Tiesj Benoot

Dit is de pagina over Tiesj Benoot. De Belgische wielrenner rijdt sinds 2022 voor Jumbo-Visma. Benoot won in 2018 de Strade Bianche en won in 2023 Kuurne-Brussel-Kuurne. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Benoot en houdt tevens zijn biografie bij.

Tiesj Benoot

Benoot stagneert na sterk debuut

Tiesj Benoot werd op 11 maart 1994 geboren in de Belgische stad Gent. Eind 2014 maakte hij de overstap van de beloftenploeg van Lotto Soudal naar de hoofdmacht. Benoot maakte in zijn debuutjaar meteen veel indruk met korte uitslagen in eendagskoersen, zo reed hij naar een vierde plaats in Le Samyn en een zesde notering in Dwars door Vlaanderen. Het beste moest echter nog komen. In de Ronde van Vlaanderen toonde Benoot zijn grote talent door zich bij de beste vijftien renners te scharen. Achter de koplopers reed hij in de finale zelfs weg met Lars Boom en versloeg de Nederlander in de sprint om de vijfde plaats.

Later in het jaar (2015) liet Benoot ook zien goed te kunnen presteren in lastige etappekoersen. Hij werd namelijk tweede in de Ronde van België en zesde in de Eneco Tour. Hij bleef zich in eerste instantie echter focussen op de klassiekers. Door zijn sterke debuut in de Ronde van Vlaanderen werd de druk van de Vlaamse media op Benoot al snel erg groot. Hij kon de jaren daarna dan ook niet bevestigen. Wel werden zijn klimkwaliteiten steeds beter. In 2017 behaalde hij een twaalfde plek in het Critérium du Dauphiné en een twintigste plaats in de Tour de France. 

Benoot na epische zege in Strade Bianche richting Sunweb

In 2018 zette Benoot wel een nieuwe stap voorwaarts. Op de witte wegen door Toscane liet de Belg zijn grote talent weer eens écht zien. De Strade Bianche van dat jaar werd geteisterd door slecht weer, maar dat deerde Benoot weinig. In de finale achterhaalde hij de ontsnapte Romain Bardet en Wout van Aert, om ze op één van de lastigste stroken te lossen. Met het winnen van de Strade Bianche bevestigde hij eindelijk zijn grote talent voor de klassiekers. 

Ondanks de prachtige overwinning lukte het Benoot daarna niet om vaker te winnen. Zijn prestaties bleven wel degelijk, maar nieuwe overwinningen bleven uit. De samenwerking met Lotto Soudal leek Benoot niet meer beter te maken. In 2019 hakte de Belg de knoop door. Hij zocht nieuwe oorden op. Zijn keuze viel op Team Sunweb, waar hij, net zoals bij zijn vorige ploeg, kopman kon zijn in de klassiekers. 

Bij Sunweb vindt Benoot topvorm terug

Door de impulsen van zijn nieuwe ploeg begon Benoot ijzersterk aan het seizoen 2020. In de Omloop Het Nieuwsblad toonde hij in de finale meermaals zijn sterke benen met Van Aert. De overwinning mocht er dan niet inzitten, het was duidelijk dat Benoot in topvorm verkeerde.  Vervolgens trok de Belg naar Parijs-Nice, waar hij een nieuwe mijlpaal bereikte. In de eerste etappe werd hij meteen derde en in de zesde etappe naar Apt werd het nog mooier. In een zwaar geaccidenteerde etappe trok hij op de één-na-laatste klim ten aanval. Hij werd opgewacht door zijn ploeggenoot Søren Kragh Andersen, die zich terug had laten zakken uit de kopgroep. De Deen nam Benoot volle bak op sleeptouw, waarna de Belg op eigen kracht de achtervolgers wist af te houden. naast de ritzege klom hij ook naar een tweede plaats in het klassement. 

Met een achterstand van 36 seconden begon hij aan de slotetappe met aankomst bergop in Valdeblore La Colmiane. Op de zware en lange slotklim bleek Nairo Quintanan veruit de sterkste klimmer, maar de Belg was daarachter de sterkste. In de slotkilometers plaatste hij een ultieme aanval op de leiderstrui van Maximilian Schachmann. Hij wist de Duitser flink te kraken, maar kwam voor de eindwinst uiteindelijk te kort. Wel behaalde hij met de tweede plek in het eindklassement voor het eerst het podium in een WorldTour-etappekoers. 

Benoot kan nooit de topvorm vinden in 2021 

Na Parijs-Nice werd de wielerkalender stopgezet door het coronavirus. De echte topvorm te pakken krijgen lukte toen het wielerseizoen werd hervat niet meer voor Benoot. Op het WK in Imola reed de Belg wel een sterke wedstrijd voor kopman Van Aert, die het zilver pakte. Benoot sloot het seizoen keurig af, met een achtste plaats in Luik-Bastenaken-Luik en een tiende plaats in de Ronde van Vlaanderen.

2021 werd geen goed jaar voor Benoot. In Parijs-Nice werd hij wel nog vijfde in het algemeen klassement en met een zevende plaats in Luik-Bastenaken-Luik sloot de Gentenaar zijn voorjaar wel nog in stijl af, maar de rest van het seizoen draaide uit op een teleurstelling. In de Tour de France moest Benoot na enkele valpartijen in de openingsdagen na tien dagen uit de Tour stappen. Ook tijdens de rest van het seizoen kon Benoot geen potten breken.

Benoot ontbindt contract bij Sunweb en trekt naar Jumbo-Visma

Ondanks een nog lopend contract trekt Benoot in de winter van 2021 naar Jumbo-Visma. Bij de Nederlandse formatie beseften ze dat ze Van Aert beter moeten omringen in de klassiekers, Benoot van zijn kant hoopte dan weer dat hij met een topper als Van Aert in de ploeg meer kans maakt om zelf eens te winnen. Win-win dus. 

Bij de opener van het Vlaamse wielervoorjaar, de Omloop het Nieuwsblad, toonde Benoot meteen waarom ze hem bij Jumbo-Visma hebben ingelijfd. De Belg opende op de Berendries de debatten en zo kwam een elitegroepje tot stand: Van Aert, Tom Pidcock, Jhonatan Narváez en Sonny Colbrelli waren de enigen die konden volgen. Even later sprong Benoot zelfs weg uit dat groepje, maar op de Muur van Geraardsbergen werd hij weer gegrepen. Van Aert was die dag uiteindelijk veruit de sterkste en won na een solo van 12 kilometer. 

Benoot toont zijn waarde in voorjaar en Tour de France, aanrijding luidt einde seizoen in

Een valpartij in de Strade Bianche leek even roet in het eten te gooien van Benoot, maar de winnaar van de editie van 2018 geraakte toch klaar voor de rest van het voorjaar. Ook bij de overwinning van Van Aert in de E3 Saxo Bank Classic speelde Benoot een belangrijke rol. Een paar dagen later mocht hij in Dwars Door Vlaanderen voor eigen rekening rijden, wat resulteerde in een knappe tweede plaats achter Mathieu van der Poel.

In de Tour de France ontpopte Benoot zich tot meesterknecht van zowel Jonas Vingegaard als Van Aert. Die eerste zorgde voor de eerste Tour de France-overwinning in de geschiedenis van Jumbo-Visma. Een week na de Tour de France reed Benoot nog een ijzersterke Clasica San Sebastian, waar hij derde werd. Op trainingskamp in Livigno ging het begin augustus echter mis. Benoot werd aangereden door een auto en brak daarbij een nekwervel. Zijn seizoen zat er per direct op, maar belangrijker nog: Benoot was naar omstandigheden oké. 

tiesj benoot

Na een lange revalidatie stond hij er begin 2023 direct in het Openingsweekeinde. De Gentenaar deed om de prijzen mee in zowel de Omloop Het Nieuwsblad als Kuurne-Brussel-Kuurne, waarbij hij die tweede koers na een solo zelfs op zijn naam kon schrijven. Eén week later werd hij ook derde in Strade Bianche, terwijl er in het voorjaar ook nog ereplaatsen waren in koersen als de Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij was hij - zoals altijd - een belangrijke pion voor Wout van Aert. 

Richting de Tour de France kreeg Benoot opnieuw een cruciale rol in het sterke team rondom Jonas Vingegaard, die de Ronde van Frankrijk opnieuw winnend af kon sluiten. Voor Benoot waren er in het restant van het jaar nog top tien-plekken in de Clasica San Sebastian, het WK in Glasgow en de Bretagne Classic. 

Tiesj Benoot Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties