Krijgen we in 2023 eindelijk een écht gevecht om het groen? Het zou zomaar kunnen. Gewezen topfavoriet Wout van Aert maakt er geen doel van en achter hem staan een heleboel rappe mannen te popelen om de troon te bestijgen. In de Leiderstrui zet de tien favorieten voor het puntenklassement in de Tour de France op een rijtje.
Het puntenklassement is de laatste jaren niet altijd even spannend geweest. Jarenlang domineerde Peter Sagan in deze rangschikking, hij won de groene trui maar liefst zeven keer. Als allrounder zette hij de toon voor het type renner dat nodig is om te zegevieren in Parijs. Vorig jaar won Van Aert met een gigantisch gat naar de nummer twee.
Toch bewezen Mark Cavendish en Sam Bennett in 2020 en 2021 dat er ook nog steeds pure sprinters kunnen winnen, mits ze héél veel punten binnenharken in de pure massasprints, zodat de allround sprinters het gat niet meer kunnen dichten in de heuvelachtige ritten. Het parcours van de Tour is in 2023 bergachtiger dan ooit, maar er liggen ook zo'n zes á zeven sprintkansen voor de pure krachtpatsers. Dat wordt boeiend!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Tour de France 2023
Favorieten gele trui Tour de France 2023
Favorieten bolletjestrui Tour de France 2023
Pooltips Tour de France 2023
Favorieten witte trui Tour de France 2023
Nederlanders in de Tour de France 2023
Laatste winnaars groene trui Tour de France
2022 Wout van Aert
2021 Mark Cavendish
2020 Sam Bennett
2019 Peter Sagan
2018 Peter Sagan
2017 Michael Matthews
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Peter Sagan
2013 Peter Sagan
Puntentelling groene trui Tour de France
In de Tour van 2023 vallen er wederom op twee verschillende manieren punten te verdienen voor de groene trui. Allereerst is dat mogelijk aan de finish, waar de eerste vijftien renners in de punten rijden. Hoeveel dit er zijn, hangt af van de zwaarte van de rit. Voor vlakke etappes vallen er meer punten te verdienen dan in de zwaardere bergetappes. Hierdoor komen steevast sprinters bovendrijven als mogelijke kandidaten voor dit klassement.
Daarnaast heeft de organisatie ook zogenaamde tussensprints in het leven geroepen. Deze vinden één keer per etappe plaats (niet in de tijdritten) en hierbij rijden de eerste tien renners in de punten. Wanneer er kleine kopgroepen vooruit zijn, moeten de renners voor de groene trui dus alert zijn. Het aantal punten per tussensprint hangt niet af van de zwaarte van de etappe.
Vlakke etappes:
Finish: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Bergetappes:
Finish: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tijdritten:
Finish: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Favorieten puntenklassement Tour de France 2023
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het puntenklassement in de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Peter Sagan - TotalEnergies (12,1%)
Ooit de gedoodverfde favoriet richting de Tour de France, nu slechts een heel kleine outsider. Peter Sagan is niet meer de renner die van de 21 etappes in zeker 18 ritten punten pakte. Niet voor niets stopt de Slowaak van TotalEnergies aan het einde van dit seizoen en gaat hij zich richten op het mountainbiken. Hij heeft van alles geprobeerd, maar de nieuwe gerenatie is hem aan alle kanten voorbij gestoven.
En toch stond hij bij veel van onze redacteuren in het lijstje, omdat je een zevenvoudig winnaar van de groene trui nooit helemaal uitsluit. Voor het verhaal zou het waanzinnig zijn als Sagan nog één keer vol kan meedoen om de punten, daar hoeft hij niet eens per se een rit voor te winnen. Hij was dit jaar ook nog best op niveau in onder meer de Vuelta a San Juan en de Vierdaagse van Duinkerke, maar kan hij het straks ook in het beste sprintveld in de Tour? Hup Peter, we duimen voor je!
9. Mathieu van der Poel - Alpecin-Deceuninck (16,7%)
Mathieu van der Poel is in de vorm van zijn leven en in ieder andere ploeg had hij vol voor groen kúnnen gaan. Om twee redenen staat hij slechts op de negende plaats in deze lijst. In de eerste plaats is er Jasper Philipsen, die bij Alpecin-Deceuninck als sprinter meegaat naar de Tour en echt een doel maakt van het groen. Over hem komen we later te spreken...
De tweede reden is dat Van der Poel helemaal geen zin lijkt te hebben in een jacht op punten. Hij wil etappes winnen en al z'n energie daarin steken. Mocht Philipsen uitvallen, wie weet wat er dan gaat gebeuren, maar voorafgaand aan de Tour verwachten we Van der Poel toch vooral in de heuvels en misschien zelfs de bergen als het gaat om ritsucces. In de sprints zal hij zijn waanzigge dijen gebruiken voor de lead-out voor Philipsen.
8. Christophe Laporte - Jumbo-Visma (22,7%)
Christophe Laporte komt naar de Tour de France om te knechten, toch? De Fransman heeft Jonas Vingegaard als kopman voor het klassement en Wout van Aert staat in de pikorde toch wel wat hoger dan Laporte als het gaat om sprinten en punchen. Maar net als bij Van der Poel geldt bij hem: áls Laporte de ruimte krijgt en neemt, dan is hij op papier een perfecte kandidaat voor groen.
Sinds zijn overstap naar Jumbo-Visma is Laporte uitgegroeid tot één van de betere allrounders van het peloton. Hij kan klassiekers winnen, sprong vorig jaar in de derde week nog weg in volle finale en won zo een rit in de Tour en in zijn tijd bij Cofidis smeed hij zich al meermaals in massasprints. De kans is klein, maar als het loopt zoals het kan lopen, dan kan Laporte zomaar eens een serieuze kandidaat worden in het puntenklassement.
7. Dylan Groenewegen - Jayco-AlUla (27,3%)
Dylan Groenewegen lijkt bij Team Jayco-AlUla langzaam op weg naar nieuwe hoogtijdagen, zoals hij die bij Jumbo-Visma beleefde. De 30-jarige Nederlander is bezig aan z'n tweede seizoen in Australische dienst en nadat hij vorig jaar al een Touretappe won, zit er dit jaar misschien nog wel meer in het vat. Zijn sprinttrein loopt, het vermogen is aanwezig en dus komt het groen automatisch in beeld.
Met vijf á zes sprintkansen voor de pure spurters zal Groenewegen dominant moeten zijn, wil hij een serieuze kans maken in het puntenklassement. De betere klimmers kunnen elders zoveel punten rapen, dat je echt wel drie of vier ritten á vijftig punten moet winnen, wil je als echte spurtbom een kans maken. Maar hé, Groenewegen bewees al vaker te kunnen pieken als het moet. En na twee ritzeges in de Ronde van Slovenië zit het met het vertrouwen bij hem en z'n leadout waarschijnlijk ook wel goed.
6. Fabio Jakobsen - Soudal-Quick Step (38,6%)
Wat voor Groenewegen geldt, geldt natuurlijk ook voor Fabio Jakobsen. De spurter van Soudal-Quick Step krijgt voor het tweede jaar op rij het vertrouwen als de sprinter van dienst, nadat hij vorig jaar in het openingsweekend al raak schoot. Met een deftige sprinttrein - met onder meer Michael Mørkøv en Casper Pedersen - zijn alle ingrediënten aanwezig om dominant te zijn. Niet voor niets won hij al twee ritten in de Baloise Belgium Tour.
Maar net als bij Groenewegen wordt het ook voor Jakobsen lastig om het puntenklassement te winnen. Daarvoor zal een Cavendish-editie nodig zijn, een Tour de France waarin één enkele sprinter bijna alle spurts wint. Jakobsen is zonder twijfel dé kandidaat om dat te bewerkstelligen, meer nog dan Groenewegen. Moet 'ie verder alleen ook nog even als die steile cols overleven binnen de tijd...
5. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates (38,6%)
Tadej Pogacar op vijf in een lijst voor het puntenklassement? Ja, sorry... De beste man is nu eenmaal de rapste en meest explosieve klimmer op de startlijst en dus zijn er voor het groen ook een heleboel punten te rapen voor een renner die drie of vier etappes wint en dagelijks bij de favorieten binnenkomt. Pogacar zal wel extreem dominant moeten zijn om dat voor elkaar te boksen, maar we sluiten het alvast niet uit.
Daarbij heeft de kopman van UAE Team Emirates ook een beetje geluk nodig, en een goed team. Wie om de dagzeges wil strijden in de bergen heeft een team - of een rivaal - nodig dat wil controleren en de klassementsmannen in de finale terug van voren brengt. UAE zal dat sowieso niet de hele Tour gaan doen, maar misschien liggen de verhoudingen wel zo dat er meer kopmannen zijn die kansen zien op ritsucces. Dat speelt iemand als Pogacar volledig in de kaart.
4. Mads Pedersen - Trek-Segafredo (63,6%)
We komen bij de laatste renners aan, de echte favorieten voor het groen. Het zijn de renners die naast sprinten ook goed kunnen klimmen, en zo dus overal in het parcours punten kunnen rapen. Mads Pedersen hoort helemaal tot die categorie, helemaal na wat hij in z'n laatste drie grote rondes allemaal heeft laten zien. De Deen van Trek-Segafredo is definitief toegetreden tot de wereldtop.
In de Tour van vorig jaar kwam Pedersen er nog wat lastig in, maar won hij in de tweede week wel een rit vanuit de vlucht. In de Vuelta a España zette hij vervolgens alles op de puntentrui en hij slaagde glansrijk in die missie. Pedersen won drie etappes en finishte maar liefst zeven keer bij de eerste twee. In de Giro d'Italia van dit jaar deed hij dat dunnetjes over. Hij won een rit, finishte al vijf keer top vier en toen sloeg plots het coronamonster toe. Pedersen moest eruit en komt zodoende fris naar de Tour. Pas maar op!
3. Biniam Girmay - Intermarché-Circus-Wanty (66,7%)
Qua percentages vrijwel gelijk aan Pedersen en dat lijkt op papier ook wel fair. Biniam Girmay rijdt z'n eerste Tour de France en de verwachtingen zijn meteen hooggespannen. De Eritreeër bewees vorig jaar in de Giro d'Italia dat hij kan sprinten en dat hij met twee vingers in de neus een gemiddelde heuvel over komt. In de Ronde van Zwitserland legde hij op die manier het hele peloton erop in een lastige finale.
En laten er daar in de Tour de France nu vrij veel van zijn. Girmay is á la Pedersen in staat om in alle sprints top drie te rijden en kan daarnaast een hele bak aan punten sprokkelen op de plekken waar de echte sprinters niet meer bij zijn. In principe is ritsucces het eerste doel, maar dat zou zomaar eens rap voor elkaar kunnen zijn. Het groen zal dan snel opdoemen...
2. Wout van Aert - Jumbo-Visma (78,8%)
De winnaar van vorig jaar zou in staat moeten zijn dit klassement jarenlang te domineren, alleen is dat niet wat Wout van Aert wil. De Belg van Jumbo-Visma toonde bij het BK tijdrijden dat de Tourvorm er alweer aan zit te komen, maar hij gaf al aan dat hij zijn krachten iets beter gaat verdelen in juli. Vorig jaar smeet Van Aert zich iedere dag, in de sprints en voor Vingegaard. Hij kwam daardoor doodvermoeid uit de Tour.
Dat moet nu anders, want Van Aert wil dolgraag scoren op het WK in Glasgow, in augustus. Het is zodoende realistisch dat Van Aert gaat sprinten, maar of we hem in alle tussensprints en iedere dag in de vlucht zien? Dat wagen we te betwijfelen. Toch staat hij op twee, omdat Van Aert óók aangaf dat als het groen in week twee of drie nog in beeld is, hij er best nog even voor wil gaan zitten. Dat heb je met toppers met overschot, die kunnen in 2023 misschien ook wel op tachtig of negentig procent het groen mee naar huis nemen...
1. Jasper Philipsen - Alpecin-Deceuninck (93,9%)
Niet bij allemaal, maar bij de meeste redacteuren staat Jasper Philipsen op één bij de favorieten voor groen. De Belg van Alpecin-Deceuninck reed de Tour in 2021 en 2022 ook al voor die ploeg en hij maakte beide keren indruk. In 2021 reed hij zes keer bij de eerste drie, maar won hij nooit. Het zorgde voor tranen op de Champs-Elysées. In de Vuelta van dat jaar reed hij de frustraties van zich af met twee etappezeges.
Een jaar later kwam hij beter dan ooit terug in de Tour. Philipsen won in de derde week twee etappes, waarin die op de Champs-Elysées. In het puntenklassement werd hij tweede, achter de ongenaakbare Van Aert. Als zijn landgenoot van Jumbo-Visma zich dit jaar inderdaad meer gedeisd houdt, dan is Philipsen de man om in de gaten te houden. Hij kan net als Van Aert een berg over en is in tegenstelling tot Girmay en Pedersen ook in staat een echte massaspurt te winnen. Een lead-out van Van der Poel maakt dat allemaal alleen maar aannemelijker.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties