Sportfans opgelet! De Olympische Spelen in Tokio zitten er nog maar net op, maar nú al gaan we toe naar het volgende interessante evenement: de Vuelta a España. Drie weken lang koersen door Spanje, met de nodige grote namen. In de Leiderstrui wierp een blik op de favorieten voor de rode trui, die de winnaar van het algemeen klassement mee naar huis krijgt. Lees hieronder op wie je moet letten.
Rood is de kleur van de passie en hartstocht. Een perfecte kleur dus voor een felbegeerde trui in de derde wielerronde van het jaar. Toch was de leiderstrui in de Spaanse grote ronde niet altijd deze kleur. Tot en met 2010 hadden we te maken met een gouden variant, terwijl we daarvoor ook al versies in het oranje en wit langs zagen komen.
De trui wordt uitgereikt aan de renner die de ronde het snelst afgelegd heeft. Dit wordt berekend door de tijden van de verschillende etappes bij elkaar op te tellen. Naast de tijd aan de finish kunnen renners zogenaamde 'bonificatieseconden' verdienen. Aan de streep zijn dat er tien, zes en vier. Op andere punten in het parcours acht, vijf en twee.
In het verleden wonnen verschillende grote namen de trui al. Van dat rijtje staan er in de 2021-editie van de ronde drie aan de start: Alejandro Valverde (2009), Fabio Aru (2015) en Primoz Roglic (2019 en 2020). De laatste Nederlandse winnaar was Joop Zoetemelk in 1979. De renner met de meeste eindoverwinningen in het algemeen klassement is Roberto Heras. Hij won de Vuelta vier keer.
Bekijk ook:
Voorbeschouwing Vuelta a España
Favorieten groene trui
Favorieten bolletjestrui
Favorieten witte trui
Vuelta a España pooltips
Nederlanders in de Vuelta a España
Laatste winnaars rode trui Vuelta a España
2020 Primoz Roglic
2019 Primoz Roglic
2018 Simon Yates
2017 Chris Froome
2016 Nairo Quintana
2015 Fabio Aru
2014 Alberto Contador
2013 Chris Horner
2012 Alberto Contador
2011 Chris Froome
2010 Vincenzo Nibali
Favorieten rode trui (algemeen klassement) Vuelta a España 2021
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn alle redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Vuelta a España te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In totaal dienden negen redacteuren hun top tien in, waardoor renners dus maximaal 108 punten konden verdienen. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het totaal aantal punten. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Enric Mas, Movistar Team (13%)
Het lijstje topfavorieten wordt afgetrapt met een thuisrijder. Enric Mas is namens Movistar een van de kandidaten om Alberto Contador als laatste Spaanse winnaar op te volgen. In 2018 was hij daar al dichtbij, maar toen strandde hij op de tweede plek achter Simon Yates. Sindsdien is Mas misschien wel een van de meest stabiele factoren in grote rondes. Bij zijn laatste deelnames eindigde hij namelijk tweemaal vijfde en één keer zesde. Die laatste was in de Tour de France van dit jaar, direct ook zijn laatste wedstrijd tot nu.
Toch zal Mas met iets bijzonders moeten komen om ook daadwerkelijk straks op het hoogste podiumtreetje te staan. De neuzen de juiste kant op krijgen bij zijn ploeg bleek in het verleden immers ook niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig voor Mas kan hij goed overweg met Alejandro Valverde, maar de ploeg heeft ook nog de beschikking over Miguel Ángel López. Genoeg interessante figuren dus om mee te spelen.
9. Hugh Carthy, EF Education-NIPPO (15%)
Vorig jaar derde, dus Hugh Carthy nemen we zeker mee in onze lijst. Toch zal de Brit weer moeten hopen op een stunt, zoals hij er vorig jaar ook plots tussen stond bij de grote mannen. In de Giro d'Italia kwam hij niets tegen, maar was hij simpelweg niet goed genoeg. In de Ronde van Burgos begon het ook al allemaal niet heel lekker. Carthy lag snel uit de strijd om het klassement, al maakte hij dat op de slotdag nog wel goed met ritwinst.
Hoe de benen zijn, zal in de Vuelta moeten blijken. Feit is dat Carthy zich vorig jaar getoond heeft als puncher, goede klimmer op de langere cols en een specialist op de steile puisten. Het parcours lijkt dus op zijn maat, maar dan moeten de benen wel super zijn. De concurrentie is namelijk enorm.
8. Aleksandr Vlasov, Astana-Premier Tech (31%)
Wordt de Vuelta het laatste kunststukje van Aleksandr Vlasov in de kleuren van Astana-Premier Tech? Het lijkt er momenteel sterk op dat de Russische klimmer volgend jaar niet meer voor de Kazachse ploeg rijdt, waar hij zijn vorig jaar zijn grote doorbraak kende in het peloton. Bij het team groeide hij uit tot een geduchte favoriet voor de grote rondes. Bij zijn eerste serieuze poging in de Vuelta finishte hij elfde. Tijdens de Giro van dit jaar deed hij daar nog een schepje bovenop: vierde. Uitstekende papieren dus voor het rijden van een nieuw goed klassement.
De vraag is hoe het met de ondersteuning voor Vlasov staat. Het rommelt namelijk al een tijdje bij de ploeg. Een vertrekkende sponsor, een onzekere positie rond teambaas Alexander Vinokourov en een hoop uitgaande transfers maken het er niet fijner op. Als dat niet al te veel doorsijpelt in de prestaties van de ploeg, kunnen we Vlasov en zijn mannen opschrijven voor een goed klassement. De ondersteuning is op papier namelijk niet mis met ervaren krachten als Gorka Izagirre en Luis Léon Sánchez.
7. Adam Yates, INEOS Grenadiers (32%)
Adam Yates is de enige renner in dit lijstje die dit jaar nog géén grote ronde betwist heeft. Dat had niet zozeer te maken met een gebrek aan vorm, of het opspelen van blessures: Yates kreeg al vlak na zijn aankomst bij INEOS Grenadiers een belangrijke rol in de Vuelta toegedicht door de ploegleiding. De Brit zal zich dus tot in de puntjes voorbereid hebben op deze wedstrijd. Het vervelende voor hem is dat die voorbereiding een stevige knauw kreeg in de Ronde van Burgos, waar hij tegen de grond ging.
Hoewel het er in eerste instantie op leek dat Yates als kopman naar de Vuelta zou gaan, plaatsen wij daar toch wat vraagtekens bij gezien het geweld bij de ploeg van Dave Brailsford. Naast deze helft van de bekende wielertweeling start het team namelijk ook met Giro d'Italia-winnaar Egan Bernal (#3), Richard Carapaz (#2) en Pavel Sivakov. Yates moet wel van heel goeden huize komen wil hij sterker zijn dan zijn Zuid-Amerikaanse ploeggenoten. Hij kan echter altijd verbazen...
6. Miguel Ángel López, Movistar Team (32%)
Bij Movistar hebben ze niet één mogelijke kanshebber binnen de gelederen, maar twee. Naast Enric Mas (#9) beschikt de Spaanse ploeg namelijk ook nog over Miguel Ángel López. De Colombiaan kende een matige Tour de France, mede door pech en valpartijen. Net voor de finish in zicht kwam, stapte hij uit de ronde. Een goed klassement zat er toen echter al lang niet meer in. Hoe het nu met hem gaat, is vooral giswerk. Na zijn afstappen reed hij geen enkele wedstrijd meer tot de start in Burgos straks.
In het verleden bleek López echter vaak prima uit de voeten te kunnen in de Spaanse grote ronde. Hij eindigde bijvoorbeeld in 2018 op het podium. Als hij de koppen bij zijn ploeg dezelfde kant op weet te krijgen, is López op de lastige steile Spaanse beklimmingen absoluut iemand om in de gaten te houden. In de tijdritten zal hij echter vooral de schade moeten beperken.
5. Romain Bardet, Team DSM (51%)
Hoewel ritzeges op papier de voornaamste focus zijn van Team DSM, heeft de ploeg een man bij de gelederen die ook een eind kan komen in het algemeen klassement: Romain Bardet. De Fransman kiest dit jaar zijn eigen pad en dat resulteerde in een relatief laag aantal wedstrijddagen. Na de Giro d'Italia, waar hij zevende eindigde, bleef hij tot en met de Ronde van Burgos uit beeld. Daar sloeg hij direct toe met een knappe ritzege, maar kwam hij ook ten val. Als een gevolg daarvan verloor hij op de slotdag de leiderstrui aan Mikel Landa (#4).
Mocht de Fransman daar in Spanje straks geen last meer van hebben, is hij in het hoog- en middengebergte een man om de in gaten te houden. Met Thymen Arensman, Michael Storer, Martijn Tusveld en Chris Hamilton heeft hij een degelijke ondersteuning, maar de vraag is of zij ook de kracht en ervaring hebben om écht te strijden voor een algemeen klassement met hun teamgenoot.
4. Mikel Landa, Bahrain Victorious (59%)
Zal het er ooit van komen voor Mikel Landa? Het zit de zo sierlijke, maar tevens onfortuinlijke, Bask niet altijd mee. Afgelopen voorjaar stond hij in bloedvorm aan de start van de Giro d'Italia, maar moest hij noodgedwongen opgeven na een valpartij. Zijn team pikte de handschoen geweldig op, maar voor Landa bleven lege handen achter. Het moet dan ook fijn hebben aangevoeld dat hij in de Ronde van Burgos op de slotdag nog de eindzege greep. Een betere voorbereiding kun je je bijna niet voorstellen voor iemand die op een klassement mikt in de Vuelta.
Bahrain Victorious is al sinds die valpartij van Landa geweldig op dreef in het peloton. Wanneer de ploeg die lijn doortrekt, kunnen we nog interessante dingen gaan zien tijdens de Vuelta. Met sterke renners als Mark Padun, Wout Poels en Gino Mäder zit het met de knechten van Landa in de bergen wel goed. Al zullen zij stiekem misschien ook ergens hopen op een eigen kans, want winnen kunnen ze allemaal.
3. Egan Bernal, INEOS Grenadiers (64%)
Daar hebben we Egan Bernal weer. De Colombiaan won in mei overtuigend de Giro d'Italia, maar daarna bleef het een tijdje stil rond de renner van INEOS Grenadiers. Hij kreeg te maken met een COVID-besmetting en maakte vervolgens pas eind juli zijn rentree in het peloton. Als voorbereiding op de Vuelta startte hij in de Ronde van Burgos, maar dat kende geen gelukkige afloop. Al in de eerste etappe ging hij tegen de grond, waarna hij het klassement wel kon vergeten. Gelukkig voor hem kwam hij er relatief ongeschonden vanaf. In de slotrit eindigde hij nog als vierde. Niet waar hij voor was gekomen, maar het blijft een kleine opsteker.
Bernal is bij zijn ploeg echter slechts een van de vele pionnen die uitgespeeld kunnen worden. De ploeg heeft namelijk ook nog Richard Carapaz (#2), Adam Yates (#7) en Pavel Sivakov achter de rug. Een sterrenteam als je dat als ondersteuning hebt, maar ook funest voor de eigen kansen wanneer een ander straks sterker blijkt te zijn.
2. Richard Carapaz, INEOS Grenadiers (81%)
Goud heeft hij al, maar nu mikt Richard Carapaz ongetwijfeld op iets roods: het algemeen klassement van de Vuelta. De winnaar van de olympische wegrit bleek in Tokio nog niet uitgeput te zijn van een zware Tour de France. In Frankrijk was hij duidelijk niet opgewassen tegen Tadej Pogacar, maar die staat niet aan de start in de Vuelta. Die winst heeft hij dus al in de pocket. Afgelopen jaar sloot hij de Spaanse rittenkoers af als tweede, maar dat had heel anders kunnen aflopen als de ronde nog wat langer had geduurd. Op het einde van de race kwam hij namelijk sterker voor de dag dan de uiteindelijke winnaar Primoz Roglic (#1).
INEOS Grenadiers kon in de Tour de France geen vuist vormen tegen UAE Team Emirates, maar heeft voor deze ronde opnieuw een sterrenteam samengesteld. Mocht Carapaz voor het rood willen gaan, zal hij dus eerst nog wel moeten bewijzen dat hij daadwerkelijk sterker is dan mannen als Egan Bernal (#3), Pavel Sivakov en Adam Yates (#7). Als hij dat is, heeft hij in ieder geval een topteam ter ondersteuning.
1. Primoz Roglic, Jumbo-Visma (100%)
Als we van iemand verwachtingen mogen hebben, dan is het wel van Primoz Roglic. De Sloveen won de laatste twee edities van de Vuelta en is een meester geworden in het nemen van revanche. Revanche op zichzelf, maar ook op de rest van het peloton. Iedere keer wanneer de kopman van Jumbo-Visma te maken krijgt met pech, komt hij terug met een sterke prestatie. Hij deed dat vorig jaar, na de verloren Tour de France, weergaloos met de zege in Luik-Bastenaken-Luik en de eindoverwinning in de Vuelta a España. Dit jaar knalde hij een geweldige tijdrit uit de benen op de olympische tijdrit, nadat hij de Tour door een valpartij had moeten verlaten.
Daarin zit momenteel ook de enige onzekerheid als het gaat om Roglic: hoe zit het met de pijn aan zijn rug? Tijdens de wegrit scheen die volop aanwezig te zijn geweest, maar daar was een aantal dagen later niets meer van te zien in de strijd tegen de klok. Voorlopig koffiedik kijken dus. Waar we zeker van zijn, is dat de conditie (op basis van diezelfde tijdrit) en ondersteuning meer dan top zijn. Wat dat betreft gunstige vooruitzichten voor de topfavoriet volgens In de Leiderstrui.
Favorieten volgens de IDL-lezers
Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl
Volgens de bookmakers is Roglic favoriet voor de eindzege... Check snel wie zijn rivalen zijn!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties