Tegen alle verwachtingen in heeft niet Primoz Roglic maar Maximilian Schachmann Parijs-Nice opnieuw gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam in de slotetappe twee keer ten val en na de tweede keer moest hij lossen uit het peloton en zou uiteindelijk niet terugkeren. Magnus Cort Nielsen won de laatste etappe.
De Franse rittenkoers eindigde dit jaar, net als vorig jaar, niet in Nice, maar in Levens. Door de lockdown in Nice werd de slotetappe aangepast. Het parcours was een stuk minder zwaar dan het aanvankelijke uitgetekende parcours, toch bood het voldoende kansen voor een explosief koersverloop. De renners hoefden immers slechts 93 kilometer af te leggen en konden de registers vanaf het begin dus volledig opentrekken.
Drie keer moest er door het peloton een plaatselijk parcours worden aangedaan, met één gecategoriseerde klim, de Côte de Duranus (3,9 km aan 3,7%), en een klimmend stuk van meerdere kilometers naar de finish, waarvan het eerste stuk, met een kilometer aan 7,5 procent, het zwaarst was. Het was een ideaal parcours voor de aanvallers en de mannen met explosiviteit in de benen.
Volle bak koers, pech voor Schachmann
Vanuit de start waagden Julien Bernard en Remí Cavagna gelijk een poging om te ontsnappen. Hoewel zij niet de ruimte kregen, was het signaal voor een snoeiharde koers gegeven. Intussen stond nummer twee van het klassement Schachmann even langs de kant van de weg met mechanische pech. Hij kon na een korte achtervolging echter weer de aansluiting met het op hol geslagen peloton maken.
Onder het hoge tempo brak het peloton in meerdere groepen. Waar de meeste groepen weer wisten terug te keren, was het vooraan zes renners gelukt om tijdens de afdaling van de eerste keer Côte de Duranus weg te rijden. De namen waren: Dylan van Baarle, Dylan Teuns, Sergio Henao, Quentin Pacher, Dorion Godon en Louis Meintjes. Het verhaal van de vluchters was echter kort, want enkele kilometers later was alles weer te herdoen.
Roglic valt maar keert dankzij ploeggenoten snel terug
Het bleef daarna aanvalspogingen regenen, maar geen enkele ontsnapping kon op de goedkeuring van het gehele peloton rekenen. Het chaotische koersverloop leidde ook tot valpartijen en één van de voornaamste slachtoffers was leider Roglic. De Sloveen kwam er echter redelijk ongeschonden vanaf. Vooraan vertraagden zijn ploeggenoten het tempo, waardoor hun kopman vlot terug kon keren.
Lucas Hamilton toonde zich onderweg attent door een tussensprint te winnen, waardoor hij Tiesj Benoot voorbij ging en steeg naar plek vijf in het virtuele klassement. Ondertussen waren acht man weggereden; Cees Bol, Jonas Rutsch, Sven Erik Bystrom, Warren Barguil, Stefano Oldani, Tim Declercq en Johan Jacobs. De laatste moest zijn inspanningen echter snel bekopen en viel terug naar het peloton. Waar Jacobs terugviel, maakte Laurens De Plus knap de oversteek naar voren, waardoor er nog altijd acht vluchters waren.
Vanuit de koers kwam het bericht dat David Gaudu had opgegeven. De Fransman was bij dezelfde valpartij als Roglic betrokken en sloot een teleurstellende Parijs-Nice in mineur af. Het was nog niet afgelopen want ook Alexey Lutsenko schoof over het asfalt. Hij kon in tegenstelling tot Gaudu wel zijn weg vervolgen.
Roglic valt weer en moet lossen
De voorsprong van de acht vluchters schommelde constant rond de minuut. In het peloton toonde vooral Luis Leon Sanchez zich actief. De renner van Astana viel meerdere keren aan en na de zoveelste aanval wist hij zich met acht andere renners los te rukken van het peloton. Het ging om Krists Neilands, Michael Matthews, Simon Geschke, Julien Bernard, Omar Fraile, Matteo Trentin, Edward Theuns en Damien Touzé. Na een achtervolging van ongeveer dertien kilometer maakten zij de aansluiting met de koplopers, waardoor er een kopgroep van zeventien renners ontstond.
Roglic kwam ondertussen in de problemen, hij was naar verluidt een tweede keer gevallen en dat had overduidelijk grote invloed op zijn rijden. Op een vlak stuk moest hij lossen uit het peloton. George Bennett, Sam Oomen, Lennard Hofstede en Steven Kruijswijk lieten zich gelijk afzakken om het gat op het peloton te dichten. Daar had BORA-hansgrohe voor hun kopman Schachmann (nummer twee in klassement) het heft in handen genomen om de Sloveen definitief de nek om te draaien.
Aangeslagen Roglic verliest eindzege Parijs-Nice
De ploeggenoten van Roglic brachten hem dichtbij het peloton, maar het laatste stuk moest hij alleen doen. Dat bleek echter te veel gevraagd voor de aangeslagen klassementsrenner. Hij verloor de groep snel uit het oog, waardoor de eindzege en ook het podium aan hem voorbij ging.
Ook in de kopgroep was het volop koers. Rutsch, Bystrom, Barguil en Bernard hadden de rest achter zich gelaten en gingen op jacht naar de ritzege. Het peloton was echter vol op stoom om Roglic verder op achterstand te zetten en op elf kilometer van de streep werden de vier bij de kraag gevat.
De strijd om de ritzege kon weer opnieuw beginnen. Dylan van Baarle en Ion Izagirre kozen als eerste de aanval, maar kregen geen ruimte. Daarna was het de beurt aan Aleksandr Vlasov, die een sterke demarrage plaatste en een groot gevaar was voor Schachmann. De Duitser zag het gevaar en reageerde adequaat, waardoor de Rus weer teruggepakt werd.
Op een steile strook op vijf kilometer van de finish plaatste Sergio Henao een krachtige acceleratie en sloeg hij aanvankelijk een mooi gat. Hij viel echter snel stil en de rest van het zwaar uitgedunde peloton kwam weer terug. Nieuwe aanvallen volgden. Neilands, Guillaume Martin en de pechvogel van de zevende etappe Gino Mäder deden een sterke poging. Het was hen echter ook niet gegund. Jai Hindley haalde ze namens Team DSM terug. Het werd ondanks alle aanvallen een sprint van een uitgedunde groep. Daarin was Cort Nielsen de snelste.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties