Remco Evenepoel mag zich de komende vier jaar en voor de rest van zijn leven olympisch kampioen wegwielrennen noemen. De Belg, die vorige week ook al de tijdrit won, reed alles en iedereen op een hoop met een glansrijke onderneming in het laatste uur. Mathieu van der Poel kwam in de tang terecht en deed niet mee om de medailles.
Er is dagen, weken en maanden over gepraat, maar de dag was eindelijk daar: de olympische wegrit in Parijs. Een speciale koers, die maar een keer in de vier - en in dit geval drie - jaar verreden wordt. Daarbij is ie ditmaal nog specialer, wetende dat er voor de eerste keer slechts negentig renners aan het vertrek mogen staan. Geen communicatie, een klein peloton en een parcours waarop van alles mogelijk is: alle reden tot chaos!
Vooraf werd er dus al wat gehint op een race waarin het van start tot finish koers zou zijn, maar daar bleek na het lossen van het startschot door Peter Sagan niets van waar. In de eerste meters vielen enkele zogenoemde exoten aan, die direct de ruimte kregen. Het klassieke WK-scenario dus, ook met een peloton van negentig man.
In dat kwintet dat alle ruimte kreeg zaten Eric Manizabayo (Rwanda), Thanakhan Chaiyasombat (Thailand), Ed Dhogmy (Marokko), Christopher Rougier-Lagane (Mauritius) en Charles Kagimu (Oeganda), terwijl de Denen en de Nederlanders de controle in het peloton op zich namen. Ondertussen was er alle tijd voor een dolletje hier en daar, met onder meer Van der Poel en Evenepoel die aan het babbelen sloegen.
Nederlanders en Denen zetten Belgen onder druk met blufpoker
Daan Hoole (Nederland) en Mikkel Bjerg/Michael Morkov (Denemarken) hielden het samen zo'n zeventig kilometer vol op kop van het peloton, maar dat moment grepen ze wel aan om hun hand wat terug te trekken, Landen als België en Frankrijk zaten namelijk mee op de bagagedrager zonder enige inspanning en dat was niet direct de bedoeling. Door deze situatie van vertwijfeling liep de voorsprong van de vijf voorin heel snel op tot bijna een kwartier.
Hoole probeerde het dan maar even zelf, waarmee er een nieuwe situatie ontstond: die van het anticiperen. De grote landen hielden elkaar daarbij nauwlettend in de gaten, maar andere landen kregen wel de ruimte: Elia Viviani (Italië), Gleb Syritsa (neutraal), Ryan Mullen (Ierland) en Georgios Bouglas (Griekenland) kregen een gat en mochten dat direct uitbouwen tot meerdere minuten.
De druk die Nederland en Denemarken op de Belgen trachtten te zetten, betaalde zich uit: Tiesj Benoot zette zich uiteindelijk toch op kop namens de zuiderburen, terwijl de Fransen hoog spel bleven spelen. Toch kwam het tempo er op deze manier wel weer in, waardoor de kopgroep - en ook de achtervolgers - met de klap weer enkele minuten kwijtspeelden.
Lees verder onder de foto.
Vanaf dat moment lag de situatie wel even vast. Het peloton knabbelde wat af van de voorsprong, terwijl de vluchters en achtervolgers naar elkaar toe bewogen. Zonder Syritsa maakten de drie achtervolgers uiteindelijk de aansluiting op 120 kilometer van de aankomst, maar op dat moment was het peloton ook nog maar drie minuten van hen verwijderd. Alles op een zakdoek, terwijl de nervositeit ook wat toenam: Alex Kirsch uit Luxemburg lag mede daardoor als eerste tegen de grond. Zijn Zweedse Lidl-Trek-ploegmakker Jakob Soderqvist bracht hem terug.
Op negentig kilometer van de aankomst begon het spel van de anticipatie. De Fransman Valentin Madouas gooide de knuppel in het hoenderhok en zag reactie bij onder meer Magnus Sheffield, Ben Healy, Mattias Skjelmose, Dylan van Baarle en Jasper Stuyven. In deze fase verdwenen ook de toppers al niet meer al teveel van het front, daar de ogen open houden het beste kan vanuit de voorste posities.
Uiteindelijk slaagden twee renners erin om als eerste wat afstand te creëren, de Ier Ben Healy en Kazach Alexey Lutsenko. Door het gebrek aan oortjes wist de nog altijd voorop rijdende Mullen echter niet dat zijn kopman onderweg was. Op het moment dat Healy de aansluiting wist te maken, zat het peloton ook al op de hielen van de leiders.
Evenepoel krijgt geen ruimte van concurrentie, Van der Poel dropt bom
Op 75 kilometer van de aankomst toonden de Belgen wat force bergop, maar het leidde niet direct tot verschillen. Evenepoel probeerde daarna weg te komen, maar mannen als Christophe Laporte en Jhonatan Narváez waren bij de pinken. Bij een tweede poging reageerden Matteo Jorgenson, Mads Pedersen en Alberto Bettiol adequaat, de derde keer was het zelfs de Est Madiks Mikhels. All eyes on Remco.
Ondertussen naderden we stilaan Parijs en gebeurden er geen significante dingen in de eerste heuvelzone. Net voordat we de lokale ronde in de Franse hoofdstad bereikten, reed er een sterke groep subtoppers weg: daarbij Stefan Küng (Zwitserland), Marco Haller (Oostenrijk), Valentin Madouas (Frankrijk), Nils Politt (Duitsland), Fred Wright (Groot-Brittannië), Michael Woods (Canada) en de renner uit Mongolië: Jambaljamts Sainbayar.
Binnen de klap reden zij één minuut weg, waardoor de Belgen direct genoodzaakt waren om Benoot weer op kop te posteren. Hulp van de Denen kregen ze op dat moment niet direct, daar hun kopman Pedersen net als de Sloveense troef Matej Mohoric een mechanisch mankement kende op een moment dat je dat liever niet hebt. Net voor de Rue Lepic richting Montmartre.
Op die beklimming zette Van der Poel direct de toon met een verschroeiende aanval, die in beginsel enkel door grote rivaal Van Aert beantwoord kon worden. In de afzink volgden Jorgenson, Julian Alaphilippe en Toms Skujins het voorbeeld van de Belg, terwijl Healy voorin Lutsenko loste en solo zijn weg door Parijs voortzetten.
Lees verder onder de video.
Doordat Alaphilippe - vanwege de aanwezigheid van Madouas in de groep daarvoor - niet meereed, stokte de samenwerking was en kreeg Pedersen een kans om het gat te dichten. Heel even viel het vervolgens stil, wat Evenepoel als perfect moment aangreep om zijn cartouche in te zetten. De compacte hardrijder nam met de klap een voorgift en denderde in één ruk naar de groep-Küng, die op dat moment nog altijd een halve minuut achter Healy reed.
Op de eerstvolgende strook bergop reed Evenepoel direct door naar Healy, terwijl de andere mannen een voor een los werden gereden. Van Baarle kreeg de ondankbare taak om het gat klein te houden in functie van Van der Poel, maar er kwamen enkel maar secondes bij tegenover de ontketende Belg. Die begon met 45 seconden voorsprong en vier mannen in zijn wiel aan de voorlaatste keer Montmartre.
Daar kon enkel Madouas het wiel van Evenepoel houden, al was het niet van harte. In de achtergrond posteerde Van der Poel zich direct op kop aan de voet van de keienklim naar Montmartre, om er even later nog een laagje bovenop te doen. Eén man kon de Nederlander volgen, maar dat was juist de man die hij niet wenste: Van Aert, landgenoot van Evenepoel.
Dus liet hij het weer stil vallen, wat kansen bood aan mannen voor mannen als Jorgenson, Pedersen, Alaphilippe, Christophe Laporte en tal van anderen voor hun jacht op een bronzen of zilveren medaille. Ondertussen was de strijd voor de gouden variant volop bezig, met de zichtbaar lijdende Madouas in het spoor van de TGV uit België. Op vijftien kilometer van de aankomst was het van dat: adieu Valentin, adieu tout le monde.
Lees verder onder de foto.
Evenepoel reed met de klap een halve minuut weg van de volledig overkookte Fransman en bouwde het gat tot de andere favorieten ook rap uit, waardoor de laatste tien kilometer meer weg hadden van een parade op de Montmartre of theatervoorstelling in het Moulin Rouge. Ont-ketend, deze versie van de Remco Evenepoelympics. Op vier kilometer van het einde reed hij nog lek en met de nodige adrenaline schreeuwde hij om een nieuwe fiets, maar dat bleek nergens voor nodig: de titel was al lang en breed binnen.
Achter Madouas reden Jorgenson en Laporte weg van de andere concurrenten, waar Van Aert ervoor zorgde dat de echt grote kanshebbers (Van der Poel en Pedersen) geen vuist meer konden maken. Laporte pakte nog heel knap de derde plek daarachter.
Uitslag wegrit Olympische Spelen 2024 - mannen
Results powered by FirstCycling.com
HBO Max | Sport neemt het stokje over van Eurosport als online streamingdienst voor wielerfans! Meld je nu aan en mis geen kilometer van de olympische wegrit voor mannen!
Lees ook
Programma en uitslagen Olympische Spelen Parijs 2024 | Dit staat er nog op de rol
Voorbeschouwing wegrit Olympische Spelen 2024 - vrouwen | SD Worx together? Niet op de Spelen!
Lees Olympische Spelen 2024 - mannen terug in ons liveblog
Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties