Wat doen het Jumbo-Visma Development Team en de Academy eigenlijk? IDL-producties
IDL-producties

Wat doen het Jumbo-Visma Development Team en de Academy eigenlijk?

Wat doen het Jumbo-Visma Development Team en de Academy eigenlijk?

Tijdens de eCompetitie van Jumbo-Visma maakt het grote publiek kennis met de talenten van het Jumbo-Visma Development Team. Omdat het project relatief nieuw is, is de werking ervan soms nog niet bij iedereen bekend. In de Leiderstrui zet enkele belangrijke zaken van dit project op een rijtje.

Het waren in de derde etappe van de eCompetitie niet de profs die het voor het zeggen hadden. Ze werden de sprint namelijk verrassend geklopt door twee jongens uit het Development Team. Lars Boven en Owen Geleijn eindigden respectievelijk op de plekken één en twee. Het zijn niet de eerste tekenen van het talent van deze jongens, maar de vraag is natuurlijk of zij uiteindelijk de stap ook kunnen maken naar het profteam. Gezien de coronacrisis, de nieuwigheid van het project en de onzekerheid van de toekomst van het wielrennen valt daar op dit moment nog geen zinnig woord over te zeggen. 'Talentontwikkeling is een project van een langere periode', zo laat het hoofd van de Academy, Robbert de Groot, weten aan In het Wiel.

Plugge: 'We willen de vijver vergroten'

De Groot kwam afgelopen jaar in dienst bij de ploeg en hielp bij het opzetten van het Development Team. Die ploeg bestaat uit dertien talentvolle renners uit binnen- en buitenland, maar het is slechts het topje van de hele Academy. Merijn Zeeman en Richard Plugge koesterden namelijk de wens om een hele wielerpiramide op te zetten: van de kinderen die op school voor het eerst in aanmerking komen met de wielersport tot de profploeg. Het doel is voornamelijk om de jeugd enthousiast te maken voor de wielersport.

Plugge vertelt op de website van de ploeg dat het plan zich richt op twee belangrijke hoofdzaken: opleiding en aanwas. Met het enthousiast maken van de jeugd hoopt men een stijging van licentiehouders bij de KNWU te bewerkstelligen, terwijl dat de afgelopen jaren afnam volgens De Groot. 'De vijver vergroten', zoals Plugge dat zo mooi noemt.

Het project lijkt in brede zin ergens op het plan dat Rabobank ooit had met het organiseren van Dikke Banden Races en de RAP-dagen, maar volgens De Groot zijn er wel enkele verschillen te vinden: 'De inzichten met betrekking tot talentenopleiding zijn wel veranderd. Daarin geven we wel een nieuwe boost.' Dat resulteert bij Jumbo-Visma in het organiseren van clinics op scholen, waar jongeren in de gymzaal plaats kunnen nemen op een racefiets.

Jumbo-Academy is project van de lange adem

Het effect van deze aanpak zal vermoedelijk pas over enkele jaren zichtbaar moeten zijn, maar volgens De Groot is het in het belang van het hele Nederlandse wielrennen dat dit gebeurt. Hij heeft er in ieder geval vertrouwen in dat het project een goede afloop kent: 'De sponsoren voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid en die willen ook dat dit een langdurig project gaat worden. We gaan het uitsmeren over de jaren.'

Wellicht zien we over een paar jaar dus de talenten doorstromen van het Development Team naar de profploeg van Jumbo-Visma. Met de eCompetitie lijkt men op het gebied van de integratie tussen de twee teams al de goede kant op te gaan. Het zal de wens van Plugge en Zeeman vermoedelijk compleet maken.

Bekijk hier de selectie van het Jumbo-Visma Development Team.

Jannick van der Hooft

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws