Demi Vollering heeft op spectaculaire wijze de koninginnenetappe, wat tevens de laatste rit was, in de Vuelta Femenina op haar naam geschreven. De renster van SD Worx loste alles en iedereen op een extreem zware slotklim. Annemiek van Vleuten werd derde op bijna één minuut achterstand, maar dat was nét genoeg om de leiderstrui te behouden en de eindzege binnen te slepen.
In de zesde etappe speelden Vollering en Van Vleuten tezamen de hoofdrol, zij het om totaal uiteenlopende redenen. Toenmalig klassementsleidster Demi Vollering laste op een zeker moment in de ogenschijnlijk makkelijk te verteren etappe een plaspauze in. Precies op dat moment koos Van Vleuten het hazenpad, waarna de veelzijdige renster van SD Worx op de achtervolging was aangewezen. Daar slaagde zij echter niet in, temeer omdat de wereldkampioene al lang en breed vertrokken was. Vollering kwam uiteindelijk op ruim één minuut achterstand van Van Vleuten (die in de sprint werd verslagen door Gaia Realini en dus tweede werd) binnen. Ze raakte de rode leiderstrui kwijt en moest op de slotdag ook meer dan één minuut zien goed te maken op haar landgenote.
Gelukkig voor Vollering was daar in de korte slotetappe (93 kilometer) genoeg ruimte voor, aangezien pakweg halverwege de rit eerst de Collado Moandi (12,5 km aan 4,6%) bedwongen moest worden, alvorens met de Lagos de Covadonga (12,5 km aan 6,9%) een lastige slotklim stond te wachten. Nadat om 12.50 uur het startschot was gegeven, kozen drie dames al snel het hazenpad. Gladys Verhulst (FDJ-SUEZ), Margot Pompanon (St Michel - Mavic - Auber93) en Kathrin Hammes (EF Education-TIBCO-SVB) vormden de kopgroep van de dag. Het drietal kreeg de zegen van het peloton, dat de voorsprong liet oplopen tot circa drie minuten en aan de voet van de Collado Moandi dermate stevig doortrok dat de vluchters ook weer zo ingerekend werden.
Koers brandt los op Collado Moandi
Met nog een bijna veertig kilometer te gaan was de voorste groep halfweg de eerste col al flink uitgedund. Er waren ongeveer nog vijftien rensters aanwezig. Van Vleuten was inmiddels nog de enige overgebleven renster van Movistar, waar Vollering met Marlen Reusser en Niamh Fisher-Black nog twee ploeggenotes bij zich had. Tegen het einde van de beklimming en in de daaropvolgende afdaling werd er - hier en daar een plaagstootje daargelaten - echter niet meer zo stevig doorgereden, waardoor vele ploegmakkers van Van Vleuten de kans kregen om terug de keren in de voorste groep. Onder meer Floortje Mackaij en Duitse kampioene Liane Lippert wisten hun wagonnetje weer aan te haken.
Verslag loopt verder onder tweet.
In de afdaling wisten Reusser en Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) zich met z'n tweetjes wél te ontdoen van het peloton. Daar maakte echter niemand zich druk op, getuige het feit dat de voorsprong in een mum van tijd opliep tot één minuut. In het groepje met Van Vleuten en co werd er sowieso niet meer doorgereden, want inmiddels waren ook al de enorm vroeg geloste rensters weer aan het aansluiten.
Tempo van Vollering kost vrijwel iedereen, Van Vleuten incluis, de kop
Het resulteerde er allemaal in dat de koers uitmondde met een ultiem duel op de flanken van Lagos de Covadonga, waar het ontsnapte duo precies aan de voet werd ingelopen. Er werd door de SD Worx-dames direct een moordend hoog tempo opgelegd, wat onder meer Nederlands kampioene Riejanne Markus (nummer drie in het algemeen klassement) de kop kostte. Van Vleuten leek mechanische pech te ondervinden, daar de 40-jarige klassementsleiders vrijwel continu ofwel naar haar fiets zat te kijken, ofwel haar hand in de lucht stak om assistentie van de ploegleiderswagen te verkrijgen. Dat weerhield Vollering er alleszins niet van om juist op die momenten - Van Vleutens actie van één dag eerder in het achterhoofd houdend - stevig door te rijden. Van Vleuten kon zich zodoende niet laten uitzakken.
Verslag loopt verder onder tweet.
Vollering zorgde er met haar torenhoge tempo voor dat er met haar nog drie dames in de voorste groep zaten. Dat waren Van Vleuten, Realini en Evita Muzic. Laatstgenoemde moest als eerste toegeven aan de snode plannen van de SD Worx-kopvrouw en verdween al snel in de achtergrond. Door een mechanisch probleem moest ook Realini eventjes passen, maar de Italiaanse Trek-Segafredo-renster wist zich al weer snel bij de twee Nederlandse dames te voegen. Realini ging er al kort daarna snel vandoor, met Vollering direct op het wiel. Van Vleuten moest eventjes passen, maar gaf zich niet gewonnen en dichtte het onstane gat van circa 5 meter weer.
Vollering boekt ritzege, maar komt tekort voor eindzege: Van Vleuten wint Vuelta Femenina
Een tweede aanval van Realini was echter te veel van het goede voor Van Vleuten, die een paar fietslengtes moest toegeven. Dat werden er echter al gauw meer, wat Vollering ongetwijfeld hoop gaf. Van Vleuten was aangewezen op de achtervolging en moest ervoor zorgen dat ze in de laatste vijf kilometer niet meer dan een minuut verloor. Er ontvouwde zich een geweldige en bovenal epische apotheose, waarbij het in de gaten houden van de tijdsverschillen troef was.
Vollering fietste steeds verder weg bij Van Vleuten en wist in extremis ook Realini nog uit het wiel te kletsen. De ritzege was daarmee een zekerheid voor de 26-jarige Nederlandse, maar de eindzege (nog) niet. Het was wachten op Van Vleuten, die uiteindelijk 56 seconden moest prijsgeven. Dat was echter wel genoeg om de eindzege in de Vuelta Femenina veilig te stellen. Het is de derde opeenvolgende eindoverwinning van Van Vleuten in de Spaanse rittenkoers. Vollering moest in de strijd om de rode trui genoegen nemen met de tweede plaats, op slechts negen seconden van de eindwinnares.
Uitslag etappe 7 La Vuelta Femenina 2023
Results powered by FirstCycling.com
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties