Net zoals vrijwel altijd het geval is, was de Zesdaagse van Gent weer één groot feest. Niet Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik gingen er met de winst vandoor (tweede), maar wel Robbe Ghys en Lindsay De Vylder, die voor het tweede opeenvolgende jaar de allersterksten bleken. Dat Vlaamse winnaarsduo, dat momenteel op pole position ligt om België te vertegenwoordigen op de Olympische spelen, blikte bij Het Nieuwsblad terug op het pistespektakel.
Ghys, die namens Alpecin-Deceuninck een paar weken eerder nog meedeed in de Vuelta a España, is er eerlijk over dat zijn maatje De Vylder de allersterkste was in de eerste helft van de zesdaagse baanwedstrijd. 'Elk nummer dat Lindsay meedeed, won hij. Hij was zeker de beste man in koers', klinkt zijn lofzang over de 28-jarige De Vylder, die op zijn beurt het vizier op de Olympische Spelen van Parijs richt. 'Dat is vanaf maandag het doel. Daar wijken we ook niet meer vanaf.'
Van Schip viel flauw door vermoeidheid
De Zesdaagse van Gent (maar ook verscheidene andere zesdaagsen) krijgt her en der nog wel eens het verwijt dat het een soort kermisfeest is. Jules Hesters, die samen met Fabio Van den Bossche op de derde plaats eindigde, ontkracht die kritiek. 'In de media wordt geschreven dat dit kermis is, maar het is niet meer zoals vroeger. Iedereen rijdt vol om te winnen. Tuur Dens is hier bijna een keer flauw gevallen. Iedereen heeft gezien wat er met Van Schip is gebeurd', doelt hij vervolgens op het door vermoeidheid flauwvallen van de Nederlander. 'Mensen die zeggen dat dit afgesproken boel is, mogen er altijd een keer tussen komen rijden', wuift vervolgens ook Ghys de kritiek weg.
De UCI - in het bijzonder voorman David Lappartient - is de voorbije dagen meermaals het onderwerp van discussie geweest. Ook de organisatie van de Zesdaagse van Gent richtte zich na afloop van de taferelen in 't Kuipke aan de internationale wielerorganisatie, met een verzoek om de Oost-Vlaamse baankoers futureproof te houden. De UCI ondersteunt namelijk de UCI Track Champions League, een piste-competitie voor merkenteams die op dit moment vijf manches heeft in de maanden oktober en november (en dus concurreert met de Gentse Zesdaagse). 'In gesprekken met UCI-voorzitter David Lappartient vragen we om de Zesdaagse als wielererfgoed te beschermen', aldus de organisatie. 'En om er dus voor te zorgen dat de datum van hun Track Champions League ons niet in de weg zit.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties