In een zogeheten 'column XXL' in Het Nieuwsblad heeft Patrick Lefevere, de flamboyante ploegbaas van Soudal Quick-Step, zich uitgelaten over de fusieperikelen tussen zijn ploeg en Jumbo-Visma. De rot in het vak wilde in eerste instantie niet al te veel kwijt over de geruchten, maar geeft in zijn opiniestuk nu toch de nodige tekst en uitleg.
'Maak ervan wat je wilt. Geen commentaar, sorry', was de initiële reactie van Lefevere toen hij gevraagd werd naar een reactie omtrent de fusie met Jumbo-Visma, waarna een paar dagen later een brief van de Wolfpack-chef richting zijn personeel uitlekte. In die brief wijdde hij geen woord aan Jumbo-Visma, maar benadrukte Lefevere wel dat er 'gesprekken' hebben plaatsgevonden. 'De afgelopen maanden zijn er voortdurend gesprekken geweest met verschillende partijen, omdat ik openstond voor gesprekken met iedereen die het gevoel had dat ze in ons team konden investeren en ons vooruit konden helpen. In tegenstelling tot de berichten zijn er op dit moment echter geen concrete projecten en plannen. Mocht dat veranderen, dan wordt u daarvan op de hoogte gesteld', zo viel te lezen.
'Er is een letter of intent getekend om samen te gaan', aldus Lefevere
In zijn column XXL doet Lefevere eerst uitgebreid wat benodigde achtergrondinformatie uit de doeken. Het blijkt dat er voorafgaand aan de Tour de France een ontmoeting heeft plaatsgevonden tussen Zdenek Bakala (grootaandeelhouder van Soudal Quick-Step) en en Robert van der Wallen (miljardair in de Raad van Commissarissen van Jumbo-Visma). Tussen die twee heren klikte het goed. Volgens Lefevere vond er niet lang daarna ook een gesprek tussen Patrick Evenepoel (vader van Remco Evenepoel) en Bakala plaats. Daaruit werd de onvrede vanuit kamp Evenepoel duidelijk. Het leidde allemaal tot een overleg in Wenen, op de voorlaatste dag van de Tour. Volgens Lefevere schoof Jumbo-Visma-CEO Richard Plugge daar ook ineens bij aan. 'Ik heb er Quick-Step en Soudal bij betrokken. Richard is bij Visma langsgegaan. Tot er op een bepaald moment inderdaad een letter of intent is getekend om samen te gaan', geeft Lefevere toe.
'De opzet is nu om tot een constellatie te komen waarin Bakala, Van der Wallen en Richard Plugge de aandelen zouden verdelen. Ik zou die van mij verkopen', vervolgt de Vlaming zijn verhaal. Lefevere doet tevens uit de doeken dat - zoals verwacht - een eventuele rol in de Raad van Commissarissen zijn voorkeur geniet. 'Ik word in januari 69 jaar. Die leeftijd speelt en ik mag zeggen dat ik het ondertussen ook wel een klein beetje heb gehad.' Lefevere stelt dat hij nog niet precies kan uitleggen hoe de structuur van de fusieploeg er dan eventueel uit zou komen te zien. 'Dat is ook juridische spitstechnologie.' En hoe zit het dan precies met die WorldTour-licentie? 'Ik kan daar op dit moment geen deftig antwoord op geven. Als er andere mensen om een WorldTour-licentie verlegen zitten, kan het een optie zijn om Decolef (de juridische structuur achter Soudal - Quick-Step) te verkopen. Maar dan ben ik alweer voor mijn beurt aan het spreken.'
Volgens Lefevere is er op zéér korte meer duidelijkheid omtrent eventuele fusie Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step (en Amazon?)
Logischerwijs heeft het fuseren van de twee ploegen een hoop logistieke en personeel-gerelateerde problemen als gevolg. Een WorldTour-selectie mag immers maar 30 renners in dienst hebben, terwijl de twee brigades bij elkaar opgeteld al ongeveer 50 renners hebben. 'Eigenlijk is die hele oefening een mission impossible. Zondag is het 1 oktober, hoe ga je dat allemaal nog op tijd rond krijgen voor 2024? Welke ploeg heeft nu nog de mogelijkheid om pakweg vijftien renners en x-aantal mensen personeel over te nemen? Ik weet dat de mensen van mijn ploeg mij vertrouwen, maar zij moeten ook maar alles in de krant lezen, natuurlijk. Zoals: de komst van Amazon bij Jumbo-Visma. Dat is niet leuk', is hij stellig.
Lefevere laat doorschemeren dat hij niet echt zit te wachten op de aanwezigheid van Amazon binnen de ploeg. 'Blijkbaar is aan Nederlandse zijde één en ander in een stroomversnelling gekomen. Maar ik heb er geen zicht op in welke hoedanigheid Amazon daar aan boord komt. Misschien gaat het om content-creatie, om interne producties, ik weet het niet. Met drie partijen – Soudal, Quick-Step en Visma – kan iedereen verhoudingsgewijs zijn plaats vinden. Met Amazon als vierde partij lukt dat niet meer. Voor zover ik weet, was er vorige week nog geen sprake van hun komst. Dus ja, dit kan een gamechanger zijn. Het werpt op zijn minst een ander licht op de zaak.' Lefevere sluit af met de boodschap dat er op zeer korte termijn (lees: uiterlijk maandag 2 oktober) meer duidelijk wordt omtrent de vraag of de superfusie écht doorgaat.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties