Rohan Dennis is een Australische wielrenner, uitkomend voor Jumbo-Visma. Dennis staat bekend als een van de beste tijdrijders ter wereld en daarnaast is hij doorgaans sterk in de meerdaagse rittenkoersen. In de Leiderstrui houdt hier het nieuws bij.
Dennis begon zijn wielerloopbaan op het continentale niveau en kwam zelfs één seizoen uit voor Rabobank Continental Team. Uiteindelijk debuteerde hij in de WorldTour in 2013, bij Garmin Sharp. Hij won in zijn debuutjaar meteen de Tour of Alberta (Canada) en hij won in 2014 een rit in de Ronde van Californië. Garmin, vandaag de dag EF Education-NIPPO, liet hem halverwege 2014 naar BMC vertrekken. Daar ontwikkelde Dennis zich tot de wielerster die hij anno nu is.
De Australiër won van 2014 tot en met 2018 23 wedstrijden, waarvan overwegend tijdritten. Zo was hij de sterkste in de race tegen de klok in de Tour de France (2015), de Giro d'Italia (2018) en de Vuelta a España (2018). Hij won ritten in onder meer de Tirreno, de Ronde van Zwitserland en de Tour of Britain en het absolute hoogtepunt van zijn loopbaan kwam eind 2018. Dennis werd op het WK in Oostenrijk wereldkampioen tijdrijden.
Ondanks zijn succesvolle periode bij BMC gingen beide partijen uit elkaar. Dennis trok voor 2019 naar het ambitieuze Bahrain-Merida, waar hij meer kansen zou krijgen in grote rondes en waar hij zich nog beter zou kunnen ontwikkelen als wielrenner. Uiteraard zal ook de loonstrook hebben meegespeeld, getuige het feit dat BMC financieel in zwaar weer verkeerde. Dennis begon uitstekend bij de ploeg uit Bahrein, met een vijfde plaats in de Tour Down Under. Richting de Tour de France werd hij beter en beter, met een tweede plek in de Ronde van Zwitserland als resultaat. Hij hoefde daar alleen Egan Bernal voor zich te dulden.
Bahrain-Merida en Dennis gingen vol ambities naar de Tour, maar daar barstte de bom. Dennis stapte af in etappe 12, zonder iets te zeggen, één dag voor de individuele tijdrit waar hij wilde zegevieren. De ploeg bleef even stil, maar in september werd het contract met Dennis ontbonden. Die stelde dat er persoonlijke redenen waren voor zijn plotselinge opgave. Het was een schimmig verhaal, die naar de achtergrond werd verdreven bij het WK in Yorkshire. Dennis, officieel zonder ploeg, had zich in de schaduw voorbereid op de tijdrit en hij haalde voor het tweede jaar op rij ongenadig hard uit. Dennis verdedigde zijn wereldtitel met succes. Voor 2020 tekende hij een contract bij INEOS Grenadiers.
Bij INEOS kende Dennis niet per se een heel goede start. Hij slaagde er voor het tweede jaar op rij niet in om Australisch kampioen tijdrijden te worden en na een knappe vierde plaats in de Tour Down Under hoorden we een tijdje niets van hem. Dennis deed wel mee, maar reed alleen een uitslag in de afsluitende tijdrit van de Tirreno. Het was al na de lange coronabreak en Dennis werd slechts derde in zijn eigen discipline. Het bleek een voorteken, want op het WK tijdrijden speelde Dennis geen rol van betekenis. Filippo Ganna bleek de nieuwe tijdritkoning, Dennis werd vijfde.
Dennis ging door naar de Giro d'Italia, waar hij in totaal drie keer geklopt werd door ploeggenoot Ganna in de tijdritten. De Australiër sloeg echter terug op terrein waar we dat niet zagen aankomen. Tao Geoghegan Hart klom tijdens de Giro dag na dag in het klassement en in de slotweek won hij het roze dankzij Dennis. De tijdrijder reed dag na dag kilometers lang op kop en reed daarmee alle concurrenten aan gort. Geoghegan Hart kon als enige zijn wiel houden, samen met Jai Hindley van Sunweb. Dennis zag goedkeurend toe hoe Geoghegan Hart zijn berewerk met succes afrondde in Milaan.
Ook 2021 werd voor Dennis geen topjaar. De Australiër wist wel drie tijdritten te winnen, maar mocht aan geen enkele grote ronde deelnemen. In de Olympische tijdrit werd Dennis nog derde, het WK in België liet hij aan zich voorbijgaan. Daarna was het tijd om andere oorden op te zoeken, zo vond de tweevoudig wereldkampioen tijdrijden. Dennis maakte de overstap naar Jumbo-Visma en werd gezien als een versterking voor de Tour-ploeg.
Dennis begon het seizoen sterk door Australisch kampioen tijdrijden te worden en zijn eerste maanden bij de ploeg waren redelijk goed, maar in de Ronde van Zwitserland begon de Australiër te sukkelen met zijn maag. Dennis geraakte niet tijdig hersteld voor de Tour de France, waar hij anders zeker was van zijn selectie. Het werd dan maar de Vuelta voor de renner van Jumbo-Visma, maar echt potten breken deed hij daar niet. Vanwege 'familieproblemen' paste hij ook voor het WK tijdrijden, dat in zijn Australië werd gereden.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties