Richard Carapaz heeft de twaalfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Nadat hij onderdeel was een grote kopgroep van 32 was hij op de afsluitende beklimming van de Peñas Blancas de sterkste. Wilco Kelderman werd op gepaste afstand tweede. Bij de favorieten bleef Remco Evenepoel keurig overeind, ondanks een crash.
De strijd om de kopgroep was hevig, vanuit de start. Na de wandeletappe van woensdag hadden veel renners hun zinnen gezet op deze dag, waaronder grote namen als Richard Carapaz, Sergio Higuita en bergkoning Jay Vine. Er werd lang gestreden, maar na een kleine veertig kilometer reed er plots een groep van 32 renners weg. Daar zaten Carapaz en Vine bij, en verder ook grote namen als Wilco Kelderman, Alexey Lutsenko, Marc Soler en Clément Champoussin.
Battistella springt even weg, Evenepoel valt
In het peloton reed Quick Step namens Evenepoel van voren, maar was het vooral Groupama-FDJ dat lang niet wilde dat de kopgroep wegreed. De Franse ploeg had niemand mee, maar het slaagde er niet in om het gat nog te dichten. Het blok ging erop in het peloton, waar de mannen van Evenepoel het gat lieten oplopen naar maximaal elf minuten.
Lang gebeurde er niets, totdat Samuel Battistella namens Astana demarreerde uit de kopgroep, op het enige ongecategoriseerde heuveltje van de dag. De Italiaan reed een kleine minuut weg, maar was kansloos tegen 31 achtervolgers. Alpecin-Deceuninck nam daarbij het heft in handen in de achtervolging, in dienst van Vine. Battistella werd uiteindelijk op 41 kilometer van de finish gegrepen. De kopgroep bestond op dat moment uit 31, omdat Louis Vervaeke zich namens Quick Step liet terugzakken naar het peloton.
Dat had z'n redenen, want leider Evenepoel was in een bocht plots onderuit geschoven. Het was ogenschijnlijk zonder erg, maar de jonge Belg kon wel alle hulp gebruiken om niet nog eens in de problemen te komen. Het was in de fase erna wachten op de voet van de slotklim, de enige gecategoriseerde col van de dag. Op deze Peñas Blancas (19 kilometer aan 6,7 procent gemiddeld) kregen we twee wedstrijden voor de prijs van één, met de kopgroep dat eraan begon met dik tien minuten voorsprong.
BORA, Jumbo-Visma en Movistar geven gas
Op beide fronten werd het gaspedaal vanaf de voet ingetrapt. Vooraan was het BORA dat met Matteo Fabbro tempo maakte voor Kelderman. In het peloton nam Jumbo-Visma verrassend het initiatief, in dienst van Primoz Roglic. Naast dat de voorsprong van de koplopers slonk, bracht het tempo van Chris Harper nog weinig teweeg. Het tempo van Fabbro aan de kop zorgde wel voor brokken. Louter de beste klimmers bleven over in zijn wiel, met naast Kelderman onder meer ook Vine, Carapaz en Soler.
In het peloton was het werk van Harper op dik tien kilometer van de top gedaan, maar Movistar nam meteen over. De ploeg van Enric Mas draaide de duimschroeven nog wat verder aan, maar Evenepoel zag er op de voorposten constant goed uit. Toen de weg halfweg klim wat afvlakte, kon Harper nog even terugkeren en nog een kopbeurt doen. Toen hij er een tweede keer klaar mee was, toonde Quick Step spierballen en ging het zelf gewoon op kop boren.
Evenepoel had Louis Vervaeke op kop en Ilan Van Wilder nog voor hem. Dat het niet heel hard meer ging, bleek wel uit het feit dat het peloton met favorieten amper tijd terugpakte op de kopgroep, waar Fabbro maar bleef geven in de tocht naar de laatste, steilere kilometers. Ook het feit dat Daniel Navarro namens Burgos-BH nog wegreed voor een vrij kansloze aanval zei wat over het tempo.
Heftig gevecht om ritzege, favorieten met speldenprikjes
Op 4,6 kilometer onder de top was het Élie Gesbert die namens Arkéa-Samsic de finale opende. Fabbro was klaar en dus vloog Kelderman naar het wiel van de Fransman. Vine en Carapaz slopen mee en namens UAE bleek Jan Polanc verrassend sterker dan de geloste Soler. Marco Brenner kon knap mee namens DSM. Het spel was op de wagen, helemaal toen Gesbert nog een keer aanging en nu even niemand zag reageren. In zijn reflecterende gele tricot ging hij er solo vandoor. Het was de nekslag voor Vine, die moest lossen. Carapaz, Polanc, Kelderman en Brenner reden er nog achter.
Ondertussen was het ook bij de favorieten feest. Mas ging in de aanval na een nieuwe periode van tempo maken van Movistar. Hij kreeg Evenepoel en Miguel Ángel López mee. Roglic had iets meer tijd nodig om aan te sluiten, maar hij slaagde daar wel in. Namens INEOS waren Tao Geoghegan Hart en Carlos Rodriguez van de partij en ook Ben O'Connor kon mee namens AG2R. Juan Ayuso en João Almeida misten namens UAE Team Emirates even de slag, maar uiteindelijk kwam alles daar wel terug bijeen.
Wat een race op twee fronten, snel terug naar voren! Daar sloten de achtervolgers namelijk weer aan bij Gesbert en het was Carapaz die met een enorme stoot wegreed. Kelderman bleef er als enige nog in de buurt, maar het was plots beslist. De Nederlander kwam binnen op zo'n tien seconden van de winnaar. Bij de favorieten was het Geoghegan Hart die in de slotfase de favorieten met een hoog tempo naar boven loodste. Hij lanceerde daarmee Rodriguez, maar ook de Spaans kampioen kon geen verschil maken.
Evenepoel was in de laatste twee kilometer de man die het tempo besloot te bepalen. Dat legde hij zo hoog, dat niemand nog van plan was om iets te proberen.
Uitslag etappe 12 Vuelta a España 2022
Results powered by FirstCycling.com
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties