Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Johan Jacobs van Team Movistar.
Profiel:
Naam: | Johan Jacobs |
Nationaliteit: | Zwitsers |
Leeftijd: | 23 (01-03-1997) |
Specialiteit | Kasseienklassiekers |
Ploeg: | Team Movistar |
Vorige ploeg: | Lotto Soudal U23 |
Belangrijkste resultaten: | Tweede Parijs-Roubaix U23 2019, zevende Ronde van Vlaanderen U23 2019 |
Het had zondag 25 oktober zo’n mooie dag moeten worden met Parijs-Roubaix. Helaas werd door een toename van het aantal coronabesmettingen in Frankrijk besloten om de Helleklassieker niet door te laten gaan. Een flinke streep door de rekening van zowel de klassieke renners als de wielerfans. In deze IDL Neo gaat de blik op een renner die in de toekomst een rol van betekenis zou moeten kunnen spelen op de Franse kasseien, de Zwitser Johan Jacobs.
Van talentvol crosser naar talentvol wegwielrenner
Jacobs was een talentvol crosser en boekte vooral succes in het seizoen 2014/2015, toen hij onder andere de Koppenbergcross bij de junioren won. De jaren daarna kon Jacobs die lijn niet verder zetten bij de beloften. ‘Ik klopte Eli (Iserbyt) in Namen, Lille en Middelkerke. Maar kende een heel moeilijke overgang naar de beloften’, zegt Jacobs in gesprek met Het Nieuwsblad. 'Ik had wel af en toe een uitschieter met een top vijf in de Wereldbeker, maar ik was niet constant. Trainen en fietsen was geen probleem. Dat deed ik allemaal heel graag, maar als ik aan de startlijn stond en de commissaris zei dat het nog dertig seconden voor de start was, verkrampte ik totaal. Ik vond het niet meer leuk. Ik reed al huilend mijn rondje, met het hoofd tussen het kader.'
Jacobs zijn interesse verschoof dan ook meer naar het wegwielrennen. Nadat hij in een 2018 een etappe won in de Ronde van Namen groeiden zijn ambities en ging hij op zoek naar een ploeg. Naar eigen zeggen had hij alle mogelijkheden aangepakt, en was hij zo nodig zelfs naar China getrokken. Jacobs kreeg echter onverwacht een unieke mogelijkheid. 'Ineens kwam er via via een telefoon van Kurt Van de Wouwer. Of ik niet bij Lotto-Soudal U23 wilde rijden? Ik greep de kans met beide handen aan.'
Jacobs toont talent voor kasseien in Vlaanderen en Roubaix
Bij de opleidingsploeg van Lotto Soudal maakte Jacobs in 2019 indruk als klassieke renner, wat met zijn crossverleden weinig verbazing mag wekken. De voorbeelden van goede klassieke renners met een crossachtergrond zijn namelijk ondertussen genoeg te noemen. Jacobs werd zevende in de Ronde van Vlaanderen voor beloften en later in het jaar was hij zeer dichtbij de winst in Parijs-Roubaix U23. Hij werd echter afgetroefd door een ander talent met crosskwaliteiten, niemand minder dan Thomas Pidcock. Hoewel Jacobs de overwinning misliep, had hij zich wel op de kaart gezet als klassiekertalent en dat zou zich snel uitbetalen.
Movistar wilde zich namelijk graag versterken met Jacobs. Wanneer je denkt aan de Spaanse ploeg, dan denk je niet meteen aan de kasseienklassiekers. Het is dan ook bij wijze van spreken lootjes trekken tussen de renners om wie naar de Ronde van Vlaanderen en de voor hen letterlijke Helleklassieker Parijs-Roubaix gaan. Al zijn er zelfs bij Movistar uitzonderingen, zoals Imanol Erviti, die in 2017 twee stevige uitschieters kende met een zevende en negende plek in respectievelijk de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Voormalig coach Sagan traint Jacobs: 'Het is een eer'
De overstap van Jacobs naar Movistar lijkt dus geen logische combinatie, maar volgens de Zwitser wil de ploeg ook werk maken van een klassiekersploeg. 'Imanol Erviti en Jürgen Roelandts (stopt na dit seizoen) hebben tonnen ervaring in Vlaanderen die ze doorgeven aan jonkies zoals Juri Hollman, Gabriel Cullaigh, Mathias Norsgaard, Matteo Jorgenson en mijzelf', legt Jacobs uit in gesprek met Sporza.
Bovendien wordt Jacobs bij Movistar begeleid door Patxi Vila, de voormalige trainer van Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix winnaar Peter Sagan. 'Ik heb dagelijks contact met hem. Het is een eer dat zo iemand zoveel vertrouwen in mij heeft. Hij legt de nadruk op een goede basis en zoekt dan naar de laatste details om beter te worden.'
Movistar ziet in Jacobs dus vooral een investering in de voorjaarsploeg, maar de Zwitser zal uiteraard ook in andere koersen zijn waarde hebben. De klassementsrenners van de ploeg hebben namelijk ook sterke mannen nodig die hen op het vlakke goed kunnen positioneren en uit de problemen kunnen houden in waaieretappes. De rol die hardrijders als Alex Dowsett en Jasha Sütterlin lange tijd bij de ploeg vertolkten. Jacobs zal samen met Hollman en Norsgaard die rol op zich moeten nemen, zeker gezien de altijd betrouwbare 'knecht' Erviti zijn wielerpensioen nadert.
Jacobs komt sterk voor de dag in Gent-Wevelgem, minder in Ronde van Vlaanderen
Jacobs heeft, in dit chaotische wielerjaar, al mogen proeven aan de kasseienklassiekers. Vooral tijdens zijn debuut in Gent-Wevelgem liet Jacobs zich sterk zien. Zo maakte hij tijdens de koers de oversteek vanuit het peloton naar de vroege vlucht. Niet veel later werd hij echter weer teruggeslagen, nadat de voorste gelederen van het peloton, na een stevige versnelling op eerste keer Kemmelberg, de kopgroep inliepen. Jacobs kon niet mee toen de betere renners vertrokken, maar reed nog een knappe koers door solo vanuit een achtervolgende groep aan te vallen, om vervolgens in gezelschap van Mike Teunissen en Sep Vanmarcke knap zestiende te worden.
In de Ronde van Vlaanderen een week later verliep het een stuk minder voor Jacobs. Hij eindigde anoniem op een 93ste plek en was naast Eduard Prades de enige renner van Movistar die de koers uitreed. Een paar dagen later ging het in de Driedaagse Brugge-De Panne weer een stuk beter. In een loodzwaar waaierspektakel hield hij goed stand, wat resulteerde in een 28ste plek van de slechts 49 renners die de streep wisten te halen.
Jacobs heeft dus in enkele Vlaamse koersen zijn talent voor de klassiekers getoond en hij zal niet lang hoeven te wachten op een nieuwe kans. Over een kleine zes maanden zou namelijk normaal gesproken het klassieke voorjaar moeten plaatsvinden. Of Jacobs zich dan echt kan mengen, is afhankelijk van zijn ontwikkeling, maar ook van zijn ploeggenoten. De kasseienklassiekers zijn geen prioriteit bij Movistar en dat resulteert in magere ondersteuning. En als er koersen zijn, waar je veel aan ploeggenoot kan hebben, of het nou gaat om positionering of hulp na mechanische pech, dan zijn het wel de kasseienklassiekers. Verlies Jacobs in ieder geval niet uit het oog, want de potentie om te knallen op de kasseien lijkt volop aanwezig! (Foto’s: Sirottii)
Wilbert van der Veldie (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties