Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Ergens tussen al het klassiekergeweld door mogen ook de klimmers nog laten zien wat ze kunnen. Vanaf maandag 25 maart staat namelijk de zeer zware ronde van Catalonië op het programma! Het parcours van deze ronde mag dan niet zo heel verrassend zijn, het blijft toch ieder jaar weer een spektakelstuk. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Volta Ciclista a Catalunya.

Historie Ronde van Catalonië

Al in 1911 werd de eerste ronde van Catalonië verreden en daarmee is deze koers op de Tour de France en de Giro d'Italia na de oudste rittenkoers op de huidige wielerkalender. De winnaar van de eerste editie was de uit de regio afkomstige Sebastià Masdeu i Menasanch. Veel belletjes zal deze naam bij de gemiddelde volger niet meer doen rinkelen. In het jaar 1928 won Mariano Cañardo voor het eerst de ronde van Catalonië. In de elf jaar daarna, waarin de koers ook nog twee keer niet verreden werd, wist Cañardo de ronde nog zes keer op zijn naam te schrijven. Met een record van maar liefst zeven eindzeges doet de in Navarra geboren Spanjaard zijn bijnaam, de Catalaan van Olite, dan ook zeker eer aan.

Vanaf dat moment werd de koers door verschillende grote namen gewonnen. Onder andere Jacques Anquetil, Luis Ocaña, Eddy Merckx en Miguel Indurain prijken op de erelijst. Opvallend genoeg is er maar één Nederlander op de erelijst te vinden, namelijk Arie den Hartog in 1966. Naast ‘De Kannibaal’ zijn er nog twee andere Belgische eindwinnaars: Richard Van Genechten (1958) en Freddy Maertens (1977)

De meer recente edities werden vrijwel zonder uitzondering gewonnen door de grote klassementsmannen van deze tijd. In 2009 won Alejandro Valverde voor het eerst, en deze prestatie wist hij de afgelopen twee jaar dunnetjes over te doen. Ook mochten de Catalanen de afgelopen jaren nog twee keer juichen voor iemand die écht van eigen bodem kwam. In 2010 en 2014 was de in Barcelona geboren Joaquim Rodriguez namelijk eindlaureaat.

Laatste winnaars Ronde van Catalonië

2018 Alejandro Valverde
2017 Alejandro Valverde
2016 Nairo Quintana
2015 Richie Porte
2014 Joaquim Rodriguez
2013 Dan Martin
2012 Michael Albasini
2011 Michele Scarponi*
2010 Joaquim Rodriguez
2009 Alejandro Valverde

 * Michele Scarponi won in 2011 doordat Alberto Contador geschrapt werd.

Deelnemende ploegen Ronde van Catalonië

Traditioneel zijn alle WorldTour-ploegen van de partij in de Ronde van Catalonië. Daarnaast heeft de organisatie besloten om zeven wildcards uit te delen aan verschillende PCT-teams. Daardoor zijn Euskadi-Murias, Burgos-BH, Caja Rural, Cofidis, Wanty-Groupe Gobert, Roompot – Charles en Arkea – Samsic allemaal van de partij.

Check hier de deelnemerslijst!

Parcours Ronde van Catalonië

Zoals verwacht mag worden in de ronde van Catalonië zullen het vooral de klimgeiten zijn die tevreden naar het routeboek hebben gekeken. Toch zijn er wederom ook wat kansen voor de sprinters, die hier aanwezig zijn. Deze sprinters zullen dan wel hun klimbenen meegenomen moeten hebben, want echt volledig vlak is het in de ronde van Catalonië nooit.

Etappe 1 Calella – Calella (164 km)

De eerste etappe begint in de badplaats Calella. Vanuit daar trekken de renners al snel het binnenland in om de eerste bergen van deze ronde op te zoeken. Na een kleine tien kilometer fietsen kunnen de benen al voor het eerst getest worden, want dan staat een heuvel van derde categorie op het programma. Daarna volgen met de Port de Santa Fe del Montseney (18,6km aan 5,4%), de Alt el Muntanya (2,3km aan 9,7%) en de Coll Formic (7,3km aan 5%) drie klimmen van de eerste categorie. De laatste 56 kilometer, die terug leiden naar startplaats Calella, zijn relatief eenvoudig met slechts één obstakel van de derde categorie. Kunnen sterke sprinters hier overleven, of gaan de grote tenoren er al meteen werk van maken?

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Etappe 2 Mataró – Sant Feliu de Guixols (179,6 km)
De tweede etappe is een stuk vriendelijker voor de renners, al zullen er nog steeds de nodige obstakels overwonnen moeten worden. De start is in Mataró, dat iets ten zuiden van de finishplaats van gisteren ligt. Vanuit Mataró zullen de renners noordwaarts trekken richting finishplaats Sant Feliu de Guixols. Onderweg moeten er drie cols van de derde categorie worden bedwongen. De top van de laatste klim ligt op 22,5 kilometer van de finish.

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Etappe 3 Sant Feliu de Guixols – Valter 2000 (179 km)
De naam van de finishplaats zal wellicht voor sommigen al genoeg zeggen. In etappe drie van de Ronde van Catalonie is het klimmen geblazen! De eerste 120 kilometer van de etappe zijn nog relatief vlak, maar daarna kunnen de klimmers hun hart ophalen. Eerst beginnen ze met de Port D’Oix (4km aan 8,9%) om na een afdaling gelijk over te gaan naar de Port de Rocabruna (7,7km aan 5,7%). De slotklim naar Valter 2000 is het zwaarst van allemaal, 14,8 kilometer lang loopt de weg gemiddeld aan 6,8% omhoog.

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Etappe 4 Llanars – La Molina (150,3 km)
Ook in de vierde etappe moeten er weer veel hoogtemeters overwonnen worden met drie bergen van de eerste categorie en een van de hoogste categorie. Het totaal in deze etappe komt uit op maar liefst 3597 hoogtemeters. Net als 'gisteren' is de finish bergop. La Molina is een klim van 12,2 kilometer lang aan 4,5%. Net voor de finish zit er een klein stuk afdaling in het parcours. Vorig jaar was Alejandro Valverde hier winnaar.

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Etappe 5: Puigcerdà – Sant Sugat (188,1 km)
Ondanks dat er ook in deze etappe weer een klim van de eerste categorie zit zullen de sprinters toch hoopvol zijn dat ze vandaag weer een kans krijgen. Vrijwel gelijk vanuit de start een klim met een fenomenaal mooie naam, de Port de la Collada de Toses is 21,3 kilometer lang aan 3,2%. Wat volgt zijn nog 160 relatief vlakke kilometers en een zeer waarschijnlijke sprint in Sant Sugat.

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Etappe 6: Valls – Vile Seca (174,3 km)
De zesde etappe kent een soortgelijk recept aan het vorige. In dit geval is het vooral het middengedeelte dat kansen biedt voor de sterkere mannen, als zijn de percentages van de klimmen wellicht niet zwaar genoeg. Als de ploegen geïnteresseerd genoeg zijn lijkt een sprint wederom lastig te vermijden. Tenzij de grote mannen hier het verschil denken te kunnen gaan maken, dan kunnen zij de hoogtemeters met lange afdaling wellicht gebruiken om het klassement naar hun hand te zetten.

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Etappe 7: Barcelona – Barcelona (143,1 km)
Zoals wel vaker is Barcelona het decor van het slotstuk van de Ronde van Catalonië. De eerste 88 kilometer wordt het binnenland van Catalonië nog eens opgezocht. Nadat dit gedeelte is afgelegd draaien de renners een lokaal parcours op. Eenvoudig is dit parcours zeker niet aangezien iedere ronde over de Montjuïc gaat. Deze heuvel van 2,2 km aan 5,3% moet maar liefst acht keer worden afgelegd. In deze etappe is het vaak aanvallen geblazen. Onder andere Simon Yates en Valverde mochten hier de afgelopen jaren de handen in de lucht steken.

Voorbeschouwing Ronde van Catalonië | Spektakel met stortvloed aan kleppers

Favorieten dagzeges (sprint) Ronde van Catalonië

Het zijn er niet veel, maar de sprinters die afreizen naar Spanje, zullen proberen om toch één of meerdere ritten in een massasprint uit te laten lopen. Er zijn een paar namen die dan toe kunnen slaan, al wisten ze geen van allen nog echt te imponeren dit seizoen. Zo stuurt Bahrain-Merida Phil Bauhaus en rekent Team Sunweb op Michael Matthews.

Ook Deceuninck - Quick Step komt met een kanshebber voor de sprints, dit keer is Alvaro Jose Hodeg de snelle man van dienst. Voor Mitchelton-Scott mag Daryl Impey de honneurs waarnemen. De Zuid-Afrikaan bewees eerder dit seizoen zijn blakende vorm, en mag in dit veld zeker niet worden afgeschreven voor de sprints.

Team Dimension Data heeft met Ryan Gibbons een rappe man bij zich, Caja Rural komt met de jonge Nelson Soto. De grootste naam op papier is echter André Greipel. De Gorilla van Arkea-Samsic stoeit echter het hele seizoen al met zijn vorm. Kan hij in Catalonië afrekenen met die eerste maanden?

Favorieten klassement Ronde van Catalonië

Als het de laatste jaren over de Ronde van Catalonië gaat dan is er één naam die gelijk door het hoofd zal schieten: Alejandro Valverde. De huidige wereldkampioen is inmiddels al 38 jaar oud, maar weet zich nog altijd te meten met de beste renners van het peloton. Dat zijn ploeg Movistar vol heeft ingezet op de eindwinst in deze ronde is wel duidelijk, want met Nairo Quintana, Marc Soler en Richard Carapaz had de selectie niet heel veel sterker kunnen zijn.

Toch zal Valverde met een heel aantal grote namen moeten afrekenen als hij voor de vierde keer eindwinnaar wil worden in deze ronde. Mitchelton-Scott reist bijvoorbeeld met de Yates broers naar Spanje af. Zowel Adam Yates als Simon Yates lieten dit seizoen al zien dat ze in vorm zijn door te winnen. Met Esteban Chaves krijgen ze bovendien een knecht mee die in het verleden al heeft laten zien zelf om de prijzen mee te strijden.

Ook de Britse formatie van Sky komt uiteraard weer met een aantal kanshebbers. Egan Bernal wist vorige week zijn gigantische talent te bevestigen door Parijs – Nice op zijn naam te schrijven. Het Colombiaanse supertalent weet Chris Froome aan zijn zijde en zal verder ook nog geflankeerd worden door onder andere Ivan Ramiro Sosa en Pavel Sivakov. Aan klimtalent dus geen gebrek bij deze ploeg.

Ploeg in vorm, Astana, zal ook wederom met een grote kanshebber aan de start staan. Waar Miguel Angel Lopez in Parijs-Nice nog wat teleurstelde door de waaierritten en een lange tijdrit, vindt hij in Catalonië wel een parcours dat precies op maat lijkt. Ook ploeggenoot Pello Bilbao kan wellicht een rol spelen in het klassement.

In Franse dienst vinden we ook twee mannen terug die hun sporen verdient hebben als het op het rijden van klassementen aan komt. Thibaut Pinot zal de klassementsman van dienst zijn bij Groupama-FDJ terwijl Romain Bardet de honneurs waar zal mogen nemen voor AG2R. Beide Fransen hebben in het verleden al laten zien dat ze overal kunnen winnen wanneer de weg omhoog loopt. Ook Warren Barguil doet mee namens Arkea-Samsic.

Een naam die zeker niet mag ontbreken op de lijstjes is Enric Mas. De Spanjaard kende met een tweede plaats in de eindklassering van de Vuelta van vorig jaar zijn grote doorbraak en beschikt over uitstekende klimbenen. Hij mag daarnaast ook nog eens rekenen op de steun van James Knox, die eerder dit jaar ook liet zien met de betere mee te kunnen als het bergop gaat.

Andere renners die een goed klassement kunnen rijden, zijn Steven Kruijswijk, Michael Woods, Dan Martin, Ilnur Zakarin, Fabio Aru, Davide Formolo en oudwinnaar Richie Porte. De eerste zes zijn nog niet echt winnaars gebleken in rondes van een week, maar kunnen wellicht voor een verrassing zorgen. Porte is in het verleden juist een expert gebleken in het werk van een week, maar lijkt op dit moment de vorm nog wat te missen. Datzelfde geldt ook voor Wilco Kelderman, die in Parijs-Nice nog wat te kort kwam door een ziekte. Weet hij zich te revancheren?

TV en tijden Ronde van Catalonië

De Ronde van Catalonië wordt dagelijks uitgezonden op Eurosport en de Eurosport Player. (foto: Strava Kruijswijk)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws