...
Voorbeschouwing etappe 7 Tour de France | Eindelijk raak voor Groenewegen? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 7 Tour de France | Eindelijk raak voor Groenewegen?

Voorbeschouwing etappe 7 Tour de France | Eindelijk raak voor Groenewegen?

Na een pittige finale op de Mur-de-Bretagne trekken de renners verder het Franse binnenland in. De weg naar Fougères naar Chartres is vals plat en kent slechts een bergje van de vierde categorie. Met veel op en af in de laatste twee kilometer belooft het opnieuw een zeer spetterende finale te worden. In de Leiderstrui blikt voor u vooruit.

Historie zevende etappe Tour de France

Fougères is voor de derde keer vertrekplaats in de Tour de France. In 1985 vertrok het peloton naar Pont-Audemer, waar Gerrit Solleveld zijn enige ritzege wist in de pakken in een grote ronde, door bijna 4,5 minuut voor Johan Museeuw te eindigen. Marcel Kittel pakte in de Tour van 2013 zijn derde van vier etappeoverwinningen dat jaar in een massasprint die uit Fougères was vertrokken.

Chartres mag zich ook voor de derde keer aankomstplaats noemen in de Ronde van Frankrijk. Stuart O’Grady was in 2004 de sterkste van een kopgroep van vijf renners met onder andere Thomas Voeckler, die liefst twaalf en een halve minuut kreeg van het peloton. In 2012 won Bradley Wiggins de afsluitende tijdrit voor het defilé in Parijs. Een minuut en zestien seconden was de voorsprong van de Brit op zijn ploeggenoot Chris Froome, die tweede werd in het algemeen klassement op ruim drie minuten.

Parcours zevende etappe Tour de France

De weg gaat over een glooiend terrein met de Côte de Buisson de Perseigne (4,2% in 1,6 kilometer) als enige gecategoriseerde klim. De laatste twee kilometer beloven spannend te worden voor sprinttreinen om bij elkaar te blijven. Op 1,9 kilometer van de streep zit een scherpe bocht naar rechts waarna er een flinke afdaling van ruim zevenhonderd meter volgt. In de laatste zeshonderd meter klimmen de renners eerst vierhonderd meter met een stijgingspercentage van slechts vier procent, waarna gelijk de sprint volgt op de vlakke eindstrook

Favorieten zevende etappe Tour de France

Wie heeft de sprinttrein voor deze tricky finale of welke sprinter kan op eigen houtje naar voren rijden? Natuurlijk noemen we eerst Fernando Gaviria. De Colombiaan bewijst vooralsnog over de beste benen te beschikken als het om puur sprinten gaat. Achter hem is Peter Sagan vaak de goede tweede. Het zijn ook meteen twee mannen die kunnen sturen en twee mannen die op zoek zijn naar punten voor het groen.

Daarna is er een grote groep sprinters die mee kunnen doen als alles mee zit. Dylan Groenewegen is de eerste, maar kan hij in een hectische finale goed worden afgezet na een listig heuveltje richting de streep? De benen worden beter, dus dat mag hij gaan bewijzen. Datzelfde geldt voor Arnaud Démare en Alexander Kristoff die zich nog amper hebben kunnen mengen in het geweld.

André Greipel was er dichtbij in etappe 4, maar voor de Duitser moet het allemaal goed vallen. Dat geldt ook voor Marcel Kittel, die met één etappezege al blij zou moeten zijn. Vooralsnog deugt er namelijk weinig van zijn sprintvoorbereiding. Mark Cavendish kan zich normaal in zulke technische finales gooien, maar dat de Brit op de heuvels als eerste loste na Lawson Craddock, dat is allerminst een goed teken.

TV en tijden Tour de France

De zevende rit van de Tour de France start om ongeveer 12.20 uur. De finish is, zoals u inmiddels gewend bent, omstreeks 17.30 uur. Eurosport zendt op het tweede kanaal en via de Eurosport Player van start tot finish uit. De NOS is er op televisie en op NOS.nl vanaf 14.10 uur bij. Dat geldt ook voor Sporza. In de Leiderstrui verzorgt het liveblog vanaf de start.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws