Wielrennen wordt steeds populairder. Mede door de komst van het coronavirus is het aantal wielrenners de afgelopen twee jaar hard gegroeid. Op de fiets ben je dan ook niet afhankelijk van een sportclub en kun je je sport beoefenen op elk gewenst moment. Maar nu de winter eraan komt, gaat het kaf van het koren gescheiden worden. Blijf je voor de warme kachel of zet je toch door? Met de juiste fietskleding bikkel jij ook in de koude wintermaanden door en blijf je topfit!
Waar veel 'nieuwe' fietsers misschien niet eens een lange broek en armstukken in hun kast hebben liggen, is het een aanrader om juist in de winter naar buiten te gaan. Net als in de zomer ontdek je constant nieuwe plekken, maar de landschappen zijn in de wintermaanden vaak indrukwekkend mooi en verlaten. Daardoor wordt het fietsen een heel andere beleving. De temperatuur en de kans op meer regenval is een uitdaging, maar als je goed voorbereid bent, houdt niets je tegen.
Verschillende seizoenen een uitdaging
Mochten de sportscholen straks weer sluiten, dan heb je helemaal geen reden meer om de fiets in de schuur te laten staan. Je kan erop uit voor een wandeling, maar wie regelmatig fietst, ondervindt al snel dat het een levensstijl wordt. Je gaat erop uit met een fietsmaatje of zelfs een hele groep, of je stopt wat eten in je achterzak en geniet in je eentje van een mooie tocht. Als het zonnetje schijnt, is het anno 2021 stervensdruk op de wegen, maar in het najaar en de winter is dat anders.
Dat komt ook voor een deel omdat fietsen in de koudere maanden meer risico's met zich meebrengt. Je banden, ketting en derailleur vinden die plassen, bladeren of zelfs sneeuw en pekel maar niets. Je hebt meer onderhoud aan je fiets. Maar ook daar zijn oplossingen voor. Met een spatbord of een zogenaamde ass-saver hou je je achterwerk droog en warm en als je gaat fietsen, check dan goed het weerbericht. Is het glad door regen, sneeuw of vrieskou? Dan is het misschien verstandig om op een later moment te gaan. Als het echter droog is en de zon prikt door de ijskoude lucht, dan is het heerlijk om naar buiten te gaan.
Winterse fietskleding
Sportieve wielrenners die ervoor kiezen om in de winter de fiets te pakken, moeten goed voorbereid zijn op kou, regen en sneeuw. Belangrijk hierbij is warme fietskleding. Een korte wielrennersbroek die we in de zomer dragen, wisselen we in de winter om voor een lange broek, beenstukken zijn vaak niet afdoende. Fietskleding moet ons tijdens deze periode beschermen tegen kou, wind, regen en sneeuw. Met de juiste kleding kan je optimaal genieten van je fietstocht.
Maar wat is de juiste wieleroutfit? Dat is voor iedereen anders, maar in laagjes werken, kan alvast geen kwaad. De eerste laag zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd. De laag erboven houdt je lichaam warm en de bovenste laag beschermt je tegen regen en wind. Handschoenen moeten zowel warm als waterdicht zijn. Overschoenen zijn op natte en/of koude dagen een absolute must. Koude voeten in winter, dat is funest voor je fietsplezier.
Daarnaast is het belangrijk om je hoofd warm te houden, want je wil geen hoofdpijn, een snotneus of een oorontsteking. Hiervoor zijn verschillende soorten mutsen verkrijgbaar, die je tegenwoordig gewoon onder je helm kan dragen. Heb je nu een eigen wielervereniging en wil je jouw leden een plezier doen? Laat het logo van de vereniging of je eigen bedrijf op de mutsen borduren. Niet alleen zullen leden of je fietsmaatjes het warm hebben tijdens hun rit, ook vergroot je de naamsbekendheid van waar jij voor staat.
Maar bovenal: heb plezier, fietsen in de koude wintermaanden is een ervaring op zich!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties