Voor het derde jaar is er ook in de Vuelta a España sprake van een jongerenklassement, waar voorheen nog het combinatieklassement in acht werd genomen. In de Leiderstrui kijkt naar de mogelijke opvolgers van Tadej Pogacar en Enric Mas.
Om in aanmerking te komen voor de witte trui van de Vuelta, dien je na 1 januari 1996 geboren te zijn. Geheel in de lijn van de afgelopen jaren zijn er heel wat talentvolle renners die naar dit tricot kunnen grijpen. Waar we voorheen nog stelselmatig de nummer elf of vijftien in de andere grote rondes de witte trui zagen winnen, is dit tegenwoordig voornamelijk toebedeeld aan de favorieten voor het algemene klassement.
Dat zagen we ook de afgelopen jaren: in 2019 pakte Tadej Pogacar in zijn eerste grote ronde het witte kleinood, mede door enkele imponerende ritzeges. Afgelopen jaar schreef Enric Mas, de constantheid hemzelf, dit klassement op zijn naam.
Bekijk ook:
Voorbeschouwing Vuelta a España
Favorieten rode trui
Favorieten groene trui
Favorieten bolletjestrui
Vuelta a España pooltips
Nederlanders in de Vuelta a España
Laatste winnaars jongerenklassement Vuelta a España
2020 Enric Mas
2019 Tadej Pogacar
Favorieten witte trui (jongerenklassement) Vuelta a España 2021
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn alle redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de witte trui in de Vuelta a España te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In totaal dienden zeven redacteuren hun top tien in, waardoor renners dus maximaal 84 punten konden verdienen. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het totaal aantal punten. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Gino Mäder, Bahrain Victorious
De nummer tien van onze lijst is Gino Mäder van Bahrain Victorious. De Zwitser geldt als één van de meest talentvolle klimmers van het peloton, maar is vooralsnog wat grillig in zijn prestaties. Een superdag wordt bij de rasklimmer zomaar afgelost door een jour sans, een dag waarop hij plots achter de bus met sprinters rijdt.
Om die reden wordt Mäder over het algemeen vaak teruggeslagen in algemene klassementen, terwijl daar voor deze Vuelta ook nog de Mikel Landa-factor bijkomt. Mäder lijkt zich volledig weg moeten te cijferen voor zijn Baskische kopman, maar is desondanks een gevaarlijke outsider voor de witte trui. In de Giro en de Ronde van Zwitserland bewees Mäder zijn talent alvast met ritzeges om door een ringetje te halen.
9. Harm Vanhoucke, Lotto Soudal
Op nummer negen vinden we Harm Vanhoucke terug, voor wie eigenlijk hetzelfde geldt als Mäder. Vanhoucke kan op een goede dag alles en iedereen aan, maar een constante factor in drie weken is hij nog niet. Ook deze Vuelta lijkt de Belg de voorkeur te geven aan ritzeges, maar desondanks verwachten we dat hij een klassement niet zomaar op zal geven.
Vanhoucke heeft het namelijk in zich om met de allerbesten naar boven te gaan, zo bewees hij al in de Giro van 2020. Destijds was hij een welkome verrassing in de eerste bergritten, maar botte zijn niveau gedurende de drie weken wat af. Misschien dat zijn ervaringen van die Giro en die van dit jaar ervoor zorgen dat hij nu wel de hardheid heeft om voor een klassement te gaan. Een tweede plaats in de recente Tour de l'Ain belooft alvast.
8. Michael Storer, Team DSM
Dan, het DSM-orakel Michael Storer. Zoals zo veel jongeren wordt er ook van hem al jaren het nodige verwacht, maar dit lijkt er pas de afgelopen maanden uit te komen. Storer staat bekend als een watt-machine, iemand die ongelofelijke vermogens kan leveren. Dit kwam in de meest recente Tour de l'Ain tot uiting, Storer wist die Franse rittenkoers met verve op zijn naam te schrijven.
Kopman Romain Bardet was er als de kippen bij om Storer te omschrijven als 'de grootste motor ooit', wat genoeg zegt over hoe er in Radio Peloton tegen de Aussie wordt aangekeken. Neemt Storer zijn Tour de l'Ain vorm mee naar de Vuelta, dan heeft de concurrentie ongetwijfeld een flinke kluif aan hem.
7. Mauri Vansevenant, Deceuninck-Quick-Step
De tweede Belg in de lijst is Mauri Vansevenant van Deceuninck-Quick-Step. De 22-jarige Belg mag voor het eerst zijn opwachting maken in een grote ronde, zonder al te veel druk om direct voor een klassement te gaan. Vooralsnog lijkt het voor de hand te liggen dat Vansevenant eerder zijn zinnen zal zetten op ritzeges.
Dit voorjaar bewees de zoon van ex-prof Wim alvast dat hij een winnaar pur sang is, met een klinkende zege in de GP Industria & Artigianato. Ook in klassementen kan hij echter een rol spelen, zo laten een elfde plaats in de Ronde van het Baskenland, een achtste in de Tour de la Provence en een zevende in de Wielerweek van Coppi en Bartali zien.
6. Lucas Hamilton, Team BikeExchange
Met zijn talent moet Lucas Hamilton in staat geacht worden om mee te dingen in de strijd om een top tien of zelfs top vijf-plek. De waarheid is echter dat er wat onduidelijk is over de vorm van de Australiër, die uitviel in de Tour de France en ook op de Olympische Spelen geen potten kon breken. Vooralsnog wil het in de grote rondes niet vlotten voor Hamilton, die wordt gezien als een zeer groot talent.
Na twee Giro's en één Tour gaat hij het nu namens Team BikeExchange proberen in de Vuelta, waar hij de vooruitgeschoven pion is voor het algemeen klassement. Wij zijn in ieder geval benieuwd waar de 25-jarige Hamilton over drie weken staat.
5. Tom Pidcock, INEOS Grenadiers
Je hebt talenten en je hebt supertalenten. Tot die laatste categorie behoort Tom Pidcock, die in Burgos zal starten aan zijn eerste grote ronde op 21-jarige leeftijd. Het lichtgewicht mag dan uitgesproken hebben niet voor een klassement te zullen gaan, bij een supertalent als hem weet je het simpelweg nooit.
Want dat Pidcock kan uithalen bergop, dat is een understatement. Hij mag dat dan nog nooit hebben laten zien bij de profs, in de Baby Giro van verleden jaar knalde hij zodra het omhoog liep iedereen uit het wiel. Ook als tijdrijder heeft hij zich al bewezen, zo werd hij enkele jaren geleden wereldkampioen bij de junioren. Laten we het zo stellen: als je in elke van de 21 Vuelta-ritten kans hebt op de dagzege, dan ben je ook een kanshebber voor de algemene klassementen.
4. Pavel Sivakov, INEOS Grenadiers
Het mag inmiddels geen verrassing zijn dat INEOS Grenadiers met een ijzersterke selectie aantreedt in een grote ronde. Eén van de exponenten van de wielerfabriek van de Britse formatie in deze Vuelta is de Rus Pavel Sivakov, die zo langzamerhand ook zijn plekje moet veroveren in het kopman-keurkorps van Dave Brailsford.
Sivakov kwam als een komeet binnen met een negende plek in de Giro van 2019, maar voor de rest stonden zijn grote rondes voornamelijk in het teken van valpartijen. Weet Sivakov deze Vuelta het pechspook van zich af te schudden, dan mag er het nodige van de klimmer verwacht worden.
3. Mark Padun, Bahrain-Victorious
Dé onbekende factor van deze Ronde van Spanje is Mark Padun van Bahrain-Victorious. De Oekraïner bewees in de Dauphiné van dit jaar plots dat hij tot de allerbeste klimmers van het peloton behoort of in ieder geval kan behoren. Weet hij die lijn door te trekken in de komende Vuelta, dan hebben de andere jongelingen er een serieuze klant voor het wit bij.
Voorlopig staat de Dauphiné echter niet symbool voor de algemene conditie van Padun, die door zijn ploeg ook niet naar voren wordt geschoven als man voor het klassement. Het lijkt erop dat hij in een 'Sepp Kuss-rol' terechtkomt. Zo lang mogelijk Mikel Landa bijstaan en zijn kansen bergop grijpen als dat kan. Desalniettemin zou het een knappe prestatie zijn als Padun zich drie weken lang kan meten met de besten.
2. Aleksandr Vlasov, Astana-Premier Tech
Aleksandr Vlasov start in zijn laatste grote ronde voor Astana-Premier Tech 'gewoon' als kopman van de Kazachs/Canadese formatie. Voor de rest bestaat de selectie echter voornamelijk uit vrijbuiters, die bij de uit elkaar vallende formatie toch vooral voor eigen rekening zullen willen rijden. Toch kan dit in het voordeel van Vlasov uitvallen, die doorgaans geen hele ploeg om zich heen hoeft te hebben.
Op de steile Vuelta-paters voelt Vlasov zich doorgaans wel in zijn sas, maar het wordt wel uitkijken naar de bekende slechte dag die hij wel eens wil hebben. Met zijn tijdrijders- en klimkwaliteiten behoort hij op 25-jarige leeftijd gewoon tot de topfavorieten voor het algemene en jongerenklassement.
1. Egan Bernal, INEOS Grenadiers
Met de Touroverwinning van 2019 en zijn Girozege van dit voorjaar in zijn tas trekt Egan Bernal voor het eerst naar de Ronde van Spanje, waar hij achter Primoz Roglic als dé schaduwfavoriet gezien wordt. Dit betekent direct dat de Colombiaan als dé kandidaat voor het jongerenklassement van deze grote ronde geldt.
Bernal krijgt een ijzersterke INEOS-ploeg met zich mee, waarvan Tom Pidcock en Pavel Sivakov in dit artikel al benoemd zijn. Verder draven ook rasklimmers Richard Carapaz en Adam Yates op, dus aan de ondersteuning bergop zal het niet liggen bij de Britse formatie. Weet Bernal zijn status als favoriet waar te maken?
Favorieten volgens de IDL-lezers
Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties