Het bergklassement is vaak een van de lastigst te voorspellen klassementen van een grote ronde. Op voorhand staat namelijk niet vast of de winnaar van de blauwe trui een klassementsrenner of aanvaller is. Toch waagt In de Leiderstrui in deze voorbeschouwing een poging om de favorieten uit de deelnemerslijst te pikken.
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Pooltips Giro d'Italia:
Nederlanders in de Giro d'Italia
Puntentelling bergklassement Giro d'Italia 2022
Het bergklassement in de Giro d'Italia kan vanzelfsprekend gewonnen worden door het verzamelen van de meeste bergpunten. De organisatie van de Giro heeft ook dit jaar weer de moeite genomen om de nodige mooie beklimmingen op te nemen in het parcours. Zo zijn dit jaar finishes opgenomen bovenop de Etna, Blockhaus en Passo Fedaia. Ook wordt de Mortirolo dit jaar aangedaan.
De beklimmingen zijn opgedeeld in vier verschillende categorieën, op basis van de zwaarte van de beklimming. Hoe zwaarder de beklimming, hoe meer punten er te verdienen zijn. Daarnaast kunnen de renners dubbele punten verdienen als op een klim de finish van een etappe gelegen is. Op de Cima Coppi, het dak van de Giro, vallen ook nog extra punten te verdienen. Net als vorig jaar is dat de Passo Pordoi. Deze klim vinden we terug in de twintigste etappe van de Giro.
Cima Coppi (hoogste punt van de Giro):
50, 30, 20, 14, 10, 6, 4, 2 en 1 punt(en)
Eerste categorie:
40, 18, 12, 9, 6, 4, 2 en 1 punt(en
Tweede categorie:
18, 8, 6, 4, 2 en 1 punt(en)
Derde categorie:
9, 4, 2 en 1 punt(en)
Vierde categorie:
3, 2 en 1 punt(en)
Laatste winnaars blauwe trui Giro d'Italia
2021 Geoffrey Bouchard
2020 Ruben Guerreiro
2019 Giulio Ciccone
2018 Chris Froome
2017 Mikel Landa
2016 Mikel Nieve
2015 Giovanni Visconti
2014 Julián Arredondo
2013 Stefano Pirazzi
2012 Matteo Rabottini
Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2022
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het bergklassement in de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Jan Hirt - Intermarché-Wanty-Gobert (22,1%)
Jan Hirt is de coureur die we als eerste terugvinden in onze lijst. De Tsjechische coureur is nou niet bepaald een veelwinnaar, maar aan het begin van dit jaar wist Hirt wél plots in de Ronde van Oman te winnen. Hoewel de beelden van de race ontbraken, weten we zeker dat hiervoor een goed stel klimmersbenen aan te pas is gekomen. De wedstrijd finishte namelijk op een loeisteile slotklim, met stukken tot 14 procent erin. Met een ferme aanval reed hij alle concurrenten op meer dan een halve minuut achterstand, wat hem vervolgens ook nog de eindzege in de ronde opleverde.
Hirt maakt deel uit van Intermarché-Wanty-Gobert: een ploeg waar al het gehele jaar door sterke prestaties worden neergezet. Bij het team ontbreekt een echte kopman voor het algemeen klassement, waardoor de aanwezige klimmers zomaar eens veelvuldig in de aanval te zien zullen zijn. Dan denken we naast Hirt ook nog aan Domenico Pozzovivo en Rein Taaramäe.
9. Lennard Kämna - BORA-hansgrohe (24,1%)
Lennard Kämna is terug van weggeweest. De Duitser was een tijd uit de roulatie vanwege mentale problemen, maar in die periode is hij niet verleerd wat hard fietsen is. Sterker nog, hij was dit jaar al twee keer aan het feest. Zowel in de Ruta del Sol als in de Tour of the Alps deed hij dat in een rit waarin de nodige bergen bedwongen moesten worden. De manier waarop hij toesloeg, mag als indrukwekkend beschouwd worden. Het maakt hem een geduchte kandidaat om vanuit de vlucht toe te slaan.
Over de benen van Kämna hoeven we dus niet te twijfelen. De coureur is bij BORA-hansgrohe onderdeel van een groot klimmerscollectief dat óók op een goed klassement mikt. Toch ligt het niet geheel in de lijn der verwachting dat een van de ploeggenoten van Kämna straks in het roze de bergen ingaat, waardoor de kans kleiner is dat hij zich daarvoor op kop van het peloton zal weg moeten cijferen. Genoeg ruimte dus om mee te springen in de kansrijke vluchten.
8. Mikel Landa - Bahrain Victorious (25,0%)
Mikel Landa is een klimmer pur sang, dus haast per definitie een geschikte kandidaat voor het bergklassement. De Bask toonde al eerder dit seizoen zijn goede vorm en lijkt te mikken op een goed klassement. Als een van de sterkste klimmers uit het peloton moet Landa een hele hoop punten kunnen sprokkelen voor de bergtrui. De kans is dus groot dat we Landa ergens in de bovenste regionen van dit nevenklassement zullen zien eindigen.
Waarom Landa tevens een interessante outsider is voor de bergtrui, is omdat we weten dat niet altijd even vlekkeloos verloopt bij deze coureur. Hoewel we het hem natuurlijk niet gunnen, zou eventueel tijdverlies in de ronde Landa's papieren voor het bergklassement kunnen vergroten. In het verleden zagen we namelijk al dat de renner in kwestie zeer succesvol kan zijn vanuit vluchtpogingen en de klasse heeft om meerdere dagen mee te zitten in beslissende bergritten.
7. Esteban Chaves - EF Education-EasyPost (27,8%) - START NIET
Esteban Chaves rijdt door blessureleed toch geen Giro d'Italia.
Esteban Chaves rijdt alweer voor de vijfde keer de Giro, maar zal dat voor de eerste keer doen in een compleet ander team. De Colombiaan heeft zijn Australische ploeg ingeruild voor een dienstverband bij EF Education-EasyPost, wat zijn kansen op vluchtsucces zomaar eens een positieve impuls zou kunnen geven. Waar Chaves namelijk eerst altijd aan de zijde van Simon Yates moest knokken, krijgt hij nu Hugh Carthy met zich mee. Aangezien de Brit dit seizoen nog totaal niet overtuigend rondrijdt, zou Chaves wel eens veel vrijheid kunnen krijgen. Aanvallen dus.
Hoewel Chaves in het verleden al drie keer succesvol was in de Giro, met drie ritzeges tot gevolg, heeft de altijd goedlachse coureur dit seizoen nog niet zeer bijzondere dingen voor elkaar gebokst. Een zevende plek in de tweede etappe van de Tour of the Alps blijft voorlopig het belangrijkste wapenfeit. Het valt te bezien of dat voldoende basis is voor een mooi avontuur in de Giro.
6. Guillaume Martin - Cofidis (34,3%)
Guillaume Martin rijdt voor het eerst in zijn carrière de Giro d'Italia. De Fransman van Cofidis heeft dit jaar voor ogen om de Giro-Tourdubbel te gaan doen. Hoewel we dus niet weten hoe Martin in deze ronde is, liet zijn ploegleider Cédriv Vasseur aan het begin van het seizoen al weten hoge verwachtingen te hebben van zijn coureur. Hij verwacht dat Martin mee kan strijden voor een topvijfnotering in de ronde, wat natuurlijk ook neerkomt op flink wat bergpunten onderweg.
Toch zien we qua klassementsrenners nog wel wat sterkere renners aan de start dan Martin. Wil hij écht kans maken op de blauwe trui, dan ontkomt de renner er niet aan om zichzelf weer van zijn aanvalslustige kant te laten zien. Dat hij daartoe meer dan prima in staat is, bewees hij al in de Vuelta a España van 2020. Dat jaar wist hij overtuigend de bergtrui in die ronde veilig te stellen, met een straatlengte punten voorsprong op de nummer twee van het bergklassement toen. Hij behaalde bijna drie keer zoveel punten als de nummer twee in de uitslag.
5. Lorenzo Fortunato - EOLO-Kometa (46,3%)
Lorenzo Fortunato is de enige renner in dit rijtje die uitkomt voor een team dat niet uitkomt in de WorldTour. Toch hoeft dat in het geval van Fortunato zeker geen nadeel te zijn, want als er iets is dat zijn ploeg graag doet, is het wel aanvallen. Zo ook Fortunato zelf. Dat leverde hem vorig jaar als tamelijk onbekende renner een spectaculaire overwinning op de Zoncolan op. Dit jaar is aan de Italiaan om te bewijzen dat dat geen toevalstreffer was.
Dit jaar stak Fortunato al in verschillende wedstrijden zijn neus aan het front, maar tot winnen kwam het nog niet. In de Ronde van Asturië beleefde hij een prima generale repetitie, waarbij hij in alle etappes in de top tien finishte. Het leverde hem uiteindelijk de tweede plek in het algemeen klassement op, terwijl daar nog niet eens echt sprake is van hooggebergte. Als de Italiaanse cols straks aanbreken, zal Fortunato nóg beter tot zijn recht komen.
4. Simon Yates - Team BikeExchange-Jayco (59,3%)
Simon Yates is een van de topfavorieten voor de eindoverwinning in de Giro d'Italia, wat hem natuurlijk direct recht geeft op kansen voor het bergklassement. Bergop zullen er maar weinigen zijn die de Brit kunnen volgen, terwijl hij ook nog kan beschikken over een prima eindschot bergop. Dat kan hem het nodige voordeel opleveren ten opzichte van de concurrentie. Ook van een aanval bergop is de BikeExchange-kopman over het algemeen niet vies, zeker niet als er bonificatieseconden op het spel staan.
Toch moeten we ook eerlijk zijn dat voor Yates het winnen van het bergklassement niet zal aanvoelen als meer dan een bijzaak. Alles staat in het teken van het rijden van het klassement en alleen het hebben van een slechte dag kan de focus veranderen. Mócht dat het geval zijn, zoals hij bijvoorbeeld in de Ronde van Asturië plots elf minuten aan zijn broek kreeg, is het bergklassement misschien een interessante optie. Al moet je daar dan natuurlijk ook nog wel de moraal voor hebben...
3. Miguel Ángel López - Astana Qazaqstan Team (59,3%)
Miguel Ángel López is haast het schoolvoorbeeld wat je van een klimmer verwacht. Als het ergens boven de 2000 meter gaat, kun je er donder op zeggen dat Superman ergens naar boven komt drijven. Zeker in de derde week van een ronde weer López het vaak zijn concurrenten lastig te maken bergop, vaak na een lange aanval. Aangezien de Colombiaan vaak al op wat andere punten, zoals in de tijdrit, wat tijd verloren heeft, krijgt hij ook die ruimte nog om in de bergen de rit én de bergpunten te pakken.
Als het op kwaliteit aankomt, lijkt López dus een logische keuze voor het winnen van de blauwe trui. Hoe het met de vorm van de Astana-renner staat? Die is redelijk. Hij wisselt op dit moment goede met wat mindere resultaten af. Zo zat hij in de Tour of the Alps in de derde etappe mee in een kansrijke ontsnapping, maar moest hij eerder lossen dan zijn concurrenten. Een dag later was hij dan weer de beste van het peloton, door op het einde Thibaut Pinot voorbij te steken.
2. Giulio Ciccone - Trek-Segafredo (63,0%)
Giulio Ciccone was het afgelopen jaar een van de sterkste klimmers in de Giro d'Italia. De Italiaan leek lange tijd de enige die bergop wist te wedijveren met de uiteindelijke winnaar Egan Bernal, wat zijn klimmerskwaliteiten onderstreept. Zijn tomeloze inzet en aanvalslust leverden hem veel waardering op, maar dit kostte hem uiteindelijk ook de kop als het ging om zijn algemeen klassement. Het bleek niet vol te houden tot het eind van de drieweekse koers. Dat moet nu anders.
En dat Ciccone weet hoe het anders kan, bewees hij al eens eerder. In 2019 was de renner van Trek-Segafredo namelijk al de beste in het bergklassement van de Giro. Dat was echter wel in een compleet andere rol dan hoe hij nu aan de start staat. Aan het begin van het seizoen gaf hij aan de dromen van het behalen van het podium van de ronde van zijn thuisland. Ook op die manier kun je natuurlijk voldoende punten naar binnen hengelen.
1. Richard Carapaz - INEOS Grenadiers (64,8%)
Richard Carapaz is dé topfavoriet voor het winnen van het algemeen klassement van de Giro d'Italia. Zijn reputatie als topklimmer levert hem daarnaast ook de eerste plek op in het lijstje om de bergtrui. Carapaz is zich al tijden aan het toeleggen op het winnen van de ronde, maar zal niet direct de focus hebben op het bergklassement. Ieder punt dat hij hierin scoort, zal het gevolg zijn van zijn zoektocht naar seconden tijdwinst op zijn concurrenten. Maar dat kunnen er richting het einde van de koers een heleboel zijn.
Het is van 2018 geleden dat de eindwinnaar van de Giro d'Italia tevens de bergtrui in handen kreeg. Dat jaar sloeg Chris Froome toe in beide klassementen, maar we weten dat de Brit daar toen ook behoorlijk veel aanvalswerk voor nodig had. De afgelopen twee jaar finishte de winnaar van de ronde twee keer op de tweede plek in het bergklassement, waardoor we wellicht kunnen stellen dat het bergklassement met een beetje geluk prima zijn kant op kan komen waaien.
Odds blauwe trui Giro d'Italia 2022
Richard Carapaz - Bet365: 9,00 / Jacks: 9,00
Guillaume Martin - Bet365: 10,00 / Jacks: 11,00
Lorenzo Fortunato - Bet365: 13,00 / Jacks: 15,00
Giulio Ciccone - Bet265: 15,00 / Jacks: 17,00
Romain Bardet - Bet365: 19,00 / Jacks: 15,00
Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!
Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.
Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.
Lees ook
Wedkantoren richten de blik op Giro d'Italia: Carapaz topfavoriet, Dumoulin slechts outsider
Gespot op Strava: Hoe Carapaz na dramatisch voorjaar buiten de spotlights aan Giro-vorm werkte
Jannick van der Hooft (E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties