Maar we hebben wel de sportmassages, en daarom zijn we de hele dag bezig met eiwitten aanvullen, zodat dat spierherstel zo snel mogelijk gaat.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws