Het leven van een wielrenner gaat niet over rozen. Gevaren liggen altijd op de loer. Slechte wegen, automobilisten, het weer. Maar makkelijk over het hoofd te zien: je eigen lichaam. Blessures liggen op de loer en het is net zo belangrijk om te weten hoe je deze moet behandelen als om te weten hoe je ze moet vermijden.
Voorkomen is beter dan genezen
Het liefst heb je natuurlijk géén blessures. Laten we daarom beginnen met enkele tips die je helpen om blessures te voorkomen.
- Bouw ook rust in. Uiteindelijk sport je voor jezelf, en jezelf beter laten voelen is een marathon en geen sprint. Als je elke dag, de hele dag, op de fiets zit, overbelast je makkelijk je beenspieren en -gewrichten. Neem af en toe een dag pauze om langdurige pijn in je benen te voorkomen; beter een dagje stilzitten dan weken uit de running zijn.
- Zorg goed voor jezelf. In het verlengde van de rust is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook je lichaam onderhoudt. Neem af en toe een massage, train je benen in de fitness en eet voldoende fruit en groente. Een dieet is goed, maar luister goed naar je lichaam. Vooral in de winter kan het helpen wat vitaminen extra te slikken.
- Doe het voor jou. Er zijn een hoop apps die je tijden bijhouden, of je snelheid. Maar zorg ervoor dat je er wel van blijft genieten. Als de lat steeds maar hoger komt te liggen, is het voor sommige mensen lastig om nog trots te zijn op wat je wel bereikt.
Genezen als je niet kon voorkomen
Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je een blessure niet kan voorkomen. Soms onderschat je de situatie, of je krijgt een acute blessure zoals een verzwikte enkel. Wat moet je dan doen?
Allereerst is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Een blessure gaat in veel gevallen vanzelf over, maar je moet deze dan wel de tijd gunnen. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niets mag, maar dat je voorzichtig moet zijn. Een fysiotherapeut kan je daarbij helpen.
Je zorgverzekering vergoedt in de regel geen fysiotherapie (tenzij het gaat om een chronische aandoening). Maar dit is wel het moment in het jaar dat je zorgverzekeringen voor 2023 mag vergelijken, dus het is een goed idee om te kijken naar een eventuele aanvullende dekking. Voor fysiotherapie kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
Waar moet je op letten met een aanvullende verzekering?
Zorg uit de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Maar aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht en mogen dus ook per verzekeraar verschillen. Zo zijn er verzekeraars die maar een maximaal aantal sessies vergoeden, of maar een percentage van de kosten.
Sommige typen zorgverzekeringen (zoals een budgetpolis) werkt met een contractering. Dit betekent dat je niet overal vergoeding kan krijgen voor je zorgkosten. Als je een aanvullende dekking neemt, kijk dan goed in de polisvoorwaarden van je verzekering. Het zou zonde zijn om elke maand extra premie te betalen, maar naar je vergoeding te kunnen fluiten.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties