Dit is de pagina over Peter Sagan. De Slowaak won in zijn carrière al Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en driemaal het WK op de weg. Daarnaast heeft 'Peter de Grote' een patent op de groene trui in de Tour de France, die wist hij al zevenmaal op te halen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Sagan en houdt tevens zijn biografie bij.
Op het moment dat Sagan in 2012 aan de start kwam van zijn eerste Tour de France, had hij eigenlijk al een rijke geschiedenis. Bij de junioren werd hij tweemaal Slowaaks kampioen op de weg en in het veld, terwijl hij op de mountainbike zelfs de Europese- en Wereldtitel wist te grijpen. In beide bosdisciplines heeft hij als prof weinig meer gereden, maar het vormt de basis van zijn exceptionele techniek.
En dan die eerste Tour de France. Als relatieve onbekende kwam Sagan aan de start van de grootste wielerwedstrijd. Op dat moment was het Mark Cavendish die nog regeerde op sprintersvlak, dus daar ging het broekie Sagan nog een hele kluif aan krijgen. In de tweede etappe won hij de sprint bergop na een heuvelachtige etappe. De dag er na werd hij zesde in een massasprint en de dag daarop won hij wéér, nu door de overige punchers zelfs een seconde los te rijden. Vanaf dat moment liet hij de groene trui niet meer los en verstevigde zijn positie zelfs door in de zesde etappe de lastige massasprint naar Metz te winnen.
In de Tour de France bleef hij oppermachtig. In de jaren die daarop volgden, wist hij nog negen etappes te winnen, de ene nog indrukwekkender dan de andere. Tot en met 2019 wist hij elke groene trui te winnen, behalve in 2017. Toen werd hij uit koers gehaald, nadat hij in de sprint in een schermutseling met Cavendish terecht kwam, waardoor onder meer John Degenkolb hard ten val kwam.
Maar het podium van Sagan is breder dan alleen de Tour. Ook in de klassiekers was hij ondertussen een gevaarlijke klant. In 2013 won hij zijn eerste Gent-Wevelgem. In die wedstrijd zou hij ook in 2016 en 2018 nog op het hoogste schavot staan. In 2016, door velen gezien als zijn beste jaar, kwam daar ook de Ronde van Vlaanderen bij. Dat andere monument op de kasseien, Parijs-Roubaix, schreef hij in 2018 op zijn naam. Tegelijkertijd deed hij nog iets indrukwekkends, door in 2015, 2016 én 2017 wereldkampioen op de weg te worden. Zo werkte de Slowaak zich op tot een waar fenomeen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties