De laatste van de drie grote rondes en op de coronakalender ook de kortste. Achttien dagen koers in de Vuelta a España, gaat dat invloed hebben op de eindwinnaar? In de rittenkoers met steile puisten, korte ritten en slechts één tijdrit is het aan de klimmers en explosieve mannen. In de Leiderstrui verzamelt de tien favorieten voor de rode trui!
De rode trui is al sinds 2010 de prijs voor de beste klassementsrenner in de Vuelta. In de jaren ervoor was de leiderstrui goud en in het verleden hebben we ook een oranje en witte trui gehad. De winnaar van de rode trui is de nummer één uit de rangschikking; de man die over drie weken koers het snelst heeft gereden. Uiteraard zijn er onderweg ook bonificatieseconden te verdienen. Met Primoz Roglic (2019), Chris Froome (2011 en 2017) en Alejandro Valverde (2009) staan er drie oud-winnaars aan de start.
Bekijk ook:
- Grote voorbeschouwing
- Favorieten witte trui
- Favorieten bolletjestrui
- Favorieten groene trui
- Vuelta a España pooltips
- Wat kunnen de Nederlanders?
Laatste winnaars witte trui
2019 Primoz Roglic
2018 Simon Yates
2017 Chris Froome
2016 Nairo Quintana
2015 Fabio Aru
2014 Alberto Contador
2013 Chris Horner
2012 Alberto Contador
2011 Chris Froome
2010 Vincenzo Nibali
10. Chris Froome - INEOS Grenadiers
Hij won vier keer de Tour de France, twee keer de Vuelta en één keer de Giro d'Italia en toch is Chris Froome zeker niet de topfavoriet voor deze Ronde van Spanje. De Brit was de beste ronderenner van deze eeuw, totdat hij in zomer van 2019 in de Dauphiné tegen een muur knalde. Froome herstelde volledig van die afgrijselijke crash, maar vond tot dusverre nog niet de benen van weleer. Na de coronabreak hebben we Froome louter zien knechten en/of vroeg zien lossen in voorbereidende koersen, dus hoe realistisch is een goed klassement?
Gelukkig is de wielerwereld niet altijd logisch. Froome heeft de afgelopen weken hard getraind en dus zal hij ongetwijfeld beter zijn geworden dan dat hij tot voor kort was in de Dauphiné en de Tirreno. Bovendien heeft hij bij INEOS een sterke ploeg en weet hij hoe hij de Vuelta moet winnen. Hij deed het al in 2017, alvorens de enorme salbutamol-soap ontwaakte. En hij deed het met terugwerkende kracht in 2011, omdat Juan José Cobo destijds doping gebruikte. We gunnen Froome superbenen, hoe realitisch dat is...?
9. Sepp Kuss - Jumbo-Visma
Sepp Kuss? Ja, Sepp Kuss! De 26-jarige Amerikaan is dan misschien geen kopman bij Jumbo-Visma; vanuit de schaduw kunnen soms mooie dingen gebeuren. Kuss werd in de Tour de France vijftiende, terwijl hij zich drie weken het snot voor de ogen reed voor Primoz Roglic. Wie zegt dat Roglic en Tom Dumoulin achttien dagen overeind blijven? Wie zegt dat ze de benen hebben voor een goed klassement? De Vuelta is al wel vaker een vreemde ronde gebleken.
Op deze coronakalender is dat helemaal het geval. In deze Vuelta is het bijna dagelijks klimmen geblazen, op vaak steile cols. Als Roglic of Dumoulin er doorheen zakken, kan Kuss eventueel doorschuiven als schaduwkopman. Na zijn ritzege in de Vuelta van vorig jaar zijn we benieuwd wat hij kan in een grote ronde, ook al zegt hij zelf al maanden dat hij daarvoor echt nog niet constant genoeg is.
8. Aleksandr Vlasov - Astana
Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zo geldt ook voor Aleksandr Vlasov. De 24-jarige Rus van Astana zou eigenlijk zijn grote ronde-debuut maken in de Giro d'Italia, maar moest daar al na twee dagen opgeven door maagproblemen. In de Vuelta a España krijgt hij een nieuwe kans, dit keer in een vrije rol, zonder Jakob Fuglsang en Miguel Ángel López voor of naast zich. Het is een uitgelezen kans voor de klimmer om zijn potentie nog eens te tonen, in wat al een fantastisch 2020 is voor hem.
Ritwinst in de Tour de La Provence, derde in La Route d'Occitanie, winst in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge en de Giro dell'Emilia en vijfde in de Tirreno-Adriatico. Vlasov toont al het hele jaar dat hij ijzersterk is, maar kan hij het ook over drie weken? De Vuelta lijkt een ideale testronde, met niet al te lange etappes, niet al te lange beklimmingen en de percentages vaak boven de tien procent. Daar kan Vlasov het best op uit de voeten, dus waarom kan hij niet meteen meedoen om het podium? Hij zal fris zijn na zijn Giro-drama en het is inmiddels bekend dat je geen ervaring meer hoeft te hebben om meteen hoge ogen te gooien.
7. Alejandro Valverde - Movistar
Alejandro Valverde heeft het dit seizoen nog helemaal niet, maar de 40-jarige Spanjaard kan in eigen land toch altijd net een beetje meer. En we zeggen wel zo hard dat hij anoniem rondrijdt in 2020, maar hij staat er toch altijd gewoon bij. Vijftiende (Burgos), twaalfde (Dauphiné) en twaalfde (Tour de France) zijn geen uitslagen die bij Valverde passen, maar het was ook niet zo dat hij er helemaal niets van bakte.
Het is een extra reden om te denken dat hij nog wel wat in het vat heeft, waar veel anderen misschien aan het einde van hun Latijn zijn. Valverde, die keurig achtste werd op het WK, was vorig jaar gewoon de nummer twee in de Vuelta, dat zouden we haast vergeten. Hij finishte toen tussen Roglic en Tadej Pogacar in en ook toen ging er een vrij anonieme Tour de France aan vooraf. Op de steile muurtjes in Spanje is Valverde altijd in zijn element, helemaal omdat we in zijn land nooit boven de door hem zo gevreesde 2.000 meter-grens boven.
6. Daniel Felipe Martínez - EF Pro Cycling
EF Pro Cycling schermt in de Vuelta met twee kopmannen, maar waar we Michael Woods toch eerder voor dagsuccessen zien gaan, zou Daniel Felipe Martínez weleens kunnen uitpakken in het klassement. De 24-jarige Colombiaan heeft een geweldige zomer achter de rug, met de eindzege in de Dauphiné en vervolgens een ritzege in de Tour de France. Martínez had in die Tour ongetwijfeld ook graag een klassement gereden, maar een vroege valpartij maakte aan die ambities een einde.
In de Vuelta kan hij op herhaling, helemaal nu het deelnemersveld aan de top niet zo breed is als in de Tour de France. Martínez is explosief, hij kan goed klimmen en hij kan uitpakken in die ene tijdrit die wel in het parcours is opgenomen. Als hij nu wel op zijn fiets blijft zitten, zit top-10 er zeker in, maar moeten we er ook zeker niet gek van opkijken als hij doorpakt. Hij reed na de Tour de France wel een druk programma, met twee onderdelen op het WK, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Is dat te veel? Of heeft het de benen juist in goede vorm gehouden?
5. Enric Mas - Movistar
Alejandro Valverde mag dan terugkeren in de Vuelta, Movistar heeft nog twee kaarten om te spelen. Marc Soler staat op papier, maar toch vooral Enric Mas springt eruit. De 25-jarige Spanjaard werd vijfde in de Tour de France en in 2018 werd hij al tweede in de Vuelta a España. Hij heeft zich dus al wel bewezen als klassementsrenner, al is de vraag of hij het ook al twee keer in één seizoen kan. Het is de eerste keer dat hij twee grote rondes in één seizoen rijdt en dan ook nog in dit coronajaar.
Op papier heeft Mas echter alle kwaliteiten die nodig zijn om in de Vuelta opnieuw hoog te eindigen. Hij is klimmend ijzersterk, hij heeft een goede ploeg bij zich bij Movistar en hij heeft natuurlijk de Spaanse nationaliteit. In eigen land kun je altijd een beetje meer, zo is de afgelopen jaren wel gebleken. In 2017 debuteerde hij in 'zijn' Vuelta en kwam hij naar voren als echte aanvaller. Dat hij in 2018 al naar het podium reed achter Simon Yates, vertelt het hele verhaal. Mas kan opnieuw podium rijden, maar dan moeten de benen het wel toelaten.
4. Thibaut Pinot - Groupama-FDJ
Hoeveel kan een mens mentaal verdragen? Dat is toch wel de grootste vraag die we ons bij Thibaut Pinot moeten stellen. De kwaliteiten van de Fransman staan buiten kijf, maar het is al zó vaak misgegaan in grote rondes, dat je je afvraagt waarom het nu wel goed zou gaan... In de Tour de France ging hij vol voor het geel, totdat hij door een crash en rugklachten al snel moest passen. Vorig jaar was hij op weg naar het Tourpodium en doorkruiste een knieblessure twee dagen voor het einde zijn ambities. In de Giro d'Italia van 2018 ging hij ook lekker, maar stapte hij in de slotweek volledig uitgeput af.
Kortom: er gebeurt nog weleens wat met Pinot. Als het allemaal wel goed valt, bewijst hij altijd dat hij een podiumkandidaat is. In 2014 werd hij al derde in de Tour en in 2017 vierde in de Giro. In 2018 volgde een zesde plaats in de Vuelta, maar bovenal maakte hij sindsdien grote stappen in zijn ontwikkeling. Pinot rijdt constanter, nóg beter omhoog en zijn tijdrit is vrij aardig anno 2020. Als hij niets tegenkomt en hij is mentaal hersteld van wéér een mislukte Tour, dan is een goede klassering in de Vuelta meer dan realistisch.
3. Primoz Roglic - Jumbo-Visma
Primoz Roglic is in bijna alle opzichten dé te kloppen man in een grote ronde, zo ook deze. De Sloveen won de Vuelta van vorig jaar, in hetzelfde jaar dat hij derde werd in de Giro. De Tour de France staat echter nog op ons netvlies, Roglic verloor daar het geel op de voorlaatste dag aan Tadej Pogacar. Net als bij Pinot vragen we ons af: is hij daar mentaal volledig van hersteld? De zege in Luik-Bastenaken-Luik was lekker, maar was toch wel een pleister op de diepe wond. Roglic moet gaan bewijzen dat hij echt zo nuchter en stoïcijns is als hij zich altijd voordoet in interviews.
Als hem dat lukt, is een derde plaats in deze lijst misschien wel veel te laag. Maar we moeten nu eenmaal meenemen dat Roglic in de Tour de France zijn hele ziel en zaligheid erin heeft gelegd. Hoewel hij nog best sterk was op het WK en in Luik, leek hij wel op zijn laatste benen te lopen. Is hij van al die inspanningen hersteld, of zijn de rollen in de Vuelta omgedraaid? Misschien zien we Roglic dit keer wel als knecht op kop en zien we hem eens uitpakken voor een ritzege. Maar Roglic is stug en sterk, dus een goed klassement is ook gewoon mogelijk!
2. Richard Carapaz - INEOS Grenadiers
Voor 2019 was Richard Carapaz in het peloton een goede klimmer, maar toch niet veel meer dan dat? Het kan verkeren... Carapaz won vorig jaar de Giro d'Italia en is sindsdien een grote meneer. De Giro was ook dit jaar oorspronkelijk zijn doel, totdat INEOS de Tourselectie overhoop haalde, Geraint Thomas en Chris Froome thuisbleven en Carapaz plots als schaduwkopman naar Frankrijk moest. Dat was geen ideaal scenario, dus reed Carapaz geen klassement. Wel liet hij in de bergen zien dat hij van wereldklasse is, met bijna nog de bergtrui als ultieme beloning.
In de Vuelta kan Carapaz met iets meer voorbereiding toewerken naar een klassement, naast Froome. Uiteraard heeft INEOS een ijzersterke ploeg in petto voor de Brit en de man uit Ecuador. Zij mogen onderling gaan uitvechten wie de betere is. Wij gokken op Carapaz, die in de Vuelta een ideaal parcours vindt. Hij is bergop ontzettend sterk en is ook explosief op al die aankomsten bergop. De tank moet normaal gesproken nog redelijk vol zitten, dus mag hij gaan bewijzen dat die Girozege in 2019 geen once in a lifetime was. Een podiumplaats in deze Vuelta weerlegt definitief dat hij die Giro alleen won omdat Vincenzo Nibali en Roglic naar elkaar keken...
1. Tom Dumoulin - Jumbo-Visma
Zijn we een beetje chauvinistisch? Misschien... Maar in principe staan alle lichten op groen voor een ijzersterke Vuelta voor Tom Dumoulin. Na zijn 420 koersloze dagen had hij even nodig om weer op gang te komen, waarvoor de Tour de France een ideale springplank was. Dumoulin cijferde zich daar weg voor Roglic, maar werd zelf wel gewoon zevende. Iedere dag weer hoorden we dat hij zich nog niet top voelde, iets wat pijnlijk zal hebben geklonken in de oren van al die klassementsrenners die minder hard gingen dan Dumoulin.
Na de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik heeft Dumoulin rust genomen en bereidt hij zich rustig voor op de Vuelta. Die steile klimmen zijn niet ideaal voor hem, maar is dat anno 2020 nog wel zo? Dumoulin is een echte klassementsrenner geworden, die overal mee kan en in die ene tijdrit natuurlijk veel tijd kan pakken op zijn concurrenten. Na de Giro d'Italia in 2017 een tweede eindzege in een grote ronde? Wij zien niet in waarom niet, al moeten de benen dan natuurlijk wel weer ouderwets top zijn.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties