Mathieu van der Poel staat zondag als titelverdediger aan de start van Parijs-Roubaix. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck won de editie van vorig jaar na het doen van een fietswissel vooraleer hij de kasseistroken aangevat moesten worden, maar volgens Tom Boonen heeft dat niet heel veel voordeel. 'Ik heb nog gezien dat renners daardoor nooit meer voorin geraakten', aldus de drievoudig winnaar uit België.
Van der Poel startte vorig jaar met een banden met hogere druk, vooraleer hij naar zijn Roubaix-fiets wisselde. In de eerste fase van de Hel van het Noorden levert dat op het asfalt voordeel op ten opzichte van de fietsen met lagere bandendruk. Dat is overigens geen nieuwigheid: in het verleden werd dat ook wel eens gedaan. Of Van der Poel doet anno 2025 opnieuw zal doen, zien we zondag.
Boonen, natuurlijk gepokt en gemazeld in de koers in Noord-Frankrijk, is er geen fan van. 'Ik heb dat zelf 15 keer zien gebeuren in de Hel en nooit haalde iemand daar voordeel uit', laat hij weten in de podcast Wielerclub Wattage. 'De renners die dat doen, denken allemaal dat ze in de eerste 100 kilometer krachten zullen sparen omdat ze met een beter bollende fiets rijden.'
Lees verder onder de foto!

Boonen: 'Concurrenten zullen de koers op gang houden'
De ex-renner legt uit waarom hij er zo over denkt. 'Je wil die wissel niet te vroeg doen, omdat je het voordeel van die beter bollende fiets zolang mogelijk wil hebben. Maar je wil de fietswissel ook niet te laat doen, want dan kom je nooit meer op tijd vooraan voor de eerste kasseistrook. Zoveel stress gewoon om 15 Watt uit te sparen', schudt Boonen zijn hoofd.
En dat is niet het enige. 'De concurrenten zullen in de gaten houden wanneer Van der Poel zijn fietswissel doet. Ze zullen de koers op gang houden en zorgen dat Van der Poel afziet om terug te keren', verwacht hij.
Van der Poel start met speciale fiets in Parijs-Roubaix
Canyon, de fietssponsor van Alpecin-Deceuninck, liet donderdag middels een persbericht weten dat de Nederlander sowieso met een speciale fiets aan de start zal staan: de Aeroad CFR Tensor. 'De fiets is voorzien van functies die Van der Poel rechtstreeks heeft aangevraagd met de race in zijn gedachten: meer vrijheid voor de banden met het oog op het comfort op de kasseien, een verstevigde voorvork en een hermetisch afgesloten balhoofd om de fiets zo proper mogelijk te houden.'
Engineers van Canyon gebruiken Parijs-Roubaix als het ultieme referentiepunt voor de fiets en bezoeken de wedstrijd ieder jaar om de frames van tevoren en na afloop te testen. 'Roubaix is dé testomgeving voor een fiets', duidt engineer Lukas Birr. 'Glad asfalt zorgt niet voor veel druk op de fiets, maar de kasseien zorgen voor de nodige spanning. Deze schokken gaan één voor één door het frame, waardoor er gedurende een koers ook dingen los kunnen raken.'
De naam 'Tensor' is afkomstig van een simulatietest die Canyon gebruikte om de druk van de kasseien op het frame te meten. Met donkere kleuren op het frame worden die grotedruksgebieden getoond, terwijl tegelijkertijd ook het aerodynamische karakter van de fiets wordt behouden. 'We willen hem aerodynamisch, maar toch ook zo licht mogelijk houden. Op die manier is hij toch sterk en robuust om het koersen over de kasseien van Roubaix aan te kunnen
Topreactie
joske +23
Boonen claimt dat het nooit succes vol zal zijn, maar MvdP heeft de laatste 4 edities een 3de, 9de, en twee 1ste plaatsen behaald. Misschien laat mijn geheugen me in de steek maar tekens is hij van fiets gewisseld, dus wat is zijn punt nu?
Plaats reactie
2 reacties
Mc +250
En daarbij heeft het misschien psychologisch voordeel voor vd Poel als ie denkt dat het hem helpt is dat toch prima voor hem. En net wat Joske al zei, hij heeft er de laatste 4 edities een 3e en 9e en 2 eerste plaatsen mee gehaald.
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties