De bolletjestrui is een van die typische wielertricots die ook bij mensen die niet van koers houden wél minimaal een belletje doet rinkelen. De trui die wordt gedragen door de leider van het bergklassement in de Tour de France is er dus wel eentje die enorm tot de verbeelding spreekt. Wie beschikken er over de beste papieren om er na 21 dagen afzien met die felbegeerde bergtrui vandoor te gaan? In de Leiderstrui zet de tien grootste kanshebbers voor je op een rij!
De gele trui wordt altijd gewonnen door een klassementsrenner en de groene trui door een sprinter. Bij de bollentrui ligt dat iets gecompliceerder. De rankschikking wordt normaliter wel aangevoerd door een goed klimmende renner (met een goed sprintje in de benen), maar of dat nu een klassementsrenner of een baroudeur is, wil nog eens verschillen. Het verleden heeft uitgewezen dat beide scenario's regelmatig geschieden, al was de witte trui met grote rode stippen de voorbije drie edities bijvoorbeeld wel een prooi voor de man die ook het algemeen klassement bijschreef op zijn palmares. Vorig jaar ging gele trui Jonas Vingegaard immers met de bollentrui aan de haal, terwijl in 2020 en 2021Tadej Pogacar zijn gewonnen Tour de France extra glans gaf met het winnen van het bergklassement.
In 2017, 2018 en 2019 waren het respectievelijk Warren Barguil, Julian Alaphilippe en Romain Bardet die als publiekslievelingen in eigen land de o zo gewilde prijs en bijbehorend kledingstuk mee naar huis mochten nemen. Een voorspelling doen van de einduitslag in het 'klassement der berggeiten' is dus echter vrij lastig, temeer omdat de ambities van renners voor zo'n klassering normaal gesproken ietwat vaag zijn, vooral in vergelijking met de andere te winnen truien. Zo wil het ook nogal eens gebeuren dat een door het ijs gezakte klassementsrenner zich na de teleurstelling op 'The Polka Dot Jersey' gaat richten. Uiteindelijk maakt dat het uiteraard alleen maar spannender!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Tour de France 2023
Favorieten gele trui Tour de France 2023
Favorieten groene trui Tour de France 2023
Pooltips Tour de France 2023
Favorieten witte trui Tour de France 2023
Nederlanders in de Tour de France 2023
Laatste winnaars bolletjestrui Tour de France
2022 Jonas Vingegaard
2021 Tadej Pogacar
2020 Tadej Pogacar
2019 Romain Bardet
2018 Julian Alaphilippe
2017 Warren Barguil
2016 Rafal Majka
2015 Chris Froome
2014 Rafal Majka
2013 Nairo Quintana
Puntentelling bolletjestrui Tour de France
Na de hegemonie van Pogacar in 2020 en 2021 besloot Tourorganisator ASO de dubbele punten op cols van de buitencategorie af te schaffen. Die nieuwe regel zorgde vorig jaar in de praktijk nog niet helemaal voor het 'gewenste' resultaat, daar Tourwinnaar Vingegaard ook de bergtrui meesnoepte. Dit jaar heeft de ASO niets veranderd aan te puntentelling.
Zoals ieder jaar het geval is, zijn de cols verdeeld in vijf categorieën: de vierde, derde, tweede, eerste en buitencategorie. Bij elke klim van een bepaalde categorie is een bepaald aantal punten te scoren. Dubbele punten zijn er dus niet meer te verdienen, al is er wel één uitzondering. Op het zogeheten 'dak van de Tour', het hoogste punt dat het peloton aantikt, zijn bonuspunten te verdienen. Deze editie ontvangt de man die als eerste bovenkomt op de Col de la Loze (2304 meter hoogte, rit zeventien) maar liefst veertig punten voor het bergklassement.
Vierde categorie: 1 punt
Derde categorie: 2 en 1 punt
Tweede categorie: 5, 3, 2 en 1 punt
Eerste categorie: 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt
Buitencategorie: 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punt (dubbele punten op Col de la Loze in rit zeventien)
Favorieten bergklassement Tour de France 2023
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het bergklassement in de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Neilson Powless - EF Education-EasyPost (12,0%)
Neilson Powless heeft zich de voorbije jaren steevast als uitstekende klimmer getoond. De 26-jarige Amerikaan deed al drie keer eerder mee aan de Tour de France, waarbij zijn resultaten in de meest recente editie het meeste opzien baarden. De ranke Yankee liet zich meermaals van voren zien via de vroege vlucht, wat uiteindelijk resulteerde in twee topvijfnoteringen. Ook in het eindklassement wist hij zich in de bovenste regionen te nestelen: de winnaar van de Clasica San Sebastian 2021 sloot 'La Grande Boucle' af op een twaalfde plaats.
Powless is een aanvalslustig ingestelde coureur, die momenteel ook nog eens over een goede vorm beschikt. Vooral in de klassiekers deed hij het goed, met onder meer een zevende plaats in Milaan-Sanremo en een vijfde stek in de Ronde van Vlaanderen. Ook in rittenkoersen gaat het lekker. Zo wist Powless in Parijs-Nice naar een zesde stek te snellen. In februari won hij zelfs de Ster van Bessèges. De aanwezigheid van Richard Carapaz bij EF Education-EasyPost zorgt ervoor dat Powless waarschijnlijk niet dé uitgesproken kopman is. Het zorgt er tegelijkertijd echter ook voor dat de man uit de Verenigde Staten zich juist via meesluipen in vroege vluchten, meesprinten voor bergpunten óf een combinatie van beide weet te manifesteren.
9. Egan Bernal - INEOS Grenadiers (13,0%)
Egan Bernal is back! De Tourwinnaar van 2019 kampte meer dan een jaar lang met verschillende gezondheidskwalen. In zijn laatste wedstrijden toonde hij echter tekenen van verbetering. Dankzij zijn aangeboren klimtalent komt hij zodoende direct in aanmerking voor de bollentrui. In zowel de Ronde van Romandië als de Ronde van Hongarije finishte hij als achtste in het eindklassement, terwijl hij in het Critérium du Dauphiné als twaalfde eindigde.
De kans is natuurlijk aanwezig dat Bernal zich, net als land- en ploeggenoot Daniel Felipe Martinez, hoofdzakelijk focust op het rijden van een goed klassement. Mocht die missie echter mislukken, is het eveneens zeer aannemelijk dat de sympathieke Colombiaan zich richt op de rood-witte trui. Anderzijds zouden we er ook niet van staan te kijken als Bernal eieren voor zijn geld kiest en direct laat zien wel oren te hebben naar de bergtrui.
8. Ruben Guerreiro - Movistar (13,0%)
Ruben Guerreiro maakte per 1 januari 2023 de overstap van EF Education-EasyPost naar Movistar, de ploeg van mannen als Enric Mas en Alex Aranburu. De 28-jarige klimmer liet in zijn eerste jaar bij de blauwhemden direct mooie dingen zien, getuige onder meer zijn ritzege in de Saudi Tour.
De Portugees is typisch zo'n renner die alle ballen zet op het binnenhengelen van een nevenklassement. Dat lukt hem in 2020 al eens, toen hij het bergklassement in de Giro d'Italia bijschreef op zijn palmares: reden te meer om hem ook in de pronostiek van de bollentrui in de aankomende Tour de France op te nemen!
7. Guillaume Martin - Cofidis (22,2%)
Het mag eigenlijk geen verrassing heten dat Guillaume Martin is opgenomen in deze favorietenlijst. De 30-jarige thuisrijder is ten eerste goed in vorm. Hij sloot het Critérium du Dauphiné namelijk af met een knappe zesde plaats. 'De filosoof op de fiets' is het type renner dat zich in eerste instantie op het algemeen klassement richt, vervolgens een slechte dag kent en zich daarna ofwel via vroege vluchten weer naar zijn oude stekkie weet te fietsen, ofwel de focus verlegt naar nevenklassementen (lees: het bergklassement).
De Parijzenaar weet hoe het is om een bergklassement in een grote ronde te winnen, aangezien hij in 2020 de meeste bergpunten in de Ronde van Spanje bijeensprokkelde. Het feit dat Martin een thuiswedstrijd rijdt zal hem bewust of onbewust nog een extra boost geven. Hou deze 'denker' dus in de gaten!
6. Felix Gall - AG2R Citroën Team (45,4%)
Wie hoeft er niet te knechten voor een kopman, kan erg goed klimmen, is in vorm en lijkt zijn zinnen te hebben gezet op het bergklassement. Felix Gall zou het antwoord op die vraag zomaar eens kunnen zijn. De jonge Oostenrijker wist in de Ronde van Zwitserland een rit te winnen en sloot de achtdaagse af als achtste in het eindklassement. Ook in voorgaande wedstrijden liet de youngster zich regelmatig van voren zien.
Gall rijdt weliswaar in de ploeg bij podiumkandidaat Ben O'Connor, maar dat mag de bolletjestruipret niet drukken. Het is geen gekke gedachte dat Gall niet hoeft de knechten voor de Aussie en dus voor eigen kans mag gaan. Bovendien zou hij zelfs eerst zijn eigen succes kunnen beproeven in de strijd om het geel. De Franse WorldTour-formatie heeft dus sowieso meerdere paarden om op te wedden, al lijkt Gall de meest vooruitgeschoven pion als het gaat om de bollentrui-ambities.
5. Thibaut Pinot - Groupama-FDJ (51,9%)
Hoe kan het ook anders dan dat we Thibaut Pinot opnemen in dit favorietenartikel? De thuisrijder is al het hele jaar goed bezig. In de voorbije Giro d'Italia hield hij alles en iedereen een beetje in het ongewisse omtrent zijn doelen, al fietste hij zich uiteindelijk op knappe wijze naar de overwinning in de bergrankschikking.
Normaal gesproken is Pinot bezig aan zijn laatste jaar als wielerprof. Hoe mooi zou het in dat kader zijn als de Ronde van Lombardije-winnaar van 2018 zijn laatste Tour, de ronde die hem zo veel successen maar vooral dieptepunten heeft opgeleverd, afsluit met triomf in de strijd om de bollentrui. Het wordt de 33-jarige klimmer langs alle kanten van harte gegund. Bovendien is het, gezien zijn straffe vormcurve van de laatste weken, geen rare gedachte om hem als winnaar van het bergklassement te zien. In de slotweek rijdt het peloton door de Vogezen, de thuisregio van Pinot. Vooral deze aaneenschakeling van symboliek levert hem een vijfde plaats in dit favorietenrijtje op.
4. Richard Carapaz - EF Education-EasyPost (54,6%)
De kwaliteiten van Richard Carapaz behoeven natuurlijk geen verdere uitleg. De Giro d'Italia-winnaar van 2019, die zich in 2021 in Tokio ook tot Olympisch kampioen kroonde, verliet eind 2022 INEOS Grenadiers ten behoeve van EF Education-EasyPost. Bij zijn nieuwe broodheer reeg hij de overwinningen nog niet per se aaneen, al wist hij wel de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes 2023 op straffe wijze te winnen.
Er is een reële kans dat er zich in de Tour een gelijksoortige situatie als in de Vuelta van 2022 voordoet: Carapaz gaat in eerste instantie voor het algemeen klassement, weet niet echt potten te breken en focust zich vervolgens op ritzeges en het bergklassement. In de Ronde van Spanje verliep het uiteindelijk vrij vlekkeloos voor 'Richie', aangezien hij maar liefst drie etappes én het bergklassement wist te winnen. We staan er niet van te kijken als dat ook in de Tour het geval is!
3. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates (54,6%)
Je kunt het linksom proberen, je kunt het rechtsom proberen, maar uiteindelijk kun je simpelweg niet om hem heen: Tadej Pogacar zet uiteraard alles op alles om een derde eindzege in de grootste wielerwedstrijd ter wereld binnen te slepen. De UAE Team Emirates-klasbak won de Tour in 2020 en 2021 en ook in die edities schreef hij het bergklassement op zijn naam. Waarom dan niet in 2023?
Het winnen van de bolletjestrui geniet natuurlijk niet de hoogste prioriteit bij de Sloveen, maar het zou alleszins een mooie kers op de taart zijn van een derde Tourzege in vier jaar tijd. Er zijn in de 110e editie van de drieweekse rittenkoers genoeg bergpunten te verdienen. Ook in het lastige Baskische openingsweekend, waar Pogacar zomaar eens flink zou kunnen huishouden, zijn al aardig wat punten te verdienen. Go, Pogi, go!
2. Jonas Vingegaard - Jumbo-Visma (55,6%)
Jonas Vingegaard maakt zich op voor een tweede opeenvolgende eindzege in de Tour de France. Tegelijkertijd kan de 26-jarige Deen zich opmaken voor een tweede triomf in de strijd om de bollentrui. De kopman van Jumbo-Visma zal zich naar alle waarschijnlijkheid niet al te druk maken als hij de trui die Richard Virenque zeven keer wist te winnen niet mee naar Glyngøre neemt, maar een fijne bijkomstigheid zou het zeker wél zijn.
Vingegaard vindt in de Tour de France een parcours naar zijn hart. Bovendien lijkt hij momenteel de allerbeste klimmer in het mannenpeloton, waarmee zijn tweede plaats in dit favorietenartikel niet uit de lucht komt vallen. De vorm is er in ieder geval, aangezien hij zowel het Critérium du Dauphiné als de Ronde van het Baskenland wist te winnen. In eerstgenoemde wedstrijd oogde hij helemaal sterk. De ex-visafslagmedewerker won immers twee ritten.
1. Giulio Ciccone - Trek-Segafredo (90,7%)
Trek-Segafredo trekt met een sterke selectie naar de Tour. Mads Pedersen is de dienstdoende sprintkopman, terwijl man-in-vorm Mattias Skjelmose zich focust op het algemeen klassement. Tegelijkertijd is van Giulio Ciccone bekend dat hij alles op alles gaat zetten om het bergklassement naar zijn hand te zetten. Derhalve kunnen we niet om de ranke Italiaan heen, temeer omdat hij in topvorm verkeert. Zowel in de eendagswedstrijden als de rittenkoersen presteerde hij boven verwachting.
De slotetappe in het Critérium du Dauphiné was een kolfje naar de hand van Ciccone, die tevens als één van de enigen heeft aangegeven écht een doel te hebben gemaakt van de bollentrui. Een plus een is twee, toch? Het moet dan als vanzelfsprekend allemaal nog wel meezitten voor de man uit Chieti, maar hij beschikt ons inziens over de allerbeste papieren om in Parijs in een witte trui met rode stippen gehesen te worden.
Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties