Gegokt en gewonnen! Dunbar verschalkt met late aanval alles en iedereen, Mas en Roglic pakken tijd op O'Connor Wielrennen
Wielrennen

Gegokt en gewonnen! Dunbar verschalkt met late aanval alles en iedereen, Mas en Roglic pakken tijd op O'Connor

Gegokt en gewonnen! Dunbar verschalkt met late aanval alles en iedereen, Mas en Roglic pakken tijd op O'Connor

Eddie Dunbar heeft de elfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Ier van Jayco-AlUla was na een vermakelijke slotfase de allersterkste vanuit een veertigkoppige (!) kopgroep. In de groep der favorieten gebeurde ook het een en ander, daar Primoz Roglic en Enric Mas een beetje tijd terugpakten op rodetruidrager Ben O'Connor

Daags na de tiende etappe, waarin Wout van Aert boven zichzelf uitsteeg, moesten er andermaal veel hoogtemeters bedwongen worden (hoe kon het ook anders in Spanje?). Wederom waren het er meer dan 3.000, verdeeld over vier gecategoriseerde beklimmingen: een loper van derde categorie en vervolgens twee keer de beklimming van de Puerto Aguasantas (5,7 kilometer aan 6,1 procent), om af te sluiten met de Puerto Cruxeiras. Die was met 2,9 kilometer de kortste van de dag, maar aan 8,9 procent gemiddeld ook het zwaarste. Echt werk voor de punchers, was de verwachting. Daarna was het nog slechts acht kilometer tot aan de meet.

Flinke strijd om vlucht van de dag, Narváez en Campenaerts meest actief

Maar eerst was het vooral een strijd om maar eens in de vlucht van de dag te geraken, een karwei dat op zich al als bijzonder lastig te bestempelen was. Nadat het startsein werd gegeven, waren het weer veel gasten die het probeerden. Onder hen ook Jhonatan Narváez, die zich bijzonder bedrijvig toonde. Nog voor de eerste col van de dag aangedaan werd had de Ecuadoriaan het al meermaals geprobeerd, tot dan toe zonder succes.

Daarna volgden er nog vele aanvallen, welke qua aantal niet op twee handen te tellen waren. Niemand geraakte écht weg en het was pas bijna bovenop de Puerto San Xusto dat een vlucht van de dag ontstond. Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) was de aanstichter ervan. Eerst reed Vocsnor in zijn uppie voor het peloton en de tegenaanvallers uit, maar uiteindelijk wist een grote groep zich bij hem te voegen.

Kopgroep van 40 krijgt vrijgeleide van peloton

Uiteindelijk hadden we liefst 40 (!) koplopers. En zelfs toen was het voor sommigen nog niet gedaan en trachtten zij weg te rijden uit het peloton. Decathlon AG2R La Mondiale gooide echter het blok erop en zorgde er koste wat kost voor dat niemand, maar dan ook niemand, weg mocht. En dus had uiteindelijk die genoemde grote groep, met ook heren als George Bennett, Sam Oomen, Steven Kruijswijk, Eddie Dunbar en Daniel Felipe Martinez, een voorsprong van om en nabij de zes minuten te pakken.

Op negentien kilometer van de aankomst werd het peloton even opgeschrikt door een kleine valpartij, met daarbij ook Richard Carapaz. Dat was gelukkig zonder erg: de Ecuadoriaan kon zijn weg gauw vervolgen en terugkeren in het peloton, waar nog niet al te veel gebeurde. In de kopgroep vond Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) het op 85 kilometer van de aankomst wel welletjes en begon hij aan een ogenschijnlijk kansloze solo-onderneming, terwijl daarachter veel achtervolgers vooral naar elkaar keken.

Lees verder onder de tweet!

Meurisse gegrepen na lange solo, kopgroep gaat strijden om dagzege (maar mag van Movistar niet té ver weg rijden)

Meurisse pakte al vrij snel anderhalve minuut voorsprong, maar het zag er - ondanks het gepoker in de groep daarachter - niet goed uit voor de Vlaming, die op 33 kilometer van de aankomst weer bij de lurven gevat werd. De ontstane verschillen in de groep daarachter waren inmiddels ook allemaal hersteld en dus hadden we weer een volledige groep van een man of 40 vooraan!

In het peloton werd er toch ook maar gas gegeven, want George Bennett kwam voor bijvoorbeeld Enric Mas ineens heel dichtbij (virtueel dan). En dus namen de withemden een flinke hap van de voorsprong, al bleef die nog wel rond de vijf minuten hangen. Voorin was het namelijk telkens Marco Frigo die zich he-le-maal het schompes werkte voor zijn kopman.

Schifting in kopgroep, waar Israel-Premier Tech-knechten zich het schompes werken voor Bennett; Mas en Roglic de sterksten in favorietengroep

Nou, alle ballen op de Puerto Cruxeiras dan maar! Campenaerts opende net daarvoor de debatten, maar het was iets te getelefoneerd. Nét voor de voet was er nogmaals een schifting te zien, ditmaal van grotere orde. Een groep van een man of vijftien had zich weten te ontdoen: met een minimale voorsprong konden ze aan de scherprechter beginnen. Daarbij was geen topfavoriet Narvaez, die ploegmakker Brandon Rivera in de voorste groep mee had. Maar was dat wel een slimme keuze bij INEOS Grenadiers? De Zuid-Amerikaan moest een flinke inspanning gaan leveren om terug vooraan te geraken...

Een drietal ging ervandoor: Zana, Verona en Berrade. Zij kregen kort erop aansluiting van Poole. Daarachter werd vooral naar Narvaez gekeken, maar de favoriet durfde te gokken. In het peloton had Roglic ondertussen zijn mannen aan kop gezet. Vlasov reed zelfs dusdanig hard door dat enkel Roglic en Mas hem leken te volgen! Daarna volgde de beloofd en verwachte aanval van Roglic, maar het was Mas die op zijn wiel zat. Wat was de Spanjaard sterk! O'Connor moest wat fietslengten prijsgeven.

Lees verder onder de tweet!

Dunbar als een duveltje uit een doosje naar ritzege 

Zana had zijn medevluchters ondertussen moeten laten gaan en dus was weer weer een trio voorop. En wat gebeurde er daar nu in de groep der favorieten achter Roglic en Mas?! O'Connor moest lossen! Roglic en Mas hadden inmiddels gezelschap gekregen van Skjelmose, Landa en Gaudu, met O'Connor daar een seconde of 25 achter. Martinez had zich vanuit de kopgroep laten terugzakken en kon zo nog een steentje bijdragen voor Roglic, die goede zaken leek te gaan doen.

En wat zagen we daar ineens op twee kilometer van de meet? Narvaez had een puike afdaling gereden en sloot aan bij de koplopers! Hoe had hij dat voor elkaar gekregen? Kregen we dan een sprint met vier? Nee, want ook de rest kwam terug! Het werd dus spurten met een grote groep... wie o wie zou de snelste zijn? Ook dat gebeurde niet, want op 500 meter van de aankomst ging Dunbar er als een duveltje uit een doosje vandoor! De rest keek té veel en té lang naar elkaar en dus kon de Ier naar de zege soleren. Knap! Hermans werd tweede, Poole derde, Narvaez vierde. Aan de meet pakten Mas en Roglic een seconde of vijftien op Carapaz en ongeveer 35 tellen op O'Connor.

Uitslag etappe 11 Vuelta a España 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier ons liveblog van de elfde etappe in de Vuelta a España 2024 terug!

Laadt het liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws