Als het gaat om het voorspellen van de eindklassementen in een grote ronde - en dus ook in de Tour de France - is het bergklassement doorgaans de meest lastige. Wordt het een klassementsman, één van de vele andere goed omhoog rijdende coureurs of een vluchter die er zich (ineens) op gaat toeleggen? In de Leiderstrui schetst een overzicht van de potentiële protagonisten in de strijd om de welbekende bolletjestrui van La Grande Boucle!
Het bergklassement is de laatste jaren een ferme strijd tussen klassementsrenners en aanvallers, die daadwerkelijk een doel maken van deze trui. De puntjes op klimmetjes van derde en vierde categorie in overgangsritten vallen in het niet bij de 20 punten die je op cols van buitencategorie kan bijschrijven.
Na de hegemonie van Pogacar in 2020 en 2021 besloot Tourorganisator ASO de dubbele punten op cols van de buitencategorie af te schaffen. Zoals ieder jaar het geval is, zijn de cols verdeeld in vijf categorieën: de vierde, derde, tweede, eerste en buitencategorie. Bij elke klim van een bepaalde categorie is een bepaald aantal punten te scoren. Dubbele punten zijn er dus niet meer te verdienen, al is er wel één uitzondering. Op het zogeheten 'dak van de Tour'.
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui
Voorbeschouwing op de Tour de France
Favorieten algemeen klassement (gele trui)
Favorieten puntenklassement (groene trui)
Favorieten jongerenklassement (witte trui)
Pooltips voor de Tour de France
Laatste winnaars bolletjestrui Tour de France
2023 Giulio Ciccone
2022 Jonas Vingegaard
2021 Tadej Pogacar
2020 Tadej Pogacar
2019 Romain Bardet
2018 Julian Alaphilippe
2017 Warren Barguil
2016 Rafal Majka
2015 Chris Froome
2014 Rafal Majka
Favorieten bergklassement Tour de France 2024
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het bergklassement in de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
Felix Gall - Decathlon AG2R La Mondiale (13,1%)
'We willen onze prestatie van vorig jaar in het klassement met Gall herhalen', vertelde Decathlon AG2R La Mondiale-ploegleider Vincent Lavenu rondom de ambities van zijn brigade. Daarmee doelde hij uiteraard op de topprestatie van Gall in 2023, toen de Oostenrijker achtste werd in het eindklassement en óók de koninginnenrit naar zich toetrok.
Met Gall kan de Franse WorldTour-ploeg rekenen op een gedegen klassementsrenner, die zich - bewust of onbewust - ook nog in de strijd om de rode bollen kan gooien.
Remco Evenepoel - Soudal-Quick Step (17,9%)
Remco Evenepoel is natuurlijk een kanshebber (of outsider) in de strijd om het geel (en hij doet ook nog mee om het wit!), maar schrijf de jonge Vlaming ook maar niet af als het gaat om de bergtrui. Als hij eenmaal honderd procent fit is en helemaal scherp staat, behoort hij tot de beste klimmers.
In de Vuelta van vorig jaar liet de Aerokogel Van Schepdaal al zien dat als zijn klassementsplannen mislukken, hij zich ogenschijnlijk zonder al te veel moeite kan richten op andere doelen. In Spanje schreef hij zodoende het bergklassement (en vele ritten) bij op zijn palmares. Zien we deze Tour eenzelfde soort scenario geschieden?
Richard Carapaz - EF Education-EasyPost (27,7%)
Carapaz is een renner die zich op meerdere manieren zou kunnen tonen: in de vlucht als rittenkaper of juist als algemeen klassement-najager. Mocht de Ecuadoriaan voor het eerste kiezen, dan zullen we hem zich waarschijnlijk ook zien mengen in de strijd om de bolletjestrui.
In de laatste grote ronde die hij reed - de Vuelta a Espana van 2022 - zagen we Carapaz ook veelvuldig ten aanval trekken, met als eindscore drie ritzeges én het bergklassement. Zien we hem in deze editie van La Grande Boucle iets soortgelijks presteren?
Romain Bardet - Team dsm-firmenich PostNL (28,6%)
Romain Bardet is bezig aan zijn allerlaatste drieweekse in 'zijn' Frankrijk en zal zich derhalve nog een allerlaatste keer van zijn beste kant willen laten zien. De ervaren klimmer van dsm-firmenich PostNL kwam met gemengde gevoelens (wat betreft klassementsambities versus baroudeursambities) uit de Giro d'Italia en zal waarschijnlijk een ander plan kiezen in de Tour.
Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Bardet alles op een nieuwe ritzege in de Tour gaat zetten, met een eventuele bergtrui als mooie extra. Aan interne aanvalslust is er in ieder geval geen gebrek bij de man uit Brioude.
Derek Gee - Israel-Premier Tech (28,6%)
Daar is-ie dan, dé revelatie van de Giro d'Italia van 2023 en van het meest recente Critérium du Dauphiné. We hebben het uiteraard over niemand minder dan Derek Gee, die voor de Franse etappewedstrijd te boek stond als aanvalslustig ingesteld coureur. In de Dauphiné bewees hij echter in uiterst goeden doen te zijn en mengde hij zich zowaar in de strijd om de eindzege. En met succes, daar de Canadees knap derde werd en dus mee het eindpodium op mocht.
Israel-Premier Tech-ploegleider Sep Vanmarcke vertelde onlangs aan In de Leiderstrui dat de sympathieke Noord-Amerikaan zich waarschijnlijk niet gaat roeren in de AK-debatten, maar dat hij zorgvuldig zijn etappes en dus kansen gaat uitkiezen. En wie dat doet, sluit een bergklassement-droom automatisch niet uit...
Primoz Roglic - BORA-hansgrohe (34,5%)
Primoz Roglic hoopt dit jaar dan eindelijk zijn o zo gewilde Tour de France-eindzege binnen te slepen, al lijkt dat gezien het deelnemersveld natuurlijk wel een schier onmogelijk karwei. Zeg echter nooit nooit bij de Sloveen van BORA-hansgrohe, die bij zijn eerdere groterondezeges (in de Giro d'Italia en Vuelta a España) echter nooit echt in de buurt kwam van een overwinning in het bergklassement.
Dichter dan een derde stek in dit nevenklassement kwam de ex-schansspringer niet (in zijn tien laatste grote rondes), al neemt dat uiteraard niet weg dat hij nog altijd tot de grootste kanshebbers op het bollentricot hoort. Met zijn goede eindschot zou hij op de niet al te zware aankomsten bergop best wat punten moeten kunnen sprokkelen en ook daarbuiten zal hij her en der wat puntjes kunnen bijschrijven op zijn bergconto. Een doel op zich zal de ex-Jumbo-Visma-renner er echter niet van gemaakt hebben.
Wout Poels - Bahrain Victorious (40,5%)
Ciccone bewees vorig jaar dat een aanvaller de bolletjestrui kan winnen, ook als de kopmannen uit het klassement elkaar in de haren vliegen. Sprokkelen, sprokkelen, sprokkelen en dan hopen dat je net genoeg overhoudt richting het einde. Poels weet hoe het moet, hij was er in 2021 al ongelofelijk dichtbij. Toen verloor hij de bollen op dag achttien aan Pogacar.
De grote vraag is even hoeveel ruimte Poels gaat krijgen om op puntenjacht te gaan. Bij Bahrain Victorious willen ze erin vliegen zoals vorig jaar, toen het drie etappes won met Poels, Pello Bilbao en Matej Mohoric. Maar er is met Santiago Buitrago ook een klassmentsman mee, die steun verdient. Poels kan misschien een dagje mee om voor ritwinst te gaan, maar meerdere dagen jagen op bergpunten? Dat hangt ook van andere factoren af.
Jonas Vingegaard - Visma | Lease a Bike (66,7%)
We blijven in de hoek van de klassementsrenners, want hoewel er in onze ogen nog eentje hoger op de deze lijst staat van de kopmannen, moeten we Vingegaard serieus nemen. De Deen van Visma | Lease a Bike heeft alles tegen: hij komt terug van zwaar blessureleed, is niet per se explosief voor etappezeges tegen anderen en Tadej Pogacar is beter dan ooit.
En toch stuurt z'n ploeg Vingegaard weer naar de Tour. Als hij op wat voor manier dan ook de topvorm kan vinden, is alleen Pogacar normaliter in staat om Vingegaard te volgen. En wie op al die cols in deze Tour het verschil maakt, verzamelt automatisch een berg punten. Realistisch? Misschien niet. Onwaarschijnlijk? Ook niet.
Giulio Ciccone - Lidl-Trek (73,8%)
De titelverdediger stond vorig jaar bovenaan in deze lijst, dus jullie nemen onze voorspellingen maar beter serieus. Ciccone moet het dit keer echter met een tweede plek doen. De Italiaan van Lidl-Trek maakte vorig jaar indruk met winst in het bergklassement, maar daar moest hij wel drie weken keihard voor werken, met hulp van de hele ploeg.
Omdat de verwachting is dat de vele sterke klassementsploegen er vaak een ongelofelijk zware wedstrijd van gaan maken, moeten mannen als Ciccone er onderweg al vroeg aan beginnen om te sprokkelen. En misschien wil hij zichzelf dit jaar ook weleens testen om ritwinst of een klassement tegen de kopmannen. Als dat niet past en de klassementsploegen tonen genade, dan is er geen klimmer in het peloton die meer gemaakt is voor de bollen.
Tadej Pogacar - UAE Team Emirates: 80/84 punten (95,2%)
Als je op één staat voor geel, in een Tour de France die niet in Parijs eindigt, dan kom je automatisch ook hoog in de ranking voor de bolletjestrui. In de twee edities die Pogacar won (in 2020 en 2021) haalde hij het geel, wit en de bollen binnen. Voor het wit is hij te oud, maar de bergtrui is heel realistisch.
We finishen in de Tour niet eens heel vaak bergop, maar reken maar dat UAE-Team Emirates er met een droomploeg keihard voor gaat rijden, drie weken lang. Pogacar kan het dan afmaken en ontzettend veel bergpunten verzamelen. Ga daar als simpele aanvaller dan nog maar eens overheen...
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties