Het Grand Départ staat voor de deur! Zaterdag 26 juni gaat de Tour de France van start en dat betekent nog eventjes 'kiezen, klikken en peinzen' voor de pooltjes. In de Leiderstrui helpt een handje (of juist niet) door tien mogelijke pareltjes te benoemen.
Waar menig sportliefhebber nog midden in de EK-pooltjes zit, staat de volgende alweer voor de deur: de Tour de France-pool. Op wielergebied veruit de populairste van het jaar, maar daardoor ook o zo moeilijk om winnend af te sluiten. In de Leiderstrui licht tien dark horses uit, die dit jaar mogelijk nog voor een zacht prijsje zijn op te halen. De Dark horsemiano Caruso, dé verrassing van de meest recente Giro, van deze Tour dus!
Bekijk ook:
Voorbeschouwing Tour de France
Favorieten gele trui
Favorieten groene trui
Favorieten witte trui
Nederlanders in de Tour
Jack Haig - Bahrain Victorious
Kijkend naar de afgelopen maanden is het bijna een misdaad voor jezelf als je geen Bahrain Victorious-renner in je Tour de France-pooltje hebt. De formatie uit het Midden-Oosten zag kopman Mikel Landa uitvallen in de Giro d'Italia, maar sloeg formidabel terug met Damiano Caruso. In de Dauphiné imponeerde Mark Padun met twee ritzeges, maar hij werd - tot verbazing van velen - niet geselecteerd voor de Tour de France.
Wie wel geselecteerd is, is Jack Haig. De Australiër reed in de schaduw van Padun een imposante koers in het Critérium du Dauphiné, wat resulteerde in een vijfde plek in het eindklassement. Haig staat te boek als een aanklamper, die zelf niet zo snel de wedstrijd zal maken. Toch lijkt hij ons één van de kanshebbers voor de Zubeldia-award. Zomaar top tien of zelfs top vijf rijden, zonder echt in beeld te zijn geweest. Samen met de in topvorm verkerende Sonny Colbrelli moet hij het mooie weer maken namens Bahrain Victorious.
Nacer Bouhanni - Arkéa-Samsic
Voor het eerst sinds 2017 staat Nacer Bouhanni aan de start van de Tour de France. Er wordt op voorhand ontzettend weinig gesproken over Le Boxeur, maar naar onze mening is dat onterecht. Een Bouhanni in topvorm is in elke sprint gevaarlijk, in letterlijke en figuurlijke zin. Hij heeft misschien niet de klasse van Arnaud Démare en er is wat onzekerheid rondom hem na zijn schorsing eerder dit jaar, maar sta er niet van te kijken als Bouhanni zich ineens vijfmaal in de top vijf nestelt.
Daar geloven ze bij zijn ploeg Arkéa-Samsic ook in, want de vaste lead-outs van Bouhanni (Connor Swift en Daniel McLay) hebben de voorkeur gekregen ten opzichte van de knechten van die andere kopman, Nairo Quintana (Winner Anacona en broer Dayer). Dit geeft hem ook een voordeel ten opzichte van zijn Franse concurrenten Bryan Coquard en Christophe Laporte, die na dit seizoen vertrekken bij hun ploeg en mede daardoor geen lead-out meekrijgen.
Rigoberto Urán - EF Education-NIPPO
Dan, de tip die eigenlijk geen tip meer mag zijn. Als je de Ronde van Zwitserland gezien hebt, is Rigoberto Urán waarschijnlijk één van de eersten die je in je team klikt. Op zijn Uráns sluipte de jaguar door het Alpenland; geruisloos, maar o zo effectief. In de tijdrit reed hij iedereen naar huis, wat ons doet vermoeden dat hij zomaar eens heel dicht bij zijn prestatie uit 2017 (tweede in het eindklassement van de Tour) kan komen.
Ploegbaas Jonathan Vaughters twijfelde ook al openlijk of hij toch niet alles op zijn 34-jarige renner moest zetten, in plaats van de vrijbuiterstactiek die voorzien was. We zullen het in de eerste week wel zien, maar dat Urán, de nummer van acht van vorig jaar, in vorm is staat buiten kijf.
Ben O'Connor - AG2R-Citroën Team
Het devies van AG2R-Citroën Team deze Tour luidt zonder meer: aanvallen, aanvallen, aanvallen! Geen Romain Bardet meer, maar vrijbuiters als Benoit Cosnefroy, Greg Van Avermaet, Aurelién Paret-Peintre en Ben O'Connor. Die laatste is wat ons betreft de interessantste van het stel, daar de Australiër zichzelf altijd en overal laat zien.
Zijn één jaar durende contract werd al opgewaardeerd dit jaar, na zijn prestaties in onder meer de Ronde van Romandië. Zodra de weg omhoog loopt, valt O'Connor namelijk aan. Het leverde hem vorig jaar een ritzege in de Giro op, en het zou allerminst een verrassing zijn als O'Connor dat dit jaar herhaalt in de Tour. Dan moet hij waarschijnlijk wel voor de aanval kiezen, want hij liet openlijk al vallen dat hij twijfelde om toch niet voor een klassement te gaan.
Niet doen Ben, gewoon lekker voor die ritzeges (en mogelijk de bollentrui) gaan!
Kasper Asgreen - Deceuninck-Quick-Step
Bij Deceuninck-Quick-Step kregen ze met het afhaken van hun topspurter Sam Bennett te maken. Mark Cavendish vervangt hem, maar tegelijkertijd kan het ook kansen bieden aan de andere mannen van de ploeg. Kasper Asgreen bijvoorbeeld, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen.
Wie de Tour van vorig jaar nog voor de geest kan halen, weet dat Asgreen in een grote ronde altijd gemotiveerd is om er wat van te maken. De Deen is daarnaast een uitstekend tijdrijder, die zomaar twee keer top vijf kan rijden in de overwegend vlakke tijdritten.
Dat kan hij in een vluchtersrit of etappe over geaccidenteerd terrein ook nog eens zomaar aanvullen met een klinkende ritzege. Asgreen kan stevig bergop, heeft een aardig sprintje en kan uitstekend alleen rijden. Alle ingrediënten die een sterke vluchter nodig heeft.
Alexey Lutsenko - Astana-Premier Tech
Over sterke mannen gesproken. Alexey Lutsenko is één van de meest polyvalente renners van het huidige profpeloton. De Kazach kan klimmen, punchen, over kasseien rijden, een sprintje doen en uitstekend tijdrijden, zoals we in de meest recente Dauphiné zagen. De voorbereidingskoers op de Tour besloot hij uiteindelijk als tweede, achter een ongenaakbare Richie Porte.
Lutsenko, vorig jaar ook succesvol met een ritzege in de Tour de France, gaat naar eigen zeggen niet voor een klassement in de komende editie. Hij wil - net als ploeggenoot Jakob Fuglsang - voor ritzeges gaan en voornamelijk zijn piekvorm bewaren voor de Olympische Spelen. Astana komt sowieso met een guerrila-ploeg naar Frankrijk, want ook rasaanvallers Omar Fraile en Alex Aranburu zijn erbij.
Nu is Lutsenko misschien een renner die je zult vervloeken in je Tourpooltjes. De ene dag lijkt hij namelijk op een glaasje wodka te rijden, terwijl hij de volgende dag plots een Kazachse olietanker ingeslikt lijkt te hebben en rijdt hij als een trein. Omdat het potentieel van de 'goede' Lutsenko zo hoog is, raden wij hem toch ten zeerste aan. Kies je liever voor veiligheid, dan is Ion Izagirre misschien een goede optie. Die is wat constanter, maar beschikt over minder talent.
Stefan Küng - Groupama-FDJ
De Tour de France van dit jaar heeft zoals bekend twee tijdritten van respectievelijk 27 en 31 kilometer. Afstanden waarin de pure specialisten doorgaans komen bovendrijven, die vaak op één hand te tellen zijn. Eentje die wij met naam en toenaam opschrijven voor de ritten tegen de klok in deze Tour is Stefan Küng.
Beiden tijdritten zijn namelijk spek naar de bek van de Zwitser, die recent in de Ronde van zijn land toonde dat hij meer dan in orde is. Op een parcours van tien kilometer bleef hij landgenoot en mede-specialist Stefan Bissegger voor, terwijl Küng vorig jaar op soortgelijke parcoursen op het WK derde werd achter Filippo Ganna en Wout van Aert. Het EK, een beproeving van dertig kilometer in Plouay, wist hij zelfs te winnen voor thuisrijder Rémi Cavagna.
Een andere belangrijke factor voor Küng als keuze zijn de mogelijke teampunten voor Arnaud Démare, die meermaals voor de zege mag sprinten en zijn zinnen op de groene trui heeft gezet. David Gaudu kan daarnaast zomaar eens het wit dragen in de eerste ritten, als Breton heeft de nummer drie van Luik-Bastenaken-Luik laten weten tuk te zijn op het openingsweekend. Küng kan dus zomaar voor wat teampunten zorgen, maar zelf ook zomaar naar een ritzege soleren in een overgangsrit.
Michael Woods - Israel Start-Up Nation
Niet Chris Froome, maar Michael Woods is de kopman bij Israel Start-Up Nation. Wie denkt dat dat alleen door de magere prestaties van de viervoudig winnaar komt, heeft het mis. Woods is namelijk al het hele jaar constant op topniveau, zo niet bij de besten van de wielerplaneet.
De Canadees kan zijn waarde zomaar al eens heel vroeg in de ronde bewijzen, want als voormalig 1500 meter-loper is hij wel bekend met de tijdsduur van inspanningen zoals in Landerneau of op de Mur de Bretagne. De afgelopen jaren heeft hij zich echter ook ontwikkeld in het langere werk, zo bewees hij al in de Rondes van Romandië of Zwitserland.
Vandaar dat Woods zelf ook schippert tussen een ritzege en het algemeen klassement. Het lijkt erop dat een etappeoverwinning het primaire doel wordt voor de 34-jarige renner, maar dat hij het klassement allesbehalve laat varen. Bijkomend voordeel: Woods gaat er in de bergritten altijd voor en finisht zelden achterin een groepje.
Jasper De Buyst - Lotto Soudal
In vlakke ritten is het vaak zoeken naar de mannen die voor een schijntje op te halen zijn, maar wel de nodige punten binnenhengelen. Deze Tour kan dat wel eens Jasper De Buyst worden, de lead-out van Caleb Ewan. Ewan is - na het afhaken van Bennett - op papier de snelste man van deze Tour in de volledig vlakke ritten.
De Buyst is zoals gezegd zijn laatste man, die in de Tourhectiek nog wel eens top tien of top twintig wil rijden en daarnaast de nodige punten voor zijn winnende ploeggenoot kan binnenhalen. Geloof je heilig in Ewan, dan dien je ook in De Buyst te geloven.
Ander interessant puntje kan zijn dat De Buyst een stuk langer mee bergop kan, zoals we in bijvoorbeeld Tirreno-Adriatico zagen. Daar wedijverde hij op lastige aankomsten met Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Wout van Aert.
Anthony Turgis - Total-Energies
Voor de eerste ritten wordt er stelselmatig gekeken naar dé mannen van het voorjaar: Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe. Toch waren er ook enkele mannen die in het zog van deze mannen puik presteerden in de klassiekers. Neem Anthony Turgis, van Total-Energies.
Turgis, puncher van beroep, is iemand die er zomaar de hele Tour de France in kan gaan vliegen. In de eerste ritten kan hij zomaar met de besten naar boven knallen, terwijl hij zich op een goede dag ook wel in een massasprint wil mengen. Tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne (voor mannen als Colbrelli) wordt je immers niet zomaar.
In het restant van de Tour zullen we Turgis regelmatig in de ontsnappingen zien. Hij en zijn Total-Energies-formatie zijn namelijk zonder klassementsrenner of spurter naar Brest getrokken, wat kansen opent voor het achttal. Wij zijn in ieder geval benieuwd of Turgis zijn vorm van het voorjaar door kan trekken!
Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl
Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties