Andiamo! Binnen enkele dagen barst hét Italiaanse wielerspektakel weer los met de Grande Partenza van de Giro d'Italia. Op 6 mei gaat er weer een heel peloton op jacht naar dat felbegeerde tricot, de maglia rosa. In de Leiderstrui licht in dit artikel de tien grootste kanshebbers voor de roze trui uit!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten paarse trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia (online: 5 mei)
Laatste winnaars Giro d'Italia
2022 Jai Hindley
2021 Egan Bernal
2020 Tao Geoghegan Hart
2019 Richard Carapaz
2018 Chris Froome
2017 Tom Dumoulin
2016 Vincenzo Nibali
2015 Alberto Contador
2014 Nairo Quintana
2013 Vincenzo Nibali
Favorieten algemeen klassement Giro d'Italia 2023
10. Damiano Caruso - Bahrain Victorious (9,7%)
Kan u het zich herinneren? Damiano Caruso was de nummer twee van de Giro d'Italia in 2021 achter Egan Bernal. De ervaren Italiaan is zijn streken nog altijd niet verleerd en rijdt opnieuw een degelijk voorjaar. Een derde plaats in de Ronde van Romandië, een zevende plaats in de Ruta del Sol en een tiende plaats in de Ronde van Sicilië. Dan hoor je in de top tien thuis voor kanshebbers op de roze trui.
Even terug naar 2021, de twintigste etappe om precies te zijn. Caruso heeft een achterstand van ongeveer tweeënhalve minuut op Bernal. Het algemeen klassement winnen doet hij niet meer, maar de rit kan natuurlijk wel. De Italiaan valt aan en weet het voor elkaar te boksen. Hoe mooi zou het zijn als de ervaren rot het dit jaar nóg een keertje lukt? Wij duimen alvast.
9. Jay Vine - UAE-Team Emirates (17,3%)
Op plaats negen vinden we Jay Vine terug, die zijn laatste wedstrijddag afwerkte op 21 februari. Toen moest hij de UAE Tour verlaten met een slepende knieblessure, die inmiddels achter de rug lijkt. In januari maakte de kersverse aanwinst van UAE-Team Emirates nog indruk met een redelijk onverwachte overwinning op het Australisch kampioenschap tijdrijden en een knappe eindzege in de Tour Down Under.
Niet dat we op basis van die twee zeges hem een plekje toedichten in deze lijst, want daarvoor moeten we vooral terug naar de Vuelta van vorig jaar. Daarin toonde Vine zich - in het shirt van Alpecin-Deceuninck - plots één van de betere klimmers ter wereld, met ritzeges op twee zware aankomsten bergop.
In deze Giro d'Italia zal zijn ploeg hem op het begin weinig druk opleggen, maar het kan zomaar zijn dat hij á la Richard Carapaz (2019) boven komt drijven in de laatste dagen en plots meedoet om de zege. Het potentieel zou er moeten zijn, maar de zekerheid is er allerminst: dat zijn de leukste kandidaten!
8. Hugh Carthy - EF Education-EasyPost (18,0%)
Stekkie acht is toebedeeld aan Hugh Carthy, de ranke klimmer van EF Education-EasyPost. Carthy gaat beginnen aan zijn vijfde Ronde van Italië en eindigde in de laatste twee edities als achtste en negende, maar zal in de komende ronde hopen op een plekje bij de beste vijf. Dat hij dat in zich heeft, bewees hij in de Vuelta van 2020: daarin werd hij knap derde.
Bij de uit Preston afkomstige Carthy is het eigenlijk een kwestie van hoe zwaarder, hoe beter. In een afmattingswedstrijd kan hij als pure klimmer vaak het beste in zichzelf naar boven halen, al moet hij nog wel wat aan zijn constante werken. Zo zakte hij er in de Ronde van Italië in 2021 in de laatste week een beetje door, terwijl hij vorig jaar juist een slecht begin kende.
Zijn generale repetitie, de Tour of the Alps, verliep alvast prima. Daarin deed de 28-jarige Carthy, einde contract bij EF Education-EasyPost, constant om de knikkers mee, met een tweede plek achter landgenoot Tao Geoghegan Hart als gevolg.
7. Jack Haig - Bahrain Victorious (24,3%)
Plek zeven is gereserveerd voor een andere podiumklant in diezelfde Tour of the Alps, Jack Haig van Bahrain Victorious. Eigenlijk lijkt hij in veel opzichten op Carthy: een goede klimmer met een derde plek in de Vuelta - in het geval van Haig in 2021 - als uitschieter, al moeten we daarbij opmerken dat die podiumplaats direct ook zijn enige top tien is in een grote ronde.
Dat is echter niet het hele verhaal: Haig focuste zich in de afgelopen twee jaar steevast volledig op de Tour de France, waarin hij twee keer in topvorm leek te beginnen. Binnen enkele dagen was het feestje echter over voor de Australiër, die in 2021 zijn sleutelbeen brak en vorig jaar zijn pols.
Met een hele serie top tien-plekken in koersen als het Critérium du Dauphiné, Parijs-Nice, de Ruta del Sol, zijn vaste riedel koersen, is Haig een man die ook in de komende Giro normaliter mee moet kunnen doen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat hij zomaar voorbij gestoken kan worden door een man uit zijn eigen gelederen, daar Bahrain Victorious met Buitrago, Mäder en Caruso nog jongens heeft die goed mee kunnen gaan dingen.
6. Geraint Thomas - INEOS Grenadiers (44,4%)
Vorig jaar derde in de Tour de France achter Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, maar nu slechts zesde in deze lijst: what's up, Geraint Thomas? Het lijkt ons een beetje te wijten aan zijn voorbereiding (88e in de Tour Down Under, 45e in de Ronde van Catalonië en vijftiende in de Tour of the Alps) en zijn leeftijd (Thomas wordt tijdens de Giro 37 jaar).
Desondanks lijkt hij iemand te zijn die als winnaar van de Tour wel weet hoe hij inmiddels een grote ronde moet voorbereiden. De uit Wales afkomstige Thomas stipte dat zelf ook al meermaals aan: de Giro is mijn hoofddoel, de rest is voorbereiding.
Laat het wel net zo zijn dat een andere man die binnen de Giro-ploeg van INEOS Grenadiers al een grote ronde won, Tao Geoghegan Hart, mooie dingen liet zien in de Tour of the Alps. Daar lijkt de tactiek van INEOS dan ook op afgestemd: meerdere goede mannen, met ook nog Pavel Sivakov en Thymen Arensman, naar voren brengen tegenover de twee grote favorieten.
5. Aleksandr Vlasov - BORA-hansgrohe (47,2%)
BORA-hansgrohe zorgde er vorig jaar met Jai Hindley voor dat de Giro toch wel een redelijk verrassende eindwinnaar kreeg. De Duitse ploeg rekent in de komende editie op twee kopmannen: Aleksandr Vlasov en Lennard Kämna, die als doelstelling meegekregen hebben om het podium te bereiken.
Vlasov was daar in de Giro van 2021 al eens dichtbij, toen wist hij de vierde plek te bereiken. Afgelopen jaar koos de man uit Vyborg voor de Tour de France als grote doel, met een vijfde plaats in het eindklassement als resultaat.
Dit voorjaar liet Vlasov, die ook over een goede punch beschikt, nog niet het achterste van zijn tong zien. In koersen als de Ronde van Valencia (vijfde) en Tirreno-Adriatico (negende) eindigde hij buiten het podium, terwijl zijn opgave in de Tour of the Alps een 46e plek in Luik-Bastenaken-Luik als gevolg had.
4. Joao Almeida - UAE-Team Emirates (48,6%)
Joao Almeida gaat voor het vierde jaar op rij zijn geluk beproeven in de Giro d'Italia. De Portugees is misschien niet de meest opvallende renner door zijn toch wel aparte manier van koersen, maar dat maakt hem in veel gevallen juist wel de constante renner die hij is. Pak zijn resultaten van dit jaar er maar eens bij: zesde in de Algarve, tweede in Tirreno-Adriatico en recent nog derde in de Ronde van Catalonië, achter Evenepoel en Roglic.
En laten dat nu net de twee mannen zijn die Almeida dit jaar ook weer tegenkomt in de Giro, waarin hij nu eens het podium wil bereiken. Afgelopen seizoen moest hij met covid opgeven in de slotweek terwijl hij vierde stond, wat nog altijd een bittere pil is voor de hardrijder.
Met zijn goede tijdrit heeft hij alvast een goede kaart om mee te spelen, terwijl Almeida met onder meer Vine, Davide Formolo en Brandon McNulty aan zijn zijde ook beschikt over een zeer sterke ploeg voor het hooggebergte. Met die kern bereidde hij zich ook voor op hoogte.
3. Tao Geoghegan Hart - INEOS Grenadiers (63,2%)
Doordat veel renners de grote rondes vaak voorbereiden op hoogte, is het belang van voorbereidingskoersen misschien wat afgezwakt. Toch heeft Tao Geoghegan Hart met zijn prestaties in de Tour of the Alps zichzelf wel in de kijker weten te rijden. De Brit, in 2020 verrassend winnaar van de Giro, won er twee ritten in het eindklassement.
Tel daar zijn derde plekken in Tirreno-Adriatico en de Ronde van Valencia van dit voorjaar bij op en je kunt voorzichtig stellen dat de klimmer met Schotse roots back on track is. Met zijn sterk eindschot kan hij ook nog altijd venijnig uit de hoek komen, wat hij in de Tour of the Alps nog maar eens bewees.
Of het genoeg zal zijn tegen dé twee tenoren van de komende Giro is nog maar de vraag, maar schrijf Geoghegan Hart in ieder geval maar vast op als een geduchte kandidaat voor de overige plekken voorin.
2. Primoz Roglic - Jumbo-Visma (87,5%)
Ze zijn al meermaals naar voren gekomen in dit artikel: de twee grootste kanshebbers op eindsucces in de komende Giro: dan hebben we het natuurlijk over de wereldkampioen wielrennen... en Primoz Roglic, drievoudig winnaar van de Vuelta. De kopman van Jumbo-Visma richt zijn jaar in rondom de Ronde van Italië en wordt daarbij volledig ondersteund door zijn ploeg.
Met wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss, Sepp Kuss, Robert Gesink en Jan Tratnik aan zijn zijde hoeft Roglic allerminst te klagen over ondersteuning, terwijl hij zelf met overwinningen in de Ronde van Catalonië en Tirreno-Adriatico van zijn vraagteken na de Tour van vorig jaar ook een uitroepteken maakte voor de komende Giro.
Stoïcijns als hij is, bereidde Roglic zich op de Teide voor op de komende Ronde van Italië, waar je er vanuit kunt gaan dat hij er vanaf dag één zal staan. Met zijn goede tijdrit en killersinstinct is er dan ook maar één doelstelling: winnen.
1. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step (94,4%)
Die andere grote naam op de startlijst is natuurlijk die van wereldkampioen Remco Evenepoel, die in Luik-Bastenaken-Luik nog maar eens bewees dat er met hem niet meer te sollen valt. Evenepoel toonde daar zijn volwassenheid als coureur, maar bedankte na afloop ook terecht zijn vaste Giro-kern voor het gedane werk.
Want het mag gezegd worden: jongens als Louis Vervaeke, Ilan Van Wilder, Pieter Serry en Jan Hirt lijken mee te groeien met hun kopman, die op amper 23-jarige leeftijd toch al meermaals de wielerwereld op zijn kop zette. Na de Vuelta van vorig jaar is de Giro daarin het volgende objectief.
In zijn laatste rittenkoers, de Ronde van Catalonië, moest Evenepoel de duimen leggen voor Roglic, maar daarmee lijkt de Belg alleen maar gemotiveerder door te zijn geworden. Hoe dan ook lijken we ons, als alles goed verloopt, op te mogen maken voor een geweldige strijd. Niet alleen tussen Evenepoel en Roglic, maar nog enkele mannen die op het vinkentouw zullen liggen.
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties