Het parcours voor de Tour de France van 2024 is bekend! De 21 etappes werden woensdag in het Palais des Congrès in Parijs definitief voorgesteld. Organisator ASO maakte in een eerder stadium al de drie eerste etappes en de laatste twee ritten bekend, maar wat kunnen we nog meer verwachten? In de Leiderstrui zet alles onder elkaar.
Wat we in ieder geval al wisten, is dat de Ronde van Frankrijk voor de eerste maal in de historie zal starten in Italië. Het Grand Départ is in Gino Bartali's geboorteplaats Florence, wat één van de vijf etappes is die nog voor de definitieve parcourspresentatie al in zijn volledigheid bekend was. Finishen doen we 205 kilometer later in Rimini, na een etappe met maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen.
Op dag twee trekt de stoet vanuit Cesenatico - als eerbetoon aan Marco Pantani - naar Bologna, over 200 kilometer. Ook deze rit herbergt de nodige heuveltjes en heeft met de welbekende San Luca een spectaculaire afsluiter, terwijl de derde etappe van Piacenza naar Turijn (over 225 kilometer) er één voor de sprinters zal zijn.
Al op dag vier van de Tour gaan we stevig klimmen, met de Galibier die wordt aangedaan, met de top op meer dan 2.600 meter hoogte. Na twee sprintkansen op dag vijf en zes staat op dag zeven een tijdrit van 25,3 kilometer op het programma. Een vrij vlakke tijdrit, met één kort klimmetje erin. In het tweede weekend van de Tour gaan we eerst sprinten, alvorens we in de negende etappe maar liefst 32 kilometer (verdeeld over veertien stroken) over gravel gaan rijden rond Troyes. Het is een etappe met 2.000 hoogtemeters en het overgrote deel van de grindstroken zit in de finale.
Mogelijk wind op dag tien, slijtageslag in etappe 15,
De tweede week begint vanuit Orléans, met een potentiële waaieretappe op dag tien en een uitstekende kans voor de goed klimmende aanvallers op dag elf, in het Centraal Massief. Ook de twaalfde etappe is normaliter spek naar de bek voor vluchters. In de derde etappe gaan we sprinten in Pau, alvorens we aan de Pyreneeën beginnen. Op dag veertien liggen de Tourmalet, Hourquette d'Ancizan en Pla d'Adet (3900 hoogtemeters) en op de laatste dag voor de tweede rustdag beklimmen de renners de Peyresourde, de Col de Menté, de Portet d'Aspet, de Col d'Agnès én Plateau de Beille. Bijna 5.000 hoogtemeters, een slijtageslag!
In de derde week staan de Alpen centraal, maar niet voordat we vanuit Nîmes meteen weer een mogelijke waaieretappe krijgen vanuit de rustdag. In de Alpen gaan we drie dagen koersen, met op dag zeventien de Col Bayard, de Col du Noyer en Superdévoluy op het menu en een dag later een kans voor de aanvallers richting Barcelonette. De negentiende etappe leidt over de Col de Vars, de Cime de Bonette en richting Isola 2000. Een rit met 4600 hoogtemeters en cols tot ver boven de 2.000 meter.
De voorlaatste etappe gaat richting Zuid-Frankrijk en is daarom niet voor de sprinters. Met de Col de Turini en de Col, de la Colmiane en de Col de la Couillole krijgen we voor Parijs-Nice bekende beklimmingen voorgeschoteld. En dan is er de laatste dag in Nice, een keer géén optocht naar Parijs dus! Voordat we finishen in de Zuid-Franse stad, moeten de mannen nog een tijdrit van 35 kilometer afwerken. Daarin zitten de beklimmingen van La Turbie en de Col d'Eze verwerkt.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties