Voorbeschouwing etappe 13 Tour de France | Wie kan er nog een sprint uit persen? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 13 Tour de France | Wie kan er nog een sprint uit persen?

Voorbeschouwing etappe 13 Tour de France | Wie kan er nog een sprint uit persen?

Rust in de tent na de etappe naar de Alpe d’Huez. Het peloton mag een dagje rondrijden in de vallei van de Rhône; het gebied dat bekend staat om de vele wijngaarden. De klimmers mogen hun benen weer even sparen voor de bergetappes die nog op het programma staan. De rit van Bourg D’Oisans naar Valence is namelijk grotendeels vlak. Het lijkt een mooie kans voor de sprinters om nog eens een overwinning te boeken, of krijgen de vluchters die moeite hebben met klimmen eindelijk een kans?

Historie dertiende etappe Tour de France

De laatste keer dat het peloton aankwam in Valence werd er gesprint om de etappezege. In 2015 greep André Greipel de bloemen. Hij bleef landgenoot John Degenkolb en de Noor Alexander Kristoff voor. Het peloton bestond toen overigens nog maar uit ongeveer zeventig renners. De etappe kende een flink aantal hoogtemeters, zeker in vergelijking met dit jaar. Valence was dit jaar ook het decor van de proloog in het Critéirum du Dauphiné. Michal Kwiatkowski was één seconde sneller dan Jos van Emden en pakte daardoor de zege.

Parcours dertiende etappe Tour de France

Na 32,5 kilometer ligt de top van de eerste van twee beklimmingen die deze etappe moeten worden bedwongen. De Côte de Brié is een beklimming van de derde categorie en is 2,4 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,9%. Na zo’n 75 kilometer koersen in zuidwestelijke richting volgt de tweede en laatste gecategoriseerde klim van de dag. De Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans is slechts anderhalve kilometer lang en stijgt gemiddeld aan iets minder dan vijf procent. De top van de klim ligt op zestig kilometer van de finish.

In die laatste zestig kilometer moet er nog wel wat geklommen worden, maar punten voor de bergtrui zijn er niet meer te verdienen. De verwachting is dat als de etappe afstevent op een massasprint er hier weinig tot geen snelle mannen overboord zullen gaan. Vanaf 23 kilometer voor de meet valt er geen stijgende kilometer meer te vinden. Sterker nog, een groot gedeelte zal in licht dalende lijn worden gereden.

De laatste tien kilometer van de etappe zijn lastig. Niet door hoogteverschillen, maar door de bochten en rotondes die zijn opgenomen in het parcours. Na drie rotondes op rij op acht kilometer voor de finish, zijn er ook nog drie te vinden in de laatste vijf kilometer waarvan de laatste op ongeveer vierhonderd meter van de streep. Op 2,5 kilometer voor de finish moeten er overigens nog twee scherpe bochten worden genomen. Daarna is het redelijk rechttoe rechtaan.

Favorieten dertiende etappe Tour de France

De sprinters zullen paraat staan, maar zijn er nog snelle mannen die de benen hebben om vol gas te gaan? De Alpen hebben hun weerslag gehad op het fysiek en bovendien rijden er al mannen gekwetst rond. Dylan Groenewegen was het grootste slachtoffer. De Nederlander viel in de Roubaix-etappe en gaf in de twaalfde etappe naar Alpe d'Huez al halverwege de rit op. Ook Fernanda Gaviria hield het voor gezien.

In dat opzicht lijkt Peter Sagan de enige topfavoriet. Hij won al twee ritten en kan de bergen wat beter aan. Bovendien kwam hij op het gebied van kwetsuren nog weinig tot niets tegen. De groene trui kan hem na de opgave van Gaviria bijna niet meer ontgaan. Sonny Colbrelli reed na Sagan de meeste resultaten in deze Tour, maar kan hij een sprint op de macht hendelen?

Op de tweede rij vinden we sprinters die nog amper imponeerden. Maar nu Groenewegen gekwetst is en Marcel Kittel en Mark Cavendish niet meer in koers zijn, liggen er kansen voor hen. Na de opgave van André Greipel zal ook Arnaud Démare willen bewijzen dat hij niet als een grijze muis rond rijdt. Alexander Kristoff zit in hetzelfde schuitje en kan misschien wel van zich af bijten nu de massa sprinters iets verkleind is. Christophe Laporte moet zich nog steeds bewijzen op het allerhoogste niveau.

Verder kijken we naar de mannen van het derde plan, die nu verschuiven naar het tweede plan. Wat kan Edvald Boasson Hagen? En Timothy Dupont en Andrea Pasqualon bewezen namens Wanty Groupe Gobert al dat ze goede benen hebben.

TV en tijden Tour de France

De etappe start om 13.45 uur en de finish wordt verwacht rond 17.30 uur. Sporza en NOS zijn erbij vanaf 14.10 uur. Eurosport schakelt al in vanaf 13.25 uur. Online is de koers te volgen via NOS.nl, de site van Sporza en op de Eurosport Player. Ook In de Leiderstrui is er live bij met een liveblog.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws