Een dag na de Ronde van Lombardije staat nog een prachtige koers op het programma. In Frankrijk wordt namelijk zondag Parijs-Tours verreden over onverharde wegen en korte, steile heuvels. In de Leiderstrui bespreekt het parcours en de favorieten!
Parijs-Tours kent sinds een aantal jaren een ander parcours en dat vertekent het beeld enigszins. Pas sinds 2018 kent de koers ook onverharde stroken onderweg. Daarvoor liep de koers nog weleens uit op een massasprint, maar wisten ook renners als Matteo Trentin en Greg Van Avermaet te winnen vanuit een aanval. De Parijs-Tours met onverharde wegen werd tweemaal gewonnen door Team DSM met Casper Pedersen en Søren Kragh Andersen, terwijl Jelle Wallays overwon namens Lotto Soudal.
De editie van 2020 kende een iets minder deelnemersveld doordat de koers op dezelfde dag werd verreden als de Giro d'Italia en Gent-Wevelgem, maar dat zorgde niet voor een mindere koers. In een heerlijke strijd tussen Benoît Cosnefroy en Pedersen ging de laatstgenoemde met de zege aan de haal. De renner van Team DSM was hem te sterk af in een sprint-a-deux.
Laatste winnaars Parijs-Tours
2020 Casper Pedersen
2019 Jelle Wallays
2018 Søren Kragh Andersen
2017 Matteo Trentin
2016 Fernando Gaviria
2015 Matteo Trentin
2014 Jelle Wallays
2013 John Degenkolb
2012 Marco Marcato
2011 Greg Van Avermaet
Parcours, weer en tijden Parijs-Tours 2021
Parijs-Tours begint eigenlijk heel gemoedelijk. De koers van 212 kilometer kent nog geen lastige obstakels in de eerste 160 kilometer. Daarna begint het feest: In de laatste vijftig kilometer moeten de renners maar liefst zeven heuvels en negen onverharde stroken overwinnen. In de lange finale volgen de heuvels en de Chemins des Vignes (wijnpaden) elkaar in rap achter elkaar op.
De zeven heuvels zijn niet langer dan 1100 meter, terwijl de kortste maar 400 meter is. Vergis je echter niet, want door de snelle opeenvolging van steile stukken - gemixt met de onverharde wegen - kan dat nog een zware kluif worden. Het minst zware stuk bergop is vier procent, terwijl de steilste heuvel bijna de negen procent aantikt, al is dat tegelijkertijd wel de kortste.
De laatste pukkel ligt op negen kilometer van de finish, dus de negen heuvels gaan waarschijnlijk een grote rol spelen in het koersverloop en de uiteindelijke winnaar. Datzelfde geldt voor de onverharde wijnpaden. In totaal telt het parcours 9,5 kilometer van die stroken, allemaal tussen kilometer 160 en kilometer 199. De laatste strook ligt iets voor het slotklimmetje, dus het is daarna niet lang meer richting de finish.
Beklimmingen
161,3 km: Côte du Goguenne (650 meter aan 7,2%)
168,2 km: Côte du Bois Chancay (750 meter aan 6,6%)
178,7 km: Côte de la Vallée du Vau (1100 meter aan 4,5%)
183,9 km: Côte de la Rochére (400 meter aan 8,7%)
189,7 km: Côte de la Vallée Chartier (600 meter aan 5,7%)
195,1 km: Côte de Vouvray (500 meter aan 5,2%)
201,8 km: Côte de Rochecobron (800 meter aan 4%)
Onverharde stroken
161,3 km: La Grosse Pièrre (1500 meter)
165,6 km: Château de Valmer (500 meter)
168,8 km: Chançay à Reugny (900 meter)
178,9 km: Noizay (600 meter)
181,7 km: Les Épinettes (1200 meter)
183,9 km: Vernou (900 meter)
187,2 km: La Solidarité (1500 meter)
189,9 km: Le Peu Morier (1600 meter)
198,5 km: Le Rochecorbon (800 meter)
Weer
Het parcours is dus zeer uitdagend, maar de renners hoeven zich ogenschijnlijk geen zorgen te maken over het weer. Een week eerder was het nog enorm zwaar over de kasseistroken van Parijs-Roubaix in de modder, bij Parijs-Tours lijkt dat niet het geval. In finishplaats Tours is het de hele dag droog met temperaturen net onder de twintig graden Celsius. Voor startplaats Chartres geldt diezelfde weersverwachting.
Tijden
Start: 11.40 uur
Finish: rond 16.50 uur
Favorieten Parijs-Tours 2021
Veel klassiekerspecialisten hebben door het WK en Parijs-Roubaix nog een vormpiek om te benutten in de slotweken. Een van die renners is Christophe Laporte. De Fransman van Cofidis werd zesde in Parijs-Roubaix en liet al meermaals zien goed overweg te kunnen op een parcours als dit. Hij heeft overigens ook nog een ploegmaat met kansen om te winnen, al is die kans wat kleiner: Piet Allegaert werd tweede in de Tro-Bo Léon, die een vergelijkbaar parcours kent. Wanneer zoals bij Laporte de uitslag tijdens Parijs-Roubaix als handvat wordt genomen, moet ook Florian Vermeersch genoemd worden. Hij werd knap tweede en beschikt dus over goede vorm.
Dan moet hij echter wel afrekenen met Jasper Stuyven. De Belg van Trek-Segafredo greep net naast een medaille op het WK, maar liet zien goede benen te hebben. Daarnaast heeft hij een sterk eindschot, net als zijn ploeggenoot Edward Theuns. Bij Intermarché-Wanty-Gobert kunnen ze rekenen op Taco van der Hoorn en Danny van Poppel. Het duo heeft bewezen heuvels goed te kunnen verteren en zich thuis te voelen op onverharde wegen. Datzelfde geldt voor Timo Roosen. De Nederlanders reden Parijs-Roubaix in dienst van Wout van Aert, maar kunnen zelf ook een goede uitslag rijden op deze wegen.
Daarachter rijdt nog een heel contingent aan grote kanshebbers. Op de startlijst staan namelijk ook rappe mannen als Jasper Philipsen, Jordi Meeus, Nacer Bouhanni en Dylan Groenewegen. Waar het bij de twee laatste renners de vraag is of de heuvels overleefd worden, zijn Philipsen en Meeus op papier in staat dit tot de meet vol te houden. Tevens wisten zij in de afgelopen weken allebei hun koersen te winnen. Ook Arnaud Démare staat aan de start, maar hij heeft al een tijdje niet meer kunnen winnen. Kan hij het tij keren in Tours?
Daarachter zit nog een hele groep outsiders. Uno-X heeft rappe mannen mee in Rasmus Tiller en Kristoffer Halvorsen. Tiller liet zich zien in Binche-Chimay-Binche met plek twee achter Van Poppel, terwijl hij in de Antwer Port Epic meezat in de groep van Mathieu van der Poel, ondanks dat hij meermaals lek reed. Valentin Madouas kan namens Groupama-FDJ toeslaan wanneer Démare niet presteert.
Team DSM neemt twee oud-winnaars mee in Casper Pedersen en Søren Kragh Andersen, TotalEnergies heeft in Anthony Turgis een goede kandidaat en Israel Start-Up Nation neemt Sep Vanmarcke en Tom Van Asbroeck mee, die in Parijs-Roubaix zeer goed presteerden. Dan rijden ook oudgedienden als Niki Terpstra, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert nog mee, al hebben die niet de beste benen op het moment.
TV Parijs-Tours 2021
De koers is op twee manieren te aanschouwen: Via het Belgische Sporza wordt ingeschakeld om 15.40 uur. Op de zender één kan daar het laatste koersuur gekeken worden. Ook Eurosport heeft uitzendrechten. De sportzender schakelt iets eerder in: daar is de Franse koers te zien vanaf 15.20 uur.
Pim Lansbergen (E-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties