We gaan eindelijk los in het traditionele openingsweekend voor het klassieke voorjaar. Zaterdag een heerlijk hoofdgerecht met Omloop Het Nieuwsblad, maar zondag een heerlijk toetje tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne. In de Leiderstrui neemt u mee in een uitgebreide voorbeschouwing op het parcours en de favorieten.
Waar ze bij Omloop Het Nieuwsblad alle hoop hadden gevestigd op de komst van Mathieu van der Poel, is het Kuurne-Brussel-Kuurne gelukt om de Nederlander te strikken. Een geluk bij een ongeluk voor de organisatie en fans, nadat hij de UAE Tour moest verlaten na een positieve coronatest binnen de ploeg. Van der Poel mag het met zijn ploeg Alpecin-Fenix opnemen tegen een aantal sterke blokken, waar spektakel lijkt gegarandeerd.
In Kuurne-Brussel-Kuurne is het altijd de vraag: wint een aanvaller of een sprinter? De laatste twee jaar was dat eerste het geval, toen Jungels (2019) en Asgreen (2020) het peloton nipt voorbleven. Dat heeft dan weer te maken met wat aanpassingen aan het parcours. Voor rappe mannen is Kuurne minder en minder een honderd procent winstkans geworden. Met bijna alle topsprinters in de Verenigde Arabische Emiraten, kan er zich zondag zomaar eenzelfde scenario ontvouwen.
Laatste winnaars Kuurne-Brussel-Kuurne
2020 Kasper Asgreen
2019 Bob Jungels
2018 Dylan Groenwegen
2017 Peter Sagan
2016 Jasper Stuyven
2015 Mark Cavendish
2014 Tom Boonen
2013 -
2012 Mark Cavendish
2011 Chris Sutton
Parcours en tijden Kuurne-Brussel-Kuurne 2021
Net als in Omloop Het Nieuwsblad zullen er ook tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne geen supporters langs de weg staan. Mocht iemand in zijn eigen achtertuin toch even de renners willen zien langskomen, dan is een mondkapje verplicht. Net als bij alle andere koersen zien we geen commerciële karavaan, VIP-tenten of andere georganiseerde festiviteiten. Er is zelfs een verbod op het vliegen met een drone binnen 500 meter van het parcours. De overheid en politie hebben overal aan gedacht.
Om fans te ontmoedigen, wordt er dan ook niet al te breed uitgemeten over het parcours. Wat we wel weten: de renners gaan 197 kilometer fietsen en komen onderweg twaalf beklimmingen tegen. De laatste, de Kluisberg, vindt zijn top op 54 kilometer van het einde. De laatste kasseistrook, van vier in totaal, wordt gerond op 36 kilometer van de finish. Net als andere jaren is het voor sprintersploegen dus zeker mogelijk in de finale nog één en ander te herstellen.
We starten om 12.00 uur in Kuurne, vanaf de Brugsesteenweg en daar ligt later in de middag ook de finishlijn. Als startpunt voor de finale vinden we een mooi drieluik van beklimmingen in Ronse, met de Kanarieberg-Kruisberg-Hotond. Daarna volgen nog de Knokteberg en de Oude Kwaremont, alvorens de renners afsluiten met de Kluisberg. Deze is 1,1 kilometer lang aan zes procent gemiddeld, dus hier kan het flink knetteren. In de laatste vijftig kilometer ligt, buiten een lastige kasseistrook, niet veel meer qua hindernissen. Wel wordt gewaarschuwd voor de wind, die op de golvende Vlaamse wegen vrij spel heeft.
Beklimmingen
18,0 km: Tiegemberg (1,0 km aan 5,6%)
35,0 km: Volkegembeerg (1,0 km aan 5,0%)
57,0 km: Boembeek (1,1 km aan 4,8%)
73,0 km: Bossenaarstraat (1,3 km aan 5,6%)
90,0 km: Mont Saint-Laurent (1,3 km aan 7,8%)
104 km: La Houppe (1,9 km aan 4,8%)
110,0 km: Kanarieberg (1,0 km aan 7,7%)
117,0 km: Kruisberg (1,8 km aan 4,8%)
119,0 km: Hotond (2,7 km aan 3,1%)
127,0 km: Knokteberg (1,3 km aan 7,0%)
137,0 km: Oude Kwaremont (2,2 km aan 4%)
143,0 km: Kluisberg (1,1 km aan 6%)
Kasseistroken
36,0 km: Holleweg (700 meter)
48,0 km: Bontestraat (700 meter)
71,0 km: Gieterijstraat (300 meter)
161,0 km: Beerbosstraat (500 meter)
Favorieten Kuurne-Brussel-Kuurne 2021
Hij reed eigenlijk in de UAE Tour, maar wat zal de organisatie zich stiekem in de handen hebben gewreven toen Mathieu van der Poel al na één etappe naar huis moest, na een positief coronageval bij Alpecin-Fenix. Van der Poel vloog op maandag terug en zat op dinsdag weer op de fiets. Omloop Het Nieuwsblad had gekund, maar omdat hij nog maar weinig wedstrijdkilometers in de benen heeft, kiest hij voor het op papier makkelijkere Kuurne-Brussel-Kuurne. Wedstrijdritme of niet; Van der Poel bewees na een schitterende waaieretappe in de UAE Tour al dat het met de vorm wel goed zit. Hij won in een sprint en lijkt klaar om ook in Kuurne mee te doen.
De concurrentie komt niet van Wout van Aert en Julian Alaphilippe; zij laten allebei verstek gaan. Als het gaat om de klassieker-specialisten, kijken we daarom naar anderen. Deceuninck-Quick-Step stuurt titelverdediger Kasper Asgreen, die er vorig jaar een indrukwekkende solo uit perste. Ook Yves Lampaert en Zdenek Stybar moeten in staat worden geacht om in een harde koers het verschil te maken. Jasper Stuyven en Mads Pedersen beschikken ook over die kwaliteiten bij Trek-Segafredo. Het blok van Trek heeft als bijkomend voordeel dat ze allebei rap zijn in de sprint, net als Van der Poel.
Het podium van vorig jaar.
AG2R Citroën Team mikt het hele voorjaar op de kersverse tadem Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. Het zijn nog eens twee renners die baat hebben bij een zware koers en een sprint zullen willen vermijden. Dylan Teuns (Bahrain Victorious) en Nils Politt (BORA-hansgrohe) zijn ook renners in deze categorie. Andere interessante koppels voor een échte klassieker-race zijn Gianni Moscon en Tom Pidcock (INEOS), Amund Grøndahl Jansen en Luke Durbridge (BikeExchange) en Søren Kragh Andersen enTiesj Benoot (DSM). Als outsiders vergeten we ook Niki Terpstra, Edvald Boasson Hagen (beide Total Direct Energie) en Matteo Trentin (UAE) niet.
Mocht het ondanks deze schitterende rij namen tóch geen harde koers worden, dan kijken we naar een knap rijtje sprinters die aan de start staan. Misschien tegen beter weten in, maar enkele ploegen zullen er alles aan willen doen om het op een spurt uit te laten draaien. Topfavoriet is in dat geval Arnaud Démare van Groupama-FDJ, vorig seizoen de man met de meeste zeges. Hij krijgt concurrentie van Alvaro Hodeg (Deceuninck), Marc Sarreau (AG2R), Sonny Colbrelli (Bahrain), Hugo Hofstetter (Israel), Alexander Kristoff (UAE), Bryan Coquard (B&B) en Van der Poels ploegmaat Tim Merlier (Alpecin-Fenix).
TV Kuurne-Brussel-Kuurne 2021
Wie Kuurne-Brussel-Kuurne van start tot finish wil volgen, kan terecht bij de liveblog van In de Leiderstrui. Live beelden starten vanaf 13.40 uur, via Eurosport 2 en de Eurosport Player. Eurosport 1 begint er om 14.45 uur aan, na de laatste etappe van de UAE Tour. Wie liever Belgisch commentaar hoort, kan vanaf 13.30 uur terecht bij Sporza, al lijkt de live-uitzending daar ook pas om 14.45 uur te starten. De finish wordt verwacht tussen 16.30 en 16.50 uur.
Lees ook
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b,vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Lex Kersten (e-mail: l.kersten@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties