Ongegronde ‘dopinggeruchten’ Vingegaard, te veel crashes, weinig Van der Poel in beeld: Netflix of net niks? Wielrennen
Wielrennen

Ongegronde ‘dopinggeruchten’ Vingegaard, te veel crashes, weinig Van der Poel in beeld: Netflix of net niks?

Ongegronde ‘dopinggeruchten’ Vingegaard, te veel crashes, weinig Van der Poel in beeld: Netflix of net niks?

Voor het tweede jaar op rij was de Amerikaanse streamingsgigant Netflix in de Tour de France om een serie te maken van 's werelds bekende wielerkoers. Net als seizoen één deed ook de tweede reeks weer de nodige stof opwaaien sinds de release afgelopen week. In de Leiderstrui zet - zonder al te veel prijs te geven - uiteen wat je per gevolgde ploeg kan verwachten en wat opviel.

Lees verder onder de video.

Visma | Lease a Bike

Visma | Lease a Bike (toen nog Jumbo-Visma) was net als vorig seizoen één van de gevolgde teams. De Nederlandse formatie bracht elf natuurlijk al de Amazon-documentaireserie uit, die grotendeels wel een beetje dubbelt met deze reeks van Netflix. Opnieuw zijn we in de ploegleiderswagen alle twijfel, emotie en vreugde die bij een Tour de France hoort.

Opvallend gegeven zijn de - volstrekt uit de lucht gegrepen? - dopinginsinuaties van onder meer Steve Chainel in de reeks. Ploegbaas Richard Plugge gaf de Fransen een por terug met de inmiddels wel bekende bier-uitspraken over Groupama-FDJ, die in de serie ook weer van beide kanten belicht werd. Marc Madiot kon er absoluut niet mee lachen en noemde zijn Nederlandse collega triest en zielig, maar daar bleef Plugge koeltjes onder.

UAE-Team Emirates

Tadej Pogacar werkte voor het eerste seizoen mee aan de Netflix-serie en dat zorgde toch wel voor ietwat extra cachet, al werd er op sportief vlak weinig nieuws aan de horizon getoond als het ging om de prestaties en uitspraken van de Sloveen in de Ronde van Frankrijk van afgelopen jaar.

Opvallend was - net zoals bij conculega Jasper Philipsen - dat Netflix bij hem thuis op bezoek kwam en Pogacar en zijn verloofde Urska Zigart in het Engels voorgekauwde stukjes tegen elkaar liet zeggen, waarbij de tenen van de gemiddelde wielervolger toch wel wat krommer werden.

INEOS Grenadiers

INEOS Grenadiers deed ook dienst als een van de lijdende onderwerpen en dat leverde wel interessante inzichten op. Tom Pidcock liet in aanloop naar de Tour van 2024 nog maar eens weten dat hij zelf zijn weg weg wil kiezen in de volgende Ronde van Frankrijk, maar in de Netflix-docu is te zien dat hij dat eigenlijk vorig jaar al deed.

Wat ploegleider Steve Cummings ook zeg, deed of voorstelde, Pidcock wilde vooral lekker zijn eigen ding doen. Het is dat mede-kopman Carlos Rodriguez er geen heisa van maakte en dat de ploeg nog twee etappes won, anders hadden de verhaallijnen mogelijk wel anders kunnen lopen...

Bahrain Victorious

Voor de niet-wielervolger zal de dood van Gino Mäder in deze serie relatief aangrijpend overkomen, maar in werkelijkheid heeft Netflix het tragische overlijden van de Zwitser van Bahrain Victorious eigenlijk misbruikt voor eigen gewin. Tegenover het eren van Mäder - wat overigens correct werd gedaan - stonden namelijk heel wat andere overtrokken valpartijen in beeld, alsook teksten als 'je moet risico's nemen om te kunnen winnen'.

Dieptepunt daarvan waren dergelijke teksten van Chainel bij de tijdrit, aangevuld met beelden van een crash van twee DSM-renners die niet meededen in het klassement en een schakelfout/lullige valpartij van Coquard. Het is dat Bahrain Victorious-renners Pello Bilbao en Matej Mohoric in woorden en daden het juiste de huiskamers in zullen brengen, dus respect voor die gasten.

BORA-hansgrohe

Bij BORA-hansgrohe leefden ze afgelopen Tour de France op twee planeetjes: enerzijds de klassementsambities van Jai Hindley en anderzijds spurtkanon Jordi Meeus. Heel veel zagen we de ploeg niet in beeld, maar met twee ritzeges en even de gele trui had Ralph Denk wel een mooi shot te pakken na het aangeven van de bidonnen.

Opvallend waren enkele uitspraken van Rolf Aldag, die benoemde dat 'andere ploegen meer budget' hebben en dat er daarom bijna niet te concurreren viel. Benieuwd hoe hij daar over enkele maanden tegenaan kijkt...

Decathlon AG2R

De man met ontegenzeggelijk de meeste minuten in beeld is - op de grote twee na - Ben O'Connor, wiens ups en downs mooi in beeld werden gebracht door de cameraploegen van Netflix. Van het moment dat hij tijdens training hoorde dat zijn voormalige maatje Mäder overleden was tot de moeilijke en mooie momenten in de Tour, alles was real.

Met de emotie van bazen Julien Jurdie en Vincent Lavenu erbij leverde het interessante inzichten op, waarbij het ook iets minder pijnlijk overkwam dan de editie van 2022, toen de zichtbare taalbarriere nogal ongemakkelijke momenten veroorzaakte. Ditmaal was er een happy end, door een ritzege van Felix Gall en enkele goede ritten van O'Connor.

Groupama-FDJ

Bij Groupama-FDJ stond uiteraard de eerder genoemde vete tussen Madiot en Plugge centraal. Nadat de Fransman de teksten van zijn Nederlandse evenknie had meegekregen beende hij - twee dagen voor het einde van de Tour - naar zijn renners om te vertellen dat dat de brandstof moest zijn voor de daaropvolgende rit.

Uiteindelijk kwam hij na een mindere Tour tot de conclusie dat hij het Franse volk wel voor een laatste keer hun held Thibaut Pinot had gegeven, wat ook heel wat waard was. Minpuntje was dan weer de heksenjacht tegen alles wat geelzwart was in de Vogezen, daags na die bier-uitspraken van L'Equipe. 'Bedankt Richard', klonk het cynisch in de ploegleidersauto van Jumbo-Visma.

Alpecin-Deceuninck

Vanuit Nederlands oogpunt was de deelname van Mathieu van der Poel voorafgaand aan het WK in Glasgow vorig jaar natuurlijk rete-interessant, maar mondiaal werd er allerminst zo over gedacht. De klassieke coureur reed zelf geen prijs in de Tour en kreeg dus ook amper minuten in de documentaireserie, in tegenstelling tot ploegmaat Jasper Philipsen.

In de bus was lolbroek Van der Poel wel volop aanwezig met zijn schaterlach, terwijl de stemming bij de gehele ploeg natuurlijk goed was. Jasper Disaster werd Jasper The Master, ondanks enkele akkefietjes zagen we logischerwijs ook weer een trotse lach bij de gebroeders Roodhooft na de meerdere ritzeges en groene trui.

Soudal Quick-Step

Ook Soudal Quick-Step kreeg weer redelijk wat airtime in de serie, met dank aan drie mannen: de in de openingsweek gevallen Fabio Jakobsen, chouchou Julian Alaphilippe en de man die de Ronde van Frankrijk van de Belgische formatie uiteindelijk tot een succes wist te maken in de slotweek: de Deense hardrijder Kasper Asgreen.

Jakobsen had zichtbaar pijn toen zijn wonden schoon moesten gemaakt worden, terwijl Alaphilippe - tot ergernis van Lefevere - nog eens moest babbelen over de uitspraken over en weer. Asgreen bracht de glimlach terug met zijn raids in de laatste dagen.

EF Education-EasyPost

Wie veel naar EF Education-EasyPost wil kijken, heeft aan één aflevering genoeg. Richard Carapaz liep op de openingsdag van de Tour een lelijke knieblessure op en daarmee eindigde direct het gedeelte van Jonathan Vaughters en co in de serie. Een hard gelag voor de Amerikanen, die bij monde van de ploegbaas meermaals over het financiële aspect praatten.

Zodoende kwam er van de bombarie dat Carapaz dé uitdager moest worden weinig terecht, maar ook dat is de Tour: in 2024 is het gewoon weer nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Astana Qazaqstan Team

Wat voor EF Education-EasyPost gold, was ook het geval voor het Astana Qazaqstan Team van Mark Cavendish. Die felbegeerde 35e ritzege was Netflix eerder al een losse documentaire waard, maar de Brit mocht uiteraard ook opdraven in dit nieuwe seizoen van de serie over de Tour.

Voor de Brit eindigde de Ronde van Frankrijk - volgens de serie voorgoed - troosteloos in de ziekenwagen, maar wielervolgers weten beter: eind juni is hij er gewoon weer bij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws