Lavreysen sluit de deur voor avontuur op de weg: 'Alsof Usain Bolt de marathon moet gaan rennen' Baanwielrennen
Baanwielrennen

Lavreysen sluit de deur voor avontuur op de weg: 'Alsof Usain Bolt de marathon moet gaan rennen'

Lavreysen sluit de deur voor avontuur op de weg: 'Alsof Usain Bolt de marathon moet gaan rennen'

Waar de Olympische Spelen voor Harrie Lavreysen in het teken stonden van zijn missie 'Harries hattrick', kan hij er op het WK baanwielrennen volgende week er zomaar een 'Harries kwartet' van maken. In aanloop naar het WK baanwielrennen in Ballerup, Denemarken, sprak Lavreysen met het AD uitgebreid over zijn ambities voor het toernooi en nog vele andere onderwerpen.

Lavreysen pakte afgelopen zomer op de Spelen van Parijs maar liefst drie gouden medailles: op de teamsprint, de Sprint en het onderdeel Keirin. In totaal staan er nu vijf olympische gouden medailles en een bronzen op zijn palmares; vele sporters zullen er met jaloezie naar kijken. Naast het verzamelen van olympische medailles is Lavreysen ook een verzamelaar van regenboogtruien. Zo won hij als nog altijd maar 27-jarige baanrenner al dertien (!) wereldtitels, en als het komende week een beetje meezit, zouden er zomaar nog vier bij kunnen komen...

Lavreysen komt vanaf 16 oktober namelijk uit op vier verschillende WK-onderdelen. In het Deense Ballerup doet hij mee aan de Teamsprint, de Sprint, de Keirin en de Kilometer. Op dat laatste onderdeel liet hij zich op een mondiaal toernooi nog niet zien. Wel wist hij op de Kilometer twee keer nationaal kampioen te worden. De Kilometer is de laatste jaren het terrein van Jeffrey Hoogland, maar Lavreysen doet dit jaar dus een poging om de WK-scepter van zijn landgenoot af te nemen.

Lees verder onder de foto.

harrie lavreysen

Lavreysen kan in Denemarken  recordhouder qua wereldtitels worden

Hoewel Lavreysen het WK in Ballerup serieus neemt, is van de hoogvorm van de Spelen geen sprake meer, niet meer dan logisch ook. Toch zegt de trainingsdata dat het niveau nog altijd meer dan prima is. 'De vermogens op de fiets dan. In de gym haal ik niet wat ik eerder haalde. Kan ook niet na zo’n zwaar jaar', aldus Lavreysen, die stiekem hoopt op meer dan één wereldtitel. 'Eerst dacht ik dus: als ik één trui pak, dan ben ik tevreden. Omdat ik dan heel het jaar in de regenboog kan trainen. Maar nu denk ik toch aan meer, haha.'

Hoewel Lavreysen op alle onderdelen waaraan hij deelneemt als favorieten kan worden gezien, lijkt vooral de Teamsprint een zekerheidje. Hij vormt immers al jarenlang een perfect geoliede machine met Hoogland en Roy van den Berg. 'In de teamsprint met Jeffrey en Roy gaan we natuurlijk altijd voor goud', klinkt Lavreysen resoluut. 'In het individuele sprinttoernooi kan ik ook niet aan iets anders denken als ik aan de start sta. Ik ben heel ontspannen en heb niets meer te bewijzen. Dit jaar kan sowieso al niet meer stuk', gaat de sprintbom het WK ontspannen tegemoet.

Lavreysen kan op het komende WK ook het record van meeste wereldtitels pakken. Momenteel is dat met veertien titels nog in handen van de Fransman Arnaud Tournant. Met twee wereldtitels erbij zou Lavreysen hem dus passeren. 'Ik wil komend jaar ook weer in de regenboogtrui trainen. Dat motiveert mij meer dan zo’n record. Althans, op dit moment. Voor later zou zo’n record natuurlijk wel heel gaaf zijn', zegt Lavreysen erover.

Lees verder onder de foto.

1130421690

Lavryesen gaat Theo Bos niet achterna: 'Theo was meer een hybride atleet'

Waar Lavreysen nu nog niets laat liggen wat grote toernooien betreft, kan dat de komende jaren wel eens anders zijn. Lavreysen wil graag nog een olympische cyclus door, maar waakt voor fysieke en mentale uitputting. 'Vier jaar richting Los Angeles is lang, heel lang. De afgelopen jaren ben ik altijd maar doorgegaan. Elk jaar proberen om het maximale eruit te halen. Elk jaar alle prijzen willen winnen. Ik moet wel voorkomen dat ik over twee jaar helemaal uitgewrongen ben', redeneert Lavreysen.

'Het komt zo veel voor', vervolgt hij. 'Ook in mijn omgeving. Ik ben er niet per se bang voor dat het mij gebeurt, maar ik wil het wel voor zijn. Na dit WK ga ik dat voor mezelf op een rijtje zetten. Hoe ziet mijn weg richting de volgende Spelen eruit? Ga ik minder wedstrijden rijden? Een keer een WK overslaan? Of ga ik toch een modus vinden waarin alles past? Die antwoorden heb ik nu nog niet. Maar die vragen ga ik wel stellen. Ik ben zuinig op mijn lichaam', klinkt het verstandig.

Het sprinten is intussen een bekend kunstje voor Lavreysen, een overstap naar de weg zou wat dat betreft een inspirerend avontuur kunnen zijn. Zo maakte Theo Bos vroeger een redelijke succesvolle transformatie van baansprinter naar wegsprinter. Van Lavreysen hoeven die stap echter niet te verwachten. 'In de tijd van Theo was baanwielrennen echt een andere sport', duidt Lavreysen de enorme ontwikkeling die het baansprinten heeft doorgemaakt. 'Toen reden ze op de baan veel meer op souplesse. Nu is het een pure krachtsport geworden, met heel zware verzetten.'

'Zij trainden toen ook al veel op de weg. Ik doe dat nauwelijks', gaat Lavreysen verder. 'Theo was meer een hybride atleet. Ik ben meer een specialist. Ik heb de ambitie niet om een overstap te maken. Maar het zou fysiek voor mij ook helemaal niet kunnen. Alsof Usain Bolt de marathon moet gaan rennen. Het gaat niet', besluit Lavreysen met een tot de verbeelding sprekende vergelijking.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws