Na de Giro d'Italia en de Tour de France - welke beide werden gedomineerd door veelvraat Tadej Pogacar - is het tijd voor de derde en tevens laatste grote ronde van het jaar: de Vuelta a España! Ook omtrent die Spaanse drieweekse zijn er weer allerlei pooltjes waar je als pronostiek-liefhebber aan kunt deelnemen. Voor wie nog niet op de lauweren wil rusten na al dat sportgeweld van afgelopen zomer, geeft In de Leiderstrui je tien interessante Vuelta-picks!
Joao Almeida, Primoz Roglic, Adam Yates en Wout van Aert kom je uiteraard niet tegen in deze lijst, maar daarachter staan er natuurlijk nog 172 renners aan de start van de Ronde van Spanje. Wie je daar wel of juist níet van mag beschouwen als 'dark horse'-tip? Dat is elk jaar het dilemma van de donkere paarden, waar we ook dit jaar weer even mee tobden.
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui
Voorbeschouwing op de Tour de France
Favorieten algemeen klassement (gele trui)
Favorieten puntenklassement (groene trui)
Favorieten bergklassement (bollentrui)
Favorieten jongerenklassement (witte trui)
Roger Adria - Red Bull-BORA-hansgrohe
Voor onze eerste tip wilden we een renner selecteren wiens kopman de Vuelta zomaar eens voor een vierde keer zou kunnen winnen. We hebben het natuurlijk over Primoz Roglic, die na zijn uitvallen in de Tour de France gebrand is op sportieve revanche in Spanje. Namens Red Bull-BORA-hansgrohe is hij dé meest vooruitgeschoven pion, met daarachter klimfiguren als Aleksandr Vlasov, Daniel Felipe Martinez en Florian Lipowitz.
Roger Adria maakt ook deel uit van het sterke octet. De 26-jarige Spanjaard - hij rijdt dus een thuiswedstrijd! - is pas aan zijn eerste jaar in de WorldTour-bezig, maar is iemand die je niet moet onderschatten. De man uit Barcelona kan een heuveltje prima verteren, heeft een goede punch in de benen en is ook nog eens erg rap, getuige onder meer zijn recent behaalde ereplaatsen in de Ronde van Burgos. Ook in de Ronde van Zwitserland, Eschborn-Frankfurt en de Ronde van Oman deed hij in sprints (van een gereduceerde peloton) mee om de serieuze plaatsen. Het is dus enkel de vraag of hij binnen de Roglic-ploeg wat vrijheid krijgt om af en toe mee te spurten... Mocht je een spel spelen waar teampunten van belang zijn, zou dat - mits Roglic de leiderstrui gaat dragen - een fijne bijkomstigheid zijn!
Jon Aberasturi - Euskaltel-Euskadi
We vervolgen met een rot in het vak, zijnde Jon Aberasturi. De 35-jarige Spanjaard is doorheen zijn carrière vrijwel altijd een Conti-renner geweest, al maakte hij in 2022 en 2023 wél deel uit van het WorldTour-peloton, daar hij de kleuren van het toenmalige Trek-Segafredo vertegenwoordigde. Dit jaar keerde hij terug op het oude nest, bij Euskaltel-Euskadi.
Aberasturi is onder pool-liefhebbers toch wel een beetje een cultfiguur: een coureur die vaak meedeed aan de Vuelta en als verkapte garantie op ereplaatsen gold. Sinds 2018 reed hij liefst achttien keer naar een toptwintigresultaat in de Vuelta, wat hem dus vaak de nodige punten opleverde. Duur is de man haast nooit, terwijl hij op moment van schrijven in goede vorm verkeert: in de Ronde van Burgos finishte hij tweemaal bij de beste zeven.
Pau Miquel - Equipo Kern Pharma
Sprintkansen zijn er niet per se veel, maar we blijven toch even bij de rappe mannen. Equipo Kern Pharma komt in principe met een vrijbuitersploeg naar de Gran Salida in Lissabon en één van die 'vrijbuiters' is Pau Miquel. De 23-jarige man uit Spanje is eigenlijk misschien meer een heuvelspecialist dan een sprinter pur sang, maar laat dat nu nét van grote waarde zijn in deze Vuelta.
Waarom? Vlakke sprints (lees: ritten die qua profiel wat weg hebben van een biljartlaken) zijn er amper in de Vuelta, dus is het in het merendeel van de sprints broodnodig om over een relatief goed klimvermogen te beschikken. En daar weet Miquel wel raad mee. Zo werd hij dit jaar bijvoorbeeld al knap zevende in de lastige Circuit Franco Belge, maar was ook een vierde plaats in een rit uit de Ronde van het Baskenland als knap te bestempelen. Opschrijven die jongen!
Max Poole - dsm-firmenich PostNL
Echt onbekend is hij niet meer, maar met een renner als Max Poole (dsm-firmenich PostNL) kun je misschien wel het verschil maken in je pooltje. Na wat eigenlijk als een voorjaar vol tegenslag (en dus blessures) gold, stond de pas 21-jarige Brit er direct bij zijn rentree. In de Ronde van Burgos werd hij knap tweede in het eindklassement, achter Sepp Kuss.
Poole wordt door zijn ploeg naar voren geschoven als kopman voor het algemeen klassement. Het is natuurlijk nog maar de vraag in hoeverre hij, na die blessure, een drieweekse ronde gaat verteren - ervaring heeft hij in ieder geval wel, aangezien hij vorig jaar ook de Vuelta reed - maar zijn talent staat buiten kijf. En met Poole kun je ook een sloot aan punten voor de jongerentrui binnenharken!
Mathias Vacek - Lidl-Trek
We blijven even bij de jonkies en komen aan bij Mathias Vacek, het Tsjechische toptalent van Lidl-Trek. Vacek mag zijn debuut in een grote ronde maken. En terecht, want hij bewees dit jaar als heuse allrounder (én als rechterhand van Thibau Nys!) al dat hij goed bergop kan.
Vacek heeft bovendien een uiterst goede tijdrit in de benen, terwijl hij ook snel kan aankomen. Inderdaad, een alleskunner, die bovendien de vrijheid zal krijgen om zo af en toe mee te sluipen in de vlucht van de dag. Wat wil je nog meer?
Pelayo Sanchez - Movistar
In de Giro d'Italia was Pelayo Sanchez toch wel één van dé (baroudeur)-revelaties. De geboren aanvaller wist vanuit de vlucht een ritzege mee te snoepen en werd niet veel later ook nog eens een keer tweede. U raadt het al: de Zuid-Europeaan is een aanvaller pur sang.
Als we Thomas De Gendt - die inmiddels wel van de hoed en de rand weet - moeten geloven, zijn er een stuk of tien kansen voor de vluchters in deze Vuelta. Tel daar bij op dat Sanchez een wedstrijd in eigen land rijdt en je zou hem haast direct in je team klikken! Sinds de Ronde van Zwitserland en het Spaans kampioenschap (beide koersen in juni) reed de 24-jarige klim- en heuvelrenner geen koers meer, dus is het een beetje gissen naar zijn vorm. Maar mocht die aanwezig zijn, noteren we hem beter direct!
Jhonatan Narvaez - INEOS Grenadiers
Een échte dark horse ben je misschien niet meer, als je begin mei in de ouverture van de Giro d'Italia Tadej Pogacar erop legt in de spurt. Toch willen we Jhonatan Narvaez graag noemen als pareltje voor je Vueta-pool, temeer omdat er véél heuvelritten en vluchterskansen gaan zijn.
Bij de INEOS Grenadiers-ploeg, waar Thymen Arensman en Carlos Rodriguez de kopmannen voor het algemeen klassement zullen zijn, krijgt de Zuid-Amerikaan sowieso wat vrijheid om net als in de voor hem o zo geslaagde Giro voor eigen kansen te gaan. En Narvaez kun je wel om een boodschap sturen, zeker in zijn huidige vorm. Recentelijk werd hij nog sterk vijfde in de Clasica San Sebastian. Ook met het oog op het puntenklassement is hij mogelijkerwijs een mooie aanvulling voor je ploeg.
Cristian Rodríguez - Arkéa - B&B Hotels
Renners die aanhaken en vervolgens via vroege vluchten stapsgewijs omhoog klimmen krijgen vaak niet de populariteitsprijs. Denk aan Louis Meintjes (Intermarché-Wanty) en Guillaume Martin (Cofidis), die op die manier al meermaals top-tien haalden in een grote ronde. Voor deze Ronde van Spanje willen we Cristian Rodríguez (Arkéa - B&B Hotels), ondanks dat hij het in de Tour níet op die wijze trachtte te doen, nomineren voor die 'award'.
In La Grande Boucle hadden we - zijn positieve uitspatting in rit twee daargelaten - misschien iets meer verwacht van Rodriguez, die het in 'zijn' Spanje gewoon opnieuw mag en kan proberen. Aanhaken kan hij op zeker, maar dat levert vaak een plek bij de beste vijftien tot twintig op in de daguitslag. Rodríguez weet echter wat hem - net als de rest van zijn ploeg - te doen staat: punten scoren, wat voor de uitstekende klimmer kan door in de bergen op avontuur te trekken en zo een plekje in het klassement te behalen. Vorig jaar werd hij zodoende dertiende in de Vuelta, dit seizoen zat hij er al bij in zware koersen als de Rondes van Oman, Catalonië, Romandië en Tirreno-Adriatico. Hij kan het dus wel!
Arjen Livyns - Lotto-Dstny
Ook de voorlaatste in onze tienkoppige rij is een groterondedebutant. We hebben het over Arjen Livyns, de 29-jarige Belg van Lotto-Dstny. In de ploegaankondiging van de roodhemden werd hij naar voren geschoven als zijnde 'spurter van dienst'. Livyns als sprinter bestempelen is misschien wat te veel van het goede, maar redelijk rap is hij alleszins wél.
Livyns mag sowieso zijn ding doen in het geringe aantal massasprints, maar kan verder ook aardig een heuveltje over. We moeten zeker in het achterhoofd houden dat het groterondewerk allemaal nog nieuw is voor de kleine Vlaming, die onlangs tweemaal top-zes sprintte in de Sibiu Tour. Eerder dit jaar werd hij ook nog keurig achtste in de Muscat Classic, dus sluiten we - het zou ook vanuit een vlucht kunnen - toptwintigplaatsen in de Vuelta zeker niet uit.
William Junior Lecerf - Soudal Quick-Step (T-Rex Quick-Step)
De laatste plek in onze lijst gaat in deze Tour naar een van de jongste deelnemers van dit jaar, William Junior Lecerf van Soudal Quick-Step, de ploeg die de Vuelta zal rijden onder de naam T-Rex Quick-Step. De 21-jarige Belg was begin dit jaar toch wel een van de verrassingen, daar hij achter Simon Yates direct knap tweede werd in de AlUla Tour. Kort erna reed hij een puike Ronde van Rwanda, met zelfs een ritzege en talloze ereplaatsen.
Binnen T-Rex Quick-Step is Mikel Landa de kopman voor het algemeen klassement, maar krijgt de rest van de ploeg ook zijn kansen op ritsucces. In de geaccidenteerde ritten mogen we dus zeker het nodige verwachten van ook vlieggewicht Lecerf, al is het natuurlijk wel de vraag in hoeverre hij kan omgaan met de druk in zo'n grote ronde...
Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties