Het is zover, voor veel wielerfans de mooiste wedstrijd van het jaar. Zet je wekker, haal desnoods de nacht door, maar zorg ervoor dat je zondag in de vroege ochtend klaarzit voor het WK wielrennen bij de mannen. Het belooft een spektakel te worden, met een explosief parcours, normaliter geen regen en een deelnemersveld om je vingers bij af te likken. In de Leiderstrui beschouwt hieronder voor.
Praktische informatie WK wielrennen mannen 2022
- Zondag 25 september 2022
- Deelnemers
- Klassering: WK
In dit artikel
- Laatste winnaars
- Parcous, weer en tijden
- Favorieten
- TV-informatie
Laatste winnaars WK wielrennen mannen
2021 Julian Alaphilippe
2020 Julian Alaphilippe
2019 Mads Pedersen
2018 Alejandro Valverde
2017 Peter Sagan
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Michal Kwiatkowski
2013 Rui Costa
2012 Philippe Gilbert
WK wielrennen mannen 2022: Parcours, weer en tijden
Als de heren er op zondag aan beginnen, hebben we het parcours al meerdere keren kunnen zien. Mount Keira als opwarmer, het lokale parcours met Mount Pleasant als finalelus. Waar de vrouwen-elite er zes reden, doen de mannen er twaalf. Het komt neer op een totale afstand van 266,9 kilometer, met een duizelingwekkend aantal van 3.945 hoogtemeters. Het is de reden dat veel klimmers denken hier een resultaat te kunnen rijden.
Er zitten namelijk drie factoren aan het WK-parcours. Dat begint met Mount Keira, een lastige klim, met de top na 41,9 kilometer. Vroeg in de koers, maar waarom zouden de grote landen hier al niet iemand vooruit schuiven? Na een openingsfase over glooiende wegen langs de Pacific Ocean begint Mount Keira officieel op 7,9 kilometer van de top. Het gemiddelde stijgingspercentage: 5,2 procent. Gezichtsbedrog, want op dik vijf kilometer onder de top begint de klim pas echt, gaan we dik boven de 10 procent en is het heel onregelmatig tot boven.
Misschien nog wel belangrijker dan de klim van Mount Keira? De afdaling. Het is een gevaarlijke afzink tussen de bomen, met één stukje adempauze, maar op veel plekken steile percentages tussen de 10 en 15 procent. We duimen dat iedereen hier heelhuids beneden komt. Eenmaal beneden razen we richting de finish, die we na 61,5 kilometer voor het eerst passeren. Vanaf hier is het nog twaalf rondes aan 17,1 kilometer. Het plaatselijke rondje kennen we, met Mount Pleasant als hoofdgerecht.
Mount Pleasant is op sommige plekken heel steil!
Het is veel draaien en keren, de Belgen telden in totaal 33 bochten. Het zorgt ervoor dat aanvallers in het voordeel zijn, met Mount Pleasant als ideaal startpunt. De steile bult wordt voorgegaan door een bultje genaamd Mount Ousley. Daarmee wordt het een drietrapsraket, met na Mount Ousley een steil stuk op Mount Pleasant, waar ook even ruimte is om adem te halen. In totaal is Mount Pleasant een klim van 1,1 kilometer aan 7,7 procent gemiddeld, maar in de praktijk is het een onregelmatig rotding, met percentages tot wel 14 procent.
Na de klim zagen we bij de junioren en beloften al dat het stil kan vallen. Na een snelle afdaling komen de renners op brede wegen richting Wollongong, ideaal voor een hergroepering. Maar wie de ballen heeft om door te trekken, kan verschillen maken. Aan de finish lijkt het vlak, maar vlak voor de meet loopt het nog vies omhoog. Het is een ideale plek om nog te versnellen, of om nog iemand in te rekenen. We zullen zien of we aan de streep een sprint krijgen of een battle tussen de betere klimmers!
Weer
Op vrijdag was het kletsnat, op zaterdag vielen nog flink wat buien, maar op zondag hebben de heren het in principe droog. Met een zonnetje, een wolkje en zo'n 19 á 20 graden zijn de koersomstandigheden ideaal. De wind zal amper blazen, met maximaal windkracht 1 uit het zuidoosten.
Laatste weercheck: 24 september, 20.45 uur.
Tijden
Start: 02.15 uur (Nederlandse tijd)
Finish: Rond 08.50 uur (Nederlandse tijd)
Favorieten WK wielrennen mannen 2022
Tientallen renners zullen denken dat ze wereldkampioen kunnen worden, maar er zijn er altijd maar een handvol die écht topfavoriet zijn. We beginnen bij de Belgen, waar vol wordt gemikt op succes met Wout van Aert of Remco Evenepoel. Van Aert kan in veel scenario's winnen, Evenepoel zal toch echt moeten aanvallen. Beide wonnen ze al grote klassiekers, de grote vraag is of het tactisch beter gaat na een mislukt WK vorig jaar.
Ook bij Nederland staat een sterk blok aan de start. Mathieu van der Poel is daar van de categorie-Van Aert; iemand die kan aanvallen of kan wachten op een spurt. Dylan van Baarle is de Evenepoel bij de Nederlanders, iemand die van ver kan aangaan en vorig jaar bij het WK in Vlaanderen bewees dat hij finale kan rijden. Hij sprintte toen naar plek twee.
Als we kijken naar de categorie-Van Aert/Van der Poel, dan komen Biniam Girmay (Eritrea) en Michael Matthews (Australië) zonder twijfel naar voren als uitdagers. Beide heren hebben zich optimaal voorbereid op dit WK en lijken klaar voor de battle. Andere klassieke types met een spurt in de benen? Ethan Hayter en Fred Wright schrijven we op bij Groot-Brittannië, Magnus Cort is snel namens Denemarken, Noorwegen heeft good-old Alexander Kristoff, Colombia kan Sebastián Molano uitspelen en Matteo Trentin (Italië) toonde al goede benen in de voorbereiding.
Het zijn alle sprinters met inhoud, mannen die het slim moeten spelen. In dat opzicht is het voor de klassiekerspecialisten met een iets mindere sprint veel overzichtelijker. Zij móeten aanvallen. Naast Van Baarle en Evenepoel kijken we dan naar Italië, waar Alberto Bettiol de kopman is in deze categorie. Frankrijk heeft op dit vlak ook een idioot sterke ploeg. Titelverdediger Julian Alaphilippe lijkt niet in topvorm, maar Benoît Cosnefroy en Christophe Laporte zijn dat zeker wel. Outsiders wat betreft klassiekerspecialisten? Denk dan aan Iván Garcia Cortina van Spanje, Magnus Sheffield van de USA en de sterke Mauro Schmid van Zwitserland.
Na de sprinters en klassieke mannen sluiten we af met de klimmers en daar zijn er echt een heleboel van... Met bijna 4.000 hoogtemeters lijken ze in het voordeel, maar is dat ook het geval op dit technische en explosieve parcours? Tadej Pogacar is uiteraard de beste klimmer op dit WK, iemand die bovendien explosief is en zelfs kan sprinten na een zware koers. Hij won in Canada (Montréal) en lijkt klaar voor de strijd met Van Aert en Van der Poel. Misschien vindt hij wel een partner in iemand als Evenepoel.
De lijst met klimmers is verder dus lang. Jai Hindley (Australië), Sergio Higuita (Colombia), Jakob Fuglsang en Mattias Skjelmose (Denemarken), Romain Bardet en Valentin Madouas (Frankrijk), Andrea Bagioli (Italië), wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss (Noorwegen), João Almeida (Portugal) en Marc Soler (Spanje) zijn stuk voor stuk renners die in potentie wereldkampioen kunnen worden. De grote vraag is: welke list gaan ze verzinnen om al die rappere mannen overboord te kieperen?
Odds WK wielrennen mannen 2022
Wout van Aert - Bet365: 4,50 / Jack's: 4,50
Tadej Pogacar - Bet365: 4,75 / Jack's: 4,50
Mathieu van der Poel - Bet365: 5,25 / Jack's: 5,25
Remco Evenepoel - Bet365: 9,00 / Jack's: 8,00
Julian Alaphilippe - Bet365: 15,00 / Jack's: 15,00
Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.
Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.
TV WK wielrennen mannen 2022
Haal je de nacht door of sta je héél vroeg op? Dan kun je bij Eurosport terecht om de hele WK-race te bekijken. De sportzender is er vanaf 02.05 uur bij op Eurosport 1 en de Eurosport Player. De NOS schakelt op NPO 1 om 05.30 uur in, maar zorgt via NOS.nl wel voor een stream van start tot finish. Sporza heeft er voor gekozen de hele wedstrijd live op televisie uit te zenden. Ook zij zijn er via Eén vanaf 02.05 uur en trekken door tot 10.00 uur. Een liveblog en uitgebreid wedstrijdverslag vind je via In de Leiderstrui!
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties