(29 juni 2021) De rennersvakbond CPA is bereid een staking van de wielrenners in de Tour de France te steunen, nadat in de derde etappe een groot gedeelte van het peloton onderuit ging in de slotfase van de rit. Op dit moment zou er achter de schermen gekeken worden of dit een passende actie is voor veranderingen.
Het Laatste Nieuws meldt dat er 's avonds na de etappe druk over en weer gebeld is over mogelijke acties. Er heerst behoorlijk wat onvrede binnen én buiten het peloton na alle valpartijen in de derde etappe. Voorafgaand aan de rit werd er door verschillende partijen reeds aangekaart dat de finale onveilig zou zijn, waardoor de CPA had gevraagd de tijdsopname te stoppen op vijf kilometer van de finish. De ASO zou welwillend zijn geweest om mee te werken, maar de wedstrijdjury stak daar een stokje voor. Zij wilde zich aan de reglementen houden, aldus de Belgische nieuwssite.
De CPA merkt dat er op dit moment veel boosheid heerst in het peloton en is dan ook van plan om een eventuele staking ten faveure van de veiligheid te steunen. Op dit moment is er echter nog geen definitieve beslissing genomen over deze actie, daar sommige renners het te ver vinden gaan na wat er allemaal gebeurd is. In de loop van de ochtend zal hierover meer duidelijk worden.
Update - 29 juni 2021 (10.25 uur): 'Renners gaan protesteren in vierde Tourrit'
Het Laatste Nieuws meldt dat de renners in het Tourpeloton tijdens de vierde etappe van plan zijn te gaan protesteren. Het plan zou zijn om de eerste vijftig kilometer aan een rustig tempo te rijden, waarna er gestopt zal worden door het peloton. In de laatste honderd kilometers zal er vervolgens wel echt worden gekoerst. Dit zou gebeuren uit onvrede rond de etappe van maandag, waarin door veel renners gevallen werd.
Update - 29 juni 2021 (12.40 uur): Verwarring rond protest: wel of niet?
Er heerst momenteel enige verwarring rond het mogelijke rennersprotest in de vierde etappe in de Tour de France. Een statement van de CPA maakt geen melding van een staking, maar roept wel op tot een aanpassing van de driekilometerregel. Het lijkt er in ieder geval op dat de renners 'gewoon' van start gaan, maar het is nog onduidelijk in welke vorm dat is.
Voor de laatste ontwikkelingen rond dit onderwerp verwijzen wij graag naar onze liveblog.
Update - 29 juni 2021 (13.40 uur): Klein protest, dialoog aangaan belangrijkste volgens Gilbert
Voor aanvang van de etappe sprak Philippe Gilbert namens de renners: 'We hebben gisteren gevraagd om de driekilometerregel aan te passen, maar dat is niet gehonoreerd.' Toch steekt hij de hand in eigen boezem: 'Het komt ook door de renners, die willen allemaal op de eerste rij zitten. Als het dan zo snel gaat, zit een ongeluk in een klein hoekje.' En het belangrijkste volgens Gilbert: 'We moeten de dialoog aangaan. Dat de organisatie dan aan tafel kan gaan zitten en beslissingen kan maken en iets kan veranderen in de toekomst.'
De renners gaan nu volgens Gilbert een minuutje stilstaan en vervolgens tien kilometer langzaam fietsen. En een oplossing voor in de toekomst: 'Een official die een paar uur, of een paar weken, voor het peloton uit rijdt. Zoals die afdaling van gisteren, we wisten dat die gevaarlijk werd en dat was misschien iets dat aangepast had kunnen worden.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties