Parijs-Roubaix is bijna daar! Waar we in Milaan-Sanremo en Ronde van Vlaanderen de wet van de sterkste zagen gelden, is dat in de meest onvoorspelbare klassieker van het voorjaar doorgaans wel anders. En dat maakt het misschien wel de mooiste. Anno 2025 mogen we ons in ieder geval weer opmaken voor een mooie strijd, waar In de Leiderstrui graag op vooruitblikt!
De laatste drie edities zagen we een landgenoot aan het feest in de Hel van het Noorden. Dylan van Baarle won de editie van 2022, waarna het de afgelopen twee jaar aan Mathieu van der Poel was. In 2023 na een lekke band van Wout van Aert op een kritiek punt, vorig seizoen met een bizar lange solo richting de wielerbaan in de Noord-Franse stad.
In 2021 was Van der Poel ook de grote animator in de legendarische door Sonny Colbrelli gewonnen regeneditie. Een verrassing van jewelste, net zoals pakweg Matthew Hayman dat was in 2016. Want ook dat is Parijs-Roubaix: de winnaar hoeft niet altijd de allersterkste te zijn. En avant!
Praktische informatie Parijs-Roubaix
- Zondag 13 april 2025
- Deelnemers
- Klassering: WorldTour
In dit artikel
- Laatste winnaars
- Parcours, weer en tijden
- Favorieten
- TV-informatie
Laatste winnaars Parijs-Roubaix
2024 Mathieu van der Poel
2023 Mathieu van der Poel
2022 Dylan van Baarle
2021 Sonny Colbrelli2020 Niet verreden
2019 Philippe Gilbert
2018 Peter Sagan
2017 Greg Van Avermaet
2016 Matthew Hayman
2015 John Degenkolb
Parcours, weer en tijden Parijs-Roubaix 2025
Parijs-Roubaix doe je niet voor de hoogtemeters, maar voor de stenen. De eerste stroken bij de mannen doemen na net geen honderd kilometer op, als het peloton de eerste van in totaal 29 gesteende stroken zal aanvatten. Zoals altijd geeft de organisatie een moeilijkheidsgraad mee, variërend van één tot vijf sterren. In totaal zijn er drie met vijf sterren: Trouée d'Arenberg (ook wel het Bos van Wallers), Carrefour de l'Arbre en Mons-en-Pevele.
Hedendaags is het vanaf kilometerpaal nul in Compiegne opletten geblazen, want in het meest vlakke Monument dat we hebben wil de vroege vlucht nog wel eens ver geraken. Je kan op stroken als het Bos van Wallers nu eenmaal beter vóór de chaos zitten dan erachter, wat bij de briefings in de verschillende ploegbussen ook goed in de oren geknoopt zal worden. Na honderd kilometer komt men bij kasseistrook één, waarna ze elkaar in rap tempo opvolgen.
Traditioneel begint de finale bij het mythische Bos van Wallers, al wil het de laatste jaren ook nog wel eens losbarsten op Haveluy a Wallers. De reden daarvoor? Zodat de boel nog voor het Bos al wat voorgekookt is, zodat de meest intense fase van de koers wat meer controleerbaar is. Overigens is de aanloop richting het gevreesde Bos dit jaar ook weer wat veranderd, met een chicane er vlak voor en de toevoeging van twee stroken.

Na Arenberg gaat het vermoedelijk geen moment stilvallen, want in de fase tot Mons-en-Pevele (de volgende strook met vijf sterren) volgen er over een periode van slechts vijftig kilometer zeven stroken, allemaal met minimaal drie sterren. Niki Terpstra legde in een uitgebreide video bij de NOS al uit waarom deze stroken zo hoog worden ingeschaald.
Pas na Mons-en-Pevele krijgen de coureurs enkele makkelijkere stroken voor de kiezen, maar die van Camphin-en-Pévèle (vier sterren, twintig kilometer van Roubaix) en de zo vaak beslissende Carrefour de l'Arbre (vijf sterren, achttien kilometer van de aankomst) maken daar een abrupt einde aan. Na 'Carrefour' resten er nog drie simpelere stroken voordat de wielerbaan van Roubaix bereikt wordt.

Kasseistroken

Weer
Er is zowaar kans op regen op zondag, al is dat natuurlijk op dit moment nog koffiedik kijken. De temperatuur wordt rond de 20 graden Celsius verwacht en er is de hele dag sprake van wind in de rug, dus dat kan met het oog op waaiers ook gevaarlijk zijn.
Tijden
Start: 11.25 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur
Favorieten Parijs-Roubaix 2025
Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet, dus deze sectie is aan veranderingen onderhevig.
Qua topfavorieten kijken we naar de mannen die het voorjaar tot dusver kleurden. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) steekt er op basis van de afgelopen twee jaar net iets bovenuit op het rijtje kanshebbers. De Nederlander was in de Ronde van Vlaanderen eerder niet toptop na eerdere ziekte, maar een weekje extra zal hem zeker goed doen. Met Jasper Philipsen heeft hij ook nog eens de nummer twee van de afgelopen edities als snelle man aan zijn zijde, samen met onder meer Gianni Vermeersch.
Dé interessante factor van komende zondag gaat hoe dan ook Tadej Pogacar zijn. Een Tourwinnaar die mee komt doen in Parijs-Roubaix? Historisch! Na afloop van de Ronde van Vlaanderen keek hij - die vorige week flink verkende - al vooruit naar de koers. 'Ik ben in vorm en kijk er nu al naar uit, maar we hebben een sterke ploeg. Twee jongens zijn al tweede geweest in die koers en het wordt pas mijn eerste deelname', doelde hij op Nils Politt en Florian Vermeersch. 'Maar we zijn goed in orde, dat heb je wel kunnen zien.’ Dat belooft.

Het komt al het hele voorjaar terug in de Belgische media en zo verder: Parijs-Roubaix is het Monument dat Wout van Aert het beste ligt. 'In het verleden heb ik me daar vaak goed gevoeld. Het zat niet altijd mee, maar dat is typisch Roubaix. Ik kijk uit naar zondag. In het midden van de week ga ik nog twee goeie trainingen afwerken en dan is het toeleven naar de volgende klassieker', zo klonk het vanuit de kopman van Visma | Lease a Bike - dat ook ex-winnaar Dylan van Baarle heeft - én het veelbesproken bandendruksysteem in Oudenaarde.
Wat Van Aert zegt, geldt ook voor Mads Pedersen van Lidl-Trek. De nummer drie van de Ronde van Vlaanderen jaagt nog altijd op dat Monument en heeft wellicht de sterkste ploeg ter beschikking van iedereen. Sterke os Jonathan Milan is erbij, Vlaanderens vijfde Jasper Stuyven doet mee en ook de kwaliteiten van mannen als Edward Theuns en Mathias Vacek komen goed tot hun recht op de Noord-Franse stenen.
Bij INEOS Grenadiers hebben ze ook een projectje lopen richting Parijs-Roubaix. Met tijdrijders Filippo Ganna en Joshua Tarling heeft het twee kopmannen die met hun postuur uitstekend voor de dag zouden moeten komen, die beiden hun zinnen hebben gezet op de koers. Connor Swift is overigens ook nog een man om in de gaten te houden, gezien zijn prestaties in koersen met veel ongeplaveide wegen.

Zijn er nog? Zeker, want het is nu eenmaal Parijs-Roubaix! Hardrijders als Stefan Küng (Groupama-FDJ), Taco van der Hoorn, Laurenz Rex (Intermarché-Wanty), Max Walscheid (Jayco AlUla), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Stefan Bissegger (Decathlon AG2R), Alec Segaert (Lotto), Jonas Abrahamsen (Uno-X) zullen hopen op een rol in de finale. En dat geldt zeker ook voor de gebroeders Tim en Mick van Dijke, die vorig jaar hun neus aan het venster staken met een indrukwekkende koers.
Ook zijn er nog een hoop heren met een sprintje in de benen aanwezig. Jordi Meeus, Laurence Pithie (Red Bull-BORA-hansgrohe), Davide Ballerini, Mike Teunissen (XDS-Astana), Alexander Kristoff, Soren Waerenskjold (Uno-X), Biniam Girmay, Hugo Page (Intermarché-Wanty), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech) en zeker ook Tim Merlier van Soudal Quick-Step: allemaal zullen ze met fiducie aan het vertrek staan in Compiégne.
Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Parijs-Roubaix 2025?
Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Tadej Pogacar (UAE Emirates-XRG)
TV Parijs-Roubaix 2025
Parijs-Roubaix kun je zondag volgen via Eurosport/HBO Max (vanaf de start, om 10.30 uur) en NOS Sport (NPO 1) en Sporza (VRT 1), die in de middagprogrammering tussen de andere sport genoeg ruimte zullen opnemen voor de Hel van het Noorden.
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties