Volgens Wielerflits heeft de Nederlandse wielerbond (KNWU) in 2011 bewust een positieve epo-test stil gehouden. Het ging om een succesvolle renner uit één van de nationale selecties.
De renner in kwestie zou tijdens een dopingcontrole buiten de wedstrijden om (out-of-competition controle) positief hebben getest op het middel rHepo. Vervolgens besloot de renner meteen te stoppen met zijn carrière. De KNWU besloot er daarna geen werk meer van te maken. De positief geteste renner deed zijn verhaal aan Wielerflits. ‘KNWU-directeur Huib Kloosterhuis ging destijds op mijn verzoek in om de positieve test uit de publiciteit te houden vanwege familieomstandigheden. Omdat ik per direct stopte met wielrennen was dit mogelijk. Volgens Kloosterhuis kon dit binnen de regelgeving.’
Algemeen directeur bij de KNWU Thorwald Veneberg bevestigt dit verhaal. ‘Deze afweging is destijds gemaakt door de toenmalige directeur. Hij heeft mij hier destijds wel over geïnformeerd. Dit was een extreem zware trieste periode voor de betrokkene.’ De zaak werd volgens Veneberg niet openbaar gemaakt vanwege de persoonlijke omstandigheden van de renner en omdat hij ging stoppen. ‘De KNWU is niet verplicht om de atleet publiekelijk bekend te maken zolang zeker gesteld is dat de schorsing effectief uitgevoerd kan worden en de renner dus niet aan competitie deelneemt gedurende de schorsing. Deze zekerheid was er. Deze uitspraak is geanonimiseerd zoals het hoort. De afweging om iets bekend te maken ligt bij de bond’, aldus Veneberg. De UCI heeft al aangekondigd de zaak te gaan onderzoeken.
Update - 22 november 2020 (08.20 uur): UCI wist van verzwegen dopingtest
De UCI, de Dopingautoriteit, WADA én het Instituut Sportrechtspraak (ISR) wisten allemaal af van de door de KNWU verzwegen positieve dopingtest uit 2011. In een statement geeft de Nederlandse wielerbond tekst en uitleg over het bericht dat afgelopen week openbaar gemaakt werd.
De KNWU schrijft dat al de instanties van de zaak af wisten en besloten om de zaak geanonimiseerd te publiceren. Ook zou de renner in kwestie volgens de bond voor twee jaar geschorst zijn: 'Hij heeft in die periode geen licentie gekregen.' De KNWU ging over op deze maatregelen vanwege enkele zwaarwegende persoonlijke omstandigheden. Dit mag volgens de reglementen en wordt ondersteund door de Wet Bescherming Persoonsgegevens, zolang dit niet verhindert dat de straf opgelegd kan worden.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties